SOS záda totálně v háji

Anonymní
15.10.17 12:06

SOS záda totálně v háji

Prosím o zachování anonymu, je to pro mě příliš osobní.
Prosím o radu, co dělat, protože jsem zoufalá. Mívám problémy se zády, měla bych cvičit, ovšem cvičím spíš nepravidelně, nárazově. (Ano, vím, jsem blbá… To mi teď ale nepomůže.) Čas od času mě záda chytnou a bolí pár dní. Jenže nikdy to nebylo tak šílené jako teď. V pátek mě začala bolet dolní část zad, od beder po kostrč. Myslela jsem si, že je to blížící se menstruací, protože kromě klasických křečí břicha mívám i bolesti dolní části zad. Jenže menses nikde, zato bolest vygradovala naprosto šíleně. Nemůžu sedět, ležet, stát, bolest mi vystřeluje do noh, nevím, jak si od bolesti ulevit, nejde to. Dřív pomáhalo lehnout si, teď mám intenzivní bolesti i vleže. Zkoušela jsem to, co mi obvykle pomáhá - bylinkovou mast, nahřívání, bederní pás od doktorky, hledat úlevovou pozici, ale nic, bolesti jsou šílené, nepřetržité a tak silné, že mi občas i vyhrknou slzy. Co mám dělat? Vůbec nejsem schopna zaopatřit děti, nevím, jak se zítra mám doplahočit do práce. Tak strašné bolesti jsem ještě nezažila. :,( Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Máte nějakou radu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21602
15.10.17 12:17

Jed na pohotovost. Daji ti nejspis leky do kapacky, uleva je okamzita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
15.10.17 12:17

K lékaři na kapacku nebo na injekci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.17 12:25

Ta kapačka, to bych dostala co? Něco proti bolesti? A nedá se to jinak než kapačkou? Protože muž je v práci a děti tu samotné nechat nemůžu. :( (Hlídání nemáme.)

• Citovat
  • Upravit
40415
15.10.17 12:29
@Anonymní píše:
Ta kapačka, to bych dostala co? Něco proti bolesti? A nedá se to jinak než kapačkou? Protože muž je v práci a děti tu samotné nechat nemůžu. :( (Hlídání nemáme.)

Ahoj, mě v posl. roce taky občas chytnou záda, zatím mě na to stačil Aulin a teplo a zase to přešlo.
Je to pro mě dost záhada, že to pak zase celkem rychle přejde, taky budu muset výhledově někam vyrazit k dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
15.10.17 12:29
@Anonymní píše:

Ibalgin si vem.

• Citovat
  • Upravit
1400
15.10.17 12:34

Jako první pomoc mám úlevovou polohu v leže na zádech, nohy pokrčené a až do podkolenní jamky položené na gauči. Pohotovosti se asi nevyhneš, pak fyzioterapie…a cvičit, ale to dobře víš. Dřív jsem zo taky flinkala, ale po podobném záchvatu už si to nedovolím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9028
15.10.17 12:41

Poradím cvik, co ti pomůže, mám ho od doktora z Centra péče bolesti. Lehni na zem, dej si pod sebe deku, né peřinu. Jen aby tě netlačili kosti. Pak přitáhni nohy k tělu. Obejmy kolena a začni se houbat jako kolíbka. Přitažené nohy, skrčené a držet obejmout je. KOlíbej se až ke kostrči c pak co nejvíc do horní části zad. Klidně pokud máš větší děti, popros je, aby tě opatrně houpaly. Po 10 pohoupání, nohy opatrně natáhni, zůstaň ležet na zádech, ruce podél těla, noha u sebe a natažené.
Přitáhní chodidla směrek k tělu, jako prsty tlač proti hlavě. A pak začni jednu nohu vytahovat níž pánve, jako tlačit patu níž, tím se ti psune pánev a prodlouží se ti noha dolů. A dělej to na střídačku, levá a pravá noha, je to taková šoupání po zemi. Vysunovat dolů jednu a pak druhou a pořád dokola. A pak zas kolíbat v kolíbce. Zkus to zopakovat tak třikát komplet. Dělej to víckrát denně. Máme to s manželem odzkoušené oba. Tyto stavy mám, když se mi zasekne SI kloub a bolest je taková, že nemůžu vstát s postele. Mám to od doktora jako první pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
15.10.17 12:57

