Socialni prispevky

144
31.5.10 13:24

socialni prispevky

Dobry den,chci se zeptat mam skoro 15 mesicni miminko.Kdyz se narodil tak jsem si chtela zazadat o to jestli mam narok na nejaky rodicovsky prispevek protoze ta materska neni az tak slavna,jsem sama s ditetem otce nema uvedeno ani v rodnym liste a na socialce mi rekli ze nemam narok.Tak jsem se chtela zeptat jestli o tom neco nevite?dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31.5.10 13:30

já vím akorát to, že při žádosti o přídavky se posuzuje situace, ve které jsi byla před 2 lety, což je teda postavené na hlavu (třeba já před 2 lety byla svobodná, bezdětná a s dobrým platem). A záleží taky, jestli máš samostatnou domácnost nebo žiješ s rodiči - potom se posuzuje příjem všech členů domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
31.5.10 13:33

U sociálních dávek se posuzují příjmy 3 měsíce zpětně.
Akorát u Přídavku na dítě se bere předchozí rok.
Hodně záleží na tom, zda žiješ sama v bytě nebo u rodičů.
Pokud sama v bytě, musíš tam mít nahlášený Trvalý pobyt, abys měla nárok na nějaké dávky (Příspěvek na bydlení aspol).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
31.5.10 13:38

to je nějaká hloupost. Posuzuje se příjem 3 měsíce zpět, to jsi na tom byla finančně stejně jako teď, takže máš nárok na přídavek na dítě, to je tuším 500,– Kč, a na doplatek do životního minima, resp. do nějakého toho násobku. Pouze pokud žiješ v domácnosti např. s rodičema, tak se do příjmu počítá i jejich plat/důchod, a to by ti na žádný sociál asi opravdu nevyšlo.
Ještě by ti mohli dělat problém s tou prázdnou kolonkou otce,,,,, do dvou let věku dítěte má otec povinnosti přispívat i na tebe a některé ženské na sociálce prostě na tom otci trvají, aby platil alimenty on a aby nemusel jít sociál právě z kapes poplatníků, jak říkají. Ale to záleží na koho tam narazíš.

Já jsem taky samoživitelka, alimenty teda od otce mám, ale i tak jsem dostávala to pětikilo na dítě, plus nějaký malý doplatek do nějakého toho násobku živ.minima.

Takže pokud žiješ v domácnosti sama, tak tam na ně znova vlítni, pokud s těma rodičema, tak to nemá cenu, v tom případě mají fakt pravdu.
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101616
31.5.10 13:43

Anik příjem na přídavek na dítě, těch 500,– se bere podle příjmu 1 - skoro 2 roky zpět, to je fakt nikoliv blbost… (tedy blbost to je, ale zákonná)
Na příspěvek na bydlení a další sociální dávky je to minulé čtvrtletí.
A s neuvedeným otcem problémy dělat asi budou, alespoň kamarádce museli platit výživné její rodiče, když neměla uvedeného otce dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
31.5.10 13:49

jo, omlouvám se, ten přídavek na dítě je fakt rok zpět, sem to popletla. A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
31.5.10 13:49

Na přídavek na dítě se opravdu dokládají příjmy za předchozí rok.
Teď v létě 2010 mi přijdou další formuláře, abych potvrdila příjmy za rok 2009 a na základě toho mi přijde dopis, že nám byl Přídavek na dítě odebrán 8-)

Předpokládám, že zakladatelka pobírá Rodičovský příspěvek - zatím stále ještě 7600, což se u těch dávek bere jako příjem. Životní minimum pto 1 dospělou osobu a 1 malé dítě je něco mezi 4 a 5 tisíci (nepamatuji si přesně), takže Doplatek do životního minima odpadává.

Možná akorát zkusit Sociální příplatek + Příspěvek na bydlení (nutný TP v bytě).
Možná by ještě vyšel nějaký příspěvek na živobytí, ale ten se pobírá max jen půl roku.

Nejlepší je zajít na sociálku, říct si o všechny možné formuláře, vypsat je a pak čekat, zda něco z toho vyjde.
POkud narazíš na ochotnou sociální pracovnici,která vše vysvětlí a pomůže, tím líp ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
31.5.10 14:01

doplatek do živ. minima určitě neodpadává, tam je nárok do 1,.. násobku /nevím přesně kolik, proto ty dvě tečky/, dyk já sama jsem měla 7600 rodičák, 2500 alimenty a ještě jsem dostávala od sociálky nějakej bakšiš. Pak čachrovali s přídavkama, sjednotili je na 500 na dítě do 6 let, sebrali mi teda ten bakšiš, a dali to pětikilo. A pokud zakladatelka nemá ty aloše, tak má o 2500 míň než já, tak mi vychází,že by něco dostat měla...... ovšem ať počítá, možná, s problémy kvůli neudanému otci. Prostě pokud žije sama, je to na další cestu na sociálku. Pokud s rodičema, tak ať už tam ani nechodí.
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
31.5.10 14:09

Aniku, podle kalukalcky na mesec.cz jsem spočítala, že životní minimum pro 1dospělou osobu a 1 malé dítě (do 6let) je 4480 Kč.
Takže do životního minima jí sociálka nic nevyplatí. Má prostě vysoké příjmy (ironie :-? )

U toho sociálního příplatku platí, že příjem nesmí být vyšší než ten (jak ty říkáš) 1,… (něco) životního minima.

v těch sociálních dávkách je binec.
Jako jediná záchrana mi fakt připadá fakt, že žije sama v bytě, kde má TP, aby mohla dostávat Příspěvek na bydlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13434
31.5.10 14:35

doporučuju přečíst, je to tu dobře vysvětleno
http://portal.mpsv.cz/…oc_priplatek
 http://portal.mpsv.cz/…p_na_bydleni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek