Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Sója v těhotenství
nestresuj se, pro jednou to snad nevadi a kdyby se tehulka mela vyvarovat vsemu podle lekaru nebezpecnemu, tak muze leda tak ovoce a zeleninu z vlastni zahradky ![]()
jsem vegetarián a soju jsem dlabala v těhotenství pořád a žádné postižení nervového systému na malé nevidím (netvrdím, že je toto pravidlem), ale nechápu jak by to soja mohla způsobit, jdu gůglit
, každopádně jestli se bojíš, tak už to nejez, z jednorázové konzumace jsi rozhodně nemohla miminku ublížit
Děkuju za Vaše příspěvky ![]()
Mám ještě porci na zítra a manžel soju nejí a je mi to líto vyhodit
dneska sem měla tak 50g a zítra zbývá to samé a bylo to tak dobrý ![]()
vyhodit nebo sníst? ![]()
sněz to, co jsem si tak četla, musela by ses tím ládovat několikrát denně, fakt si myslím, že můžeš být v klidu a soju si dát i jindy, akorát ne na kila ![]()
je to strašný ![]()
to jsme měli před 14 dny u kámoše sushi party a udělal extra pro mě uzenýho lososa, že prej je již tepelně upravený a že toho těhu můžou, tak jsem se tam ládovala jak běsná, bylo to moc dobrý
a pak jsem někde četla, žed ani uzenýho by sme neměly
taky mořský plody, to jsem taky nevěděla…
Tak snad když se to nepřehání…
Znáte někoho, kdo onemocněl nějakou bakterií z těchto potravin?
coco? ja sem taky vegos, soju nebo vyrobky z ni jsem jedla vtehu skoro denne a nic me ani malymu neni… to slysim poprve… ![]()
Jsou potraviny, kterých stačí jedno kousnutí a když máš smůlu, tak průšvih (syrový maso). Těm bych se vyhnula zcela. A pak jsou potraviny, který škodí konzumovaný dlouhodobě v nadměrným množství, tam bych se teda 50 g rozhodně nebála ![]()
Mimochodem teda, pokud už budeme důsledné, v uzeným lososovi našli listeriózu výrazně častěji než v tolik zakazovaných plísňových sýrech ![]()
Tak dlouho byli vegetariání, až vymřeli po přesličce… a ano, soja se v těhotenství ani před početím nedoporučuje. V jednom článku sem dokonce vyčetla, že v jisté míře početí brání…
Jedla jsem teď ve velkém müsli s mlíkem, protože to bylo jedno z mála jídel, ze kterých se mi nedělalo blbě. Teď jsem zjistila, že to obsahuje sójovou mouku.:( Mě to předtím nenapadlo nějak řešit. Prostě jsem žila v tom, že ne syrové maso, ne alkohol, ne plísňové sýry a nepasterizované mléko, což stejně nepiju. Pak jsem si začala googlit a vygooglila, že sója by se taky neměla. Jenže já už ve velkém jedla to müsli…
Složení: Pohankové vločky 17,3 %, jáhlový extrudát 17 % (jáhly 31%, kukuřičná mouka, rýže, třtinový cukr, jedlá sůl), cukr, rýžová mouka, řepkový olej, kukuřičné lupínky (kukuřice 98 %, jedlá sůl),sójová mouka, rýžový extrudát (rýže 93 %, třtinový cukr, jedlá sůl), kokos 3 %, bramborový škrob, plátky mandlí 2,5 %, kousky mrazem sušených jahod 1,5 %, pufovaný amarant 1,5 %, med květový, přírodní aroma jahodové, antioxidant (slunečnicový olej, emulgátor: slunečnicový lecitin, askorbylpalmitát, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů).
To samé sladké sojové tyčinky. Taky mám na ně vyloženě chutě a dala jsem si jich spousta. No tak doufám, že mimino bude zdravé.
@Anonymní píše:
Jedla jsem teď ve velkém müsli s mlíkem, protože to bylo jedno z mála jídel, ze kterých se mi nedělalo blbě. Teď jsem zjistila, že to obsahuje sójovou mouku.:( Mě to předtím nenapadlo nějak řešit. Prostě jsem žila v tom, že ne syrové maso, ne alkohol, ne plísňové sýry a nepasterizované mléko, což stejně nepiju. Pak jsem si začala googlit a vygooglila, že sója by se taky neměla. Jenže já už ve velkém jedla to müsli…Složení: Pohankové vločky 17,3 %, jáhlový extrudát 17 % (jáhly 31%, kukuřičná mouka, rýže, třtinový cukr, jedlá sůl), cukr, rýžová mouka, řepkový olej, kukuřičné lupínky (kukuřice 98 %, jedlá sůl),sójová mouka, rýžový extrudát (rýže 93 %, třtinový cukr, jedlá sůl), kokos 3 %, bramborový škrob, plátky mandlí 2,5 %, kousky mrazem sušených jahod 1,5 %, pufovaný amarant 1,5 %, med květový, přírodní aroma jahodové, antioxidant (slunečnicový olej, emulgátor: slunečnicový lecitin, askorbylpalmitát, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů).
To samé sladké sojové tyčinky. Taky mám na ně vyloženě chutě a dala jsem si jich spousta. No tak doufám, že mimino bude zdravé.
V klidu prosím tě ![]()
@Anonymní píše:
Jedla jsem teď ve velkém müsli s mlíkem, protože to bylo jedno z mála jídel, ze kterých se mi nedělalo blbě. Teď jsem zjistila, že to obsahuje sójovou mouku.:( Mě to předtím nenapadlo nějak řešit. Prostě jsem žila v tom, že ne syrové maso, ne alkohol, ne plísňové sýry a nepasterizované mléko, což stejně nepiju. Pak jsem si začala googlit a vygooglila, že sója by se taky neměla. Jenže já už ve velkém jedla to müsli…Složení: Pohankové vločky 17,3 %, jáhlový extrudát 17 % (jáhly 31%, kukuřičná mouka, rýže, třtinový cukr, jedlá sůl), cukr, rýžová mouka, řepkový olej, kukuřičné lupínky (kukuřice 98 %, jedlá sůl),sójová mouka, rýžový extrudát (rýže 93 %, třtinový cukr, jedlá sůl), kokos 3 %, bramborový škrob, plátky mandlí 2,5 %, kousky mrazem sušených jahod 1,5 %, pufovaný amarant 1,5 %, med květový, přírodní aroma jahodové, antioxidant (slunečnicový olej, emulgátor: slunečnicový lecitin, askorbylpalmitát, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů).
Určitě se nic nestane, klid. Když jsem byla těhotná, měla jsem těhotenskou cukrovku, doporučili mi Večerní chlebík od Penamu a hádej z čeho je a dítě určitě žádné následky nemá. ![]()
@Lubia píše:
Určitě se nic nestane, klid. Když jsem byla těhotná, měla jsem těhotenskou cukrovku, doporučili mi Večerní chlebík od Penamu a hádej z čeho je a dítě určitě žádné následky nemá.
no ale tys tu těhu cukrovku a sojovej chlebík neměla na začátku asi ![]()