Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
//Pozor na sóju!
Helena Kučerová (24. 06. 2005)
Ženy, které se zrovna pokoušejí mít potomka, by měly ve svém jídelníčku omezit sóju. Vyplývá to z nejnovější studie britských odborníků.
Sója obsahuje látku nazvanou genistein, která v ženském těle může podle expertů z King´s College London překazit úspěšnou cestu spermií k vajíčku. Z laboratorních testů vyplynulo, že genistein ve větším množství u myší tuto reakci způsobí. K překvapení vědců se ale ukázalo, že u lidí stačí mnohem menší dávka. „Lidská spermie je citlivější na genistein než ta myší," říká autorka výzkumu, profesorka Lynn Fraser. Zatím se ještě přesně neví, jaké množství sóji nemá u člověka na početí negativní vliv, ale profesorka Fraser doporučuje všem ženám, aby se v průběhu ovulace sóje zcela vyhnuly.
Genistein je hormonální látka s estrogenními účinky obsažená ve všech produktech vyrobených ze sóji. Kromě sóji se nachází i v hrachu nebo ve fazolích.
http:www.21stoleti.cz/view.php?…
Tak to bude pěkná blbost! Šest let jsem byla vegetariánka a sóju, nebo sójové výrobky jsem baštila každý den. No, a otěhotněla jsem hned na první pokus. (Manžel taky vegetarián s velkou spotřebou sóji)
Jana
Neda my to taky nereagovat!Taky jsem o tom cetla jeden clanek a dokonce mne na to upozornovala ma doktorka,soju totiz miluji,hlavne sojove boby a sojove mleko,delsi dobu se lecim clostylbegytem,mam anovulacni cykly,tak jsem se lekarky ptala jestli muzu jist to a to v posledni dobe jsem totiz razantne zmenila stravu na tu <zdravejsi>a bohuzel to u mne neni moc spravne!Samozrejmne to neplati na kazdeho,ale je pry pravda,ze nekomu muzou pojidanim sojovych vyrobku,zabranovat spermijkam k oplodneni!Proto je lepsi pred planovanim tehu,takove vyrobky radsi vynechat!
Ahoj,
také jsem to četla a z více zdrojů. Určitě je někdo citlivější a jiný méně, takže věřím, že i když jedna žena se sójou otěhotní jako bez ní, u jiné to tak fungovat nemusí. Je dobré to vědět, osobně se podle toho určitě zařídím.