Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den,chci se zeptat mam skoro 15 mesicni miminko.Kdyz se narodil tak jsem si chtela zazadat o to jestli mam narok na nejaky rodicovsky prispevek protoze ta materska neni az tak slavna,jsem sama s ditetem otce nema uvedeno ani v rodnym liste a na socialce mi rekli ze nemam narok.Tak jsem se chtela zeptat jestli o tom neco nevite?dekuji
já vím akorát to, že při žádosti o přídavky se posuzuje situace, ve které jsi byla před 2 lety, což je teda postavené na hlavu (třeba já před 2 lety byla svobodná, bezdětná a s dobrým platem). A záleží taky, jestli máš samostatnou domácnost nebo žiješ s rodiči - potom se posuzuje příjem všech členů domácnosti.
U sociálních dávek se posuzují příjmy 3 měsíce zpětně.
Akorát u Přídavku na dítě se bere předchozí rok.
Hodně záleží na tom, zda žiješ sama v bytě nebo u rodičů.
Pokud sama v bytě, musíš tam mít nahlášený Trvalý pobyt, abys měla nárok na nějaké dávky (Příspěvek na bydlení aspol).
to je nějaká hloupost. Posuzuje se příjem 3 měsíce zpět, to jsi na tom byla finančně stejně jako teď, takže máš nárok na přídavek na dítě, to je tuším 500,– Kč, a na doplatek do životního minima, resp. do nějakého toho násobku. Pouze pokud žiješ v domácnosti např. s rodičema, tak se do příjmu počítá i jejich plat/důchod, a to by ti na žádný sociál asi opravdu nevyšlo.
Ještě by ti mohli dělat problém s tou prázdnou kolonkou otce,,,,, do dvou let věku dítěte má otec povinnosti přispívat i na tebe a některé ženské na sociálce prostě na tom otci trvají, aby platil alimenty on a aby nemusel jít sociál právě z kapes poplatníků, jak říkají. Ale to záleží na koho tam narazíš.
Já jsem taky samoživitelka, alimenty teda od otce mám, ale i tak jsem dostávala to pětikilo na dítě, plus nějaký malý doplatek do nějakého toho násobku živ.minima.
Takže pokud žiješ v domácnosti sama, tak tam na ně znova vlítni, pokud s těma rodičema, tak to nemá cenu, v tom případě mají fakt pravdu.
A.
Anik příjem na přídavek na dítě, těch 500,– se bere podle příjmu 1 - skoro 2 roky zpět, to je fakt nikoliv blbost… (tedy blbost to je, ale zákonná)
Na příspěvek na bydlení a další sociální dávky je to minulé čtvrtletí.
A s neuvedeným otcem problémy dělat asi budou, alespoň kamarádce museli platit výživné její rodiče, když neměla uvedeného otce dítěte.
jo, omlouvám se, ten přídavek na dítě je fakt rok zpět, sem to popletla. A.
Na přídavek na dítě se opravdu dokládají příjmy za předchozí rok.
Teď v létě 2010 mi přijdou další formuláře, abych potvrdila příjmy za rok 2009 a na základě toho mi přijde dopis, že nám byl Přídavek na dítě odebrán ![]()
Předpokládám, že zakladatelka pobírá Rodičovský příspěvek - zatím stále ještě 7600, což se u těch dávek bere jako příjem. Životní minimum pto 1 dospělou osobu a 1 malé dítě je něco mezi 4 a 5 tisíci (nepamatuji si přesně), takže Doplatek do životního minima odpadává.
Možná akorát zkusit Sociální příplatek + Příspěvek na bydlení (nutný TP v bytě).
Možná by ještě vyšel nějaký příspěvek na živobytí, ale ten se pobírá max jen půl roku.
Nejlepší je zajít na sociálku, říct si o všechny možné formuláře, vypsat je a pak čekat, zda něco z toho vyjde.
POkud narazíš na ochotnou sociální pracovnici,která vše vysvětlí a pomůže, tím líp ![]()
doplatek do živ. minima určitě neodpadává, tam je nárok do 1,.. násobku /nevím přesně kolik, proto ty dvě tečky/, dyk já sama jsem měla 7600 rodičák, 2500 alimenty a ještě jsem dostávala od sociálky nějakej bakšiš. Pak čachrovali s přídavkama, sjednotili je na 500 na dítě do 6 let, sebrali mi teda ten bakšiš, a dali to pětikilo. A pokud zakladatelka nemá ty aloše, tak má o 2500 míň než já, tak mi vychází,že by něco dostat měla...... ovšem ať počítá, možná, s problémy kvůli neudanému otci. Prostě pokud žije sama, je to na další cestu na sociálku. Pokud s rodičema, tak ať už tam ani nechodí.
A.
Aniku, podle kalukalcky na mesec.cz jsem spočítala, že životní minimum pro 1dospělou osobu a 1 malé dítě (do 6let) je 4480 Kč.
Takže do životního minima jí sociálka nic nevyplatí. Má prostě vysoké příjmy (ironie
)
U toho sociálního příplatku platí, že příjem nesmí být vyšší než ten (jak ty říkáš) 1,… (něco) životního minima.
v těch sociálních dávkách je binec.
Jako jediná záchrana mi fakt připadá fakt, že žije sama v bytě, kde má TP, aby mohla dostávat Příspěvek na bydlení
doporučuju přečíst, je to tu dobře vysvětleno
http://portal.mpsv.cz/…oc_priplatek
http://portal.mpsv.cz/…p_na_bydleni