Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Chtela jsem se zeptat na informace ohledne solne jeskyne. Dcera 2 roky ma porad rymu a ja jsem ted po zapalu plic. Kousek od domu mame solnou jeskyni a ja tam asi pujdu. Mate s tim nekdo zkusenost? Je to vubec k necemu ? Manzel me od toho odrazuje, ale ja to chci zkusit. Kolikrat tam ma vyznam chodit ? Predchozi diskuze na toto tema se mi nepodarilo najit.
Dik bubina
Ahoj bubino, ja jsem byla se solnou jeskyni moc spokojena. Chodila jsem skoro dva mesice lonske leto do jedne jeskyne v Ostrave, kde bydli mi rodice a ja jsem byla u nich na navsteve. Muj 1,5-letyTheo je exematik/atopik, tak jsem to chtela zkusit, co to udela. Koupila jsem si permanentku na 15 vstupu a chodila jsem co treti, ctvrty den.
Zalezi, co ocekavas, jestli mas trpelivost a jakou jeskyni chces navstevovat. Ta „nase“ byla super, velice dobre udrzovana, pani jeskynkarka neskutecne ochotna a mila pani (snazila se nam vzdy vyjit vstrict a zabukovala nas tak, aby jsem tam byla s malym a mou 90-letou babickou sama). Bylo to bozske, polohovaci lehatka, pritmi, chladiva slana atmosfera (upozornuji, ze bylo parne leto, tak to byl super relax), nadherna relaxacni hudba.........maly mi vzdy po nakojeni usnul a ja si tech 45 minut pekne vychutnala.
Ted ale k veci,.......Theovi se exem nijak nezlepsil, ale necekala jsem zazraky. Nekomu to zkratka pomuze, nekomu ne. Rada na nase navstevy ale i tak vzpominam, protoze to byl zkratka uzasny zazitek. Exem se malemu zniceho nic hodne zlepsil az po nasem odjezdu z Ceska, ale opet nasledne zhorsil po 4 tydnech relativniho klidu. Byl to ucinek jeskyne, nebo ne? To nevim. I tak vrele doporucuji. Uvedomuji si, ze to neni zadara, ale jen pro ten relax to stoji.
Jedna vec je jista........chodi tam vice zen, nez muzskych. Hodne maminek s detmi. Jak sama pani jeskynkarka rikala.......muj ma lupenku, ale kdyz tu byl jednou a hned nevidel zlepseni, tak nad tim mavnul rukou a uz se neukazal. Taky maji asi chlapi v globale vetsi problem s tim, jen tak se uvolnit a nic 45 minut nedelat. I muj tata mi porad rikal.......co si od toho slibujes, tolik penez.....co na to rict? Tak si v tom holt musis udelat sama jasno. Jestli ti to za ten pokus stoji. Me to stalo.
Marketa
Máme za sebou 3+3 „sezení“ (tři dny za sebou, pauza během vánoc a pak zase tři dny). Po každé sérii holky „zachrchlaly“, spustila se jim vodová rýma, lehký kašlík (starší z průdušek, mladší takový ten suchý štěkavý), kruhy pod očima, všechny kožní defekty (oděrky, jizvičky..) zarudly, vyskočila teplota tak na 38. U starší to trvalo 6 hodin, u mladší jeden den. Pak jako když utne, dýchací cesty čisté, bez teplot, kůže jako z alabastru.
Jediný problém byl v tom, co dělat těch 45 minut. Moje děti jsou neposedy, starší (2,5 roku) se nudila a ke konci už většinou prudila, mladší se trochu bála světelných přechodů, do jeskyně si nemůžeš nic vzít sebou, mají tam pár kyblíků a lopatiček, ale nesmí se vířit a rozhazovat sůl, no pro mně to byla docela fuška udržet naše dračice v relativním klidu. A navíc ty matky s apatickýma poslušnýma nemocnýma dětmama, ale v podstatě to stojí za to.
No, ale letos v létě už pojedem k opravdovému moři, to je přece jen jiná.
Bára
Ahoj, ráda bych se připojila k vašemu tématu solná jeskyně. Letos jsem začala chodit se synem (necelé 3). Tady v Praze je docela velký výběr, ale ne každá jeskyně je fajn.Vyzkoušeli jsme jednu v Brandejse v létě (blízko máme hatu), ale byla dost ošizená (sůl jen tak posypaná na zemi v tenké vrstičce, solné kamey u země a na stěnách a stropě nastříkaná montážní pěna bílé barvy
) Byli jsme tam celá rodina (já, manžel, syn, neteř a synovec). Přesto jsem to chtěla vyzkoušet i tady v Praze. Kupodivu manžel neprotestoval. Od listopadu navštěvujem solnou jeskyni v kryocentru na Kamýku a je to obrovský rozdíl v kvalitě. Dokonce nám zdravotní pojišťovna přispěla na permici, takže chodíme jednou týdně. Syn nemá žádný zdravotní problém, ale nebyli jsme ani jednou nemocní. (je pravda, že já po návštěvě solné jeskyně chrchlám asi jeden den, ale pak je to fajn. Jsem v 6 měsíci těhotenství a syn patří mezi ty hodnější děti, takže si to tam užíváme oba dva. Já se válím na lehátku a relaxuji a syn mi zasypává ruku solí, nebo si hraje s ostatními dětmi. (omezení v jeskyni se vztahuje pouze na jídlo, pití a házení soli do vodopádku, který je v rohu jeskyně. Děti si mohou přinést svoje hračky jaké chtějí) Ze zkušeností kamarádek a jejich dětí atopiků je jich dost, kteří zaznamenali velké zlepšení a chodí tam i na doporučení lékařky. Zlepšení se dostaví opravdu po nějaké době pravidelného co nejčastějšího chození. To platí i pro lupénku. Ale jsou i ti, kterým to nepomohlo, ale konkrétně na lupénku existují koupele, které mému švagrovi zaberou 100% a ještě se opálí, páč mu do koupele ještě něčím svítěj
. Hradí mu to pojišťovna vždy jednou za rok (asi 10 koupelí). Myslím, že je u bankovní pojišťovny. Pojišťovna ministerstva vnitra zase hradí 800,–k na solnou jeskyni. (zaplatili mi to i když syn tam chodí zadarmo)
Katy
Katy
Proč se dožívají lidé v solných dolech nízkého věku? Je to pro velmi zdravé ovzduší?
Anonymni Zaslal: so 15. březen, 2008 10:44 Předmět: Solná jeskyně je podvod na lidech.
Proč se dožívají lidé v solných dolech nízkého věku? Je to pro velmi zdravé ovzduší?
Protože tam musejí makat ty chytrá…
Lucka