Já tohle znám, bohužel skončilo později operací. Vůbec bych se nehýbala, absolutně necvičila, nevytahovala nohy, nenechala se houpat, nic. Najít tu pokud možno nejúlevnější polohu, vzít si prášky na bolest a být co nejvíc v klidu. V klidu se snažit pobývat do doby, než bude možné jet na pohotovost do nem. a požádat o kapačky - tam je směs analgetik a na svalové uvolnění.
V akutním stavu se nemá cvičit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
15.10.17 13:23

Jestli je to vystrelujici bolest, bude to plotynka. Manzela to taky chytlo pred2 rokama, aniz by mel problemy driv se zadama a skoncil na sale. Nejdriv trochu bolest zad, pak vic, pak uz jen lezel, ani hnout se nemohl :( ve 29 letech :? Ted uz denne cvici. Jed na pohotovost, nech si dat obstrik a od zitrka bych zacala resit po doktorech, at te objednaji na neurologii, na CT atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85363
15.10.17 13:24

Jestli je to vyhrez plotynky, tak proste klid a kapacky a pak fyzioterapie, je to nadlouho. Jela bych na pohotovost, u nas kolega odpadl s plotynkou na 3 mesice. Do prace tezko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
15.10.17 19:30

Máš doma manžela, který by ti byl ochoten pomoct?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.17 21:25

Díky za rady. Vyhřezlá ploténka by to snad být neměla, pokud se nepletu, stává se to při tahání těžkých věcí a já si na toto dávám velký pozor, v posledních dnech jsem nic těžkého nezvedala, záda nenamáhala. Začalo to nenápadně, pomalou, pozvolna sílící bolestí, jako před každou menses, jen to vygradovalo do neskutečných výšin a do vystřelující bolesti. To, že se při akutní bolesti nemá cvičit, vím, říkali mi to víckrát, poprvé, když se mi záda blokla někdy na střední a prý „to rozchodíš“ - samozřejmě jsem si to nuceným pohybem jen zhoršila. Brufen mi dělá hrozně zle, zkusila jsem si vzít paralen, ale bez výsledku. :( Přes den jsem zkoušela střídat stání a ležení (sezení je totiž nejhorší), hodně jsem ležela, ale stejně to není lepší. Zkusila jsem i tu kolíbku, co radí alisek - na tu méně zasaženou půlku těla to pomohlo, druhá půlka bolí pořád stejně. Zítra ráno zavolám doktorce a zkusím se s ní poradit. Jen vždy mi napsala doporučenku k neurologovi, ti mají dlouhé čekací lhůty, pak mě poslali na rehabilitace s tím, že rehabilitace mohou začít, až akutní bolest odezní, takže počkat. Slyšela jsem, že existují obstřiky či něco takového, ale mně vždy řekli, že klid na lůžku a počkat, až to odezní, prostě to přežít. Tak uvidím, jak zítra pochodím. Vytrestala jsem se už ale dost a dost, tohle už nikdy nechci zažít. Kéž by to brzo odeznělo a pak jen vydržet u cvičení…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.10.17 22:52

Moje zkušenost stará cca rok je tato:
Záda mne chytla v neděli ráno a to takovým způsobem, že mne od toho rozbolelo i břicho a následně to se mnou seklo na WC. Manžel mi zavolal záchranku, odvezli mne na internu, udělali vyšetření a poslali domů.
Doma jsem si lehla a když jsme se probudila, tak mi bylo ještě hůř. Odjela jsem na neurologii, tam jsem po několika hodinách čekání byla vyšetřena. Dozvěděla jsem se, že to jsou plotýnky, dostala jsem injekci na bolest (nepomohla), recept na prášky (na bolest nepomohly) a byla poslána domů. Druhý den jsem si bez pomoci manžela už ani nedošla na záchod.
Měla jsem štěstí, podařilo se nám zkontaktovat se soukromou fyzioterapeutkoou, která manželovi neskutečně 3 měsíce předtím pomohla s krční páteří a která měla volný termín už v úterý. Ta mne vyšetřila, zjistila, kde je problém, co ještě dokáži a co už ne a dostala jsem za úkol jednak ležet na břiše podložená kojícím polštářem (být v rovině to zhoršovalo) a druhak jeden „přetáčecí“ cvik v leže. Bylo mi ukázáno jak vstávat z postele a zakázáno sedět! Sezení to vždy zhoršilo! (Proto jsem taky zkolabobala va WC). Manžel měl na mne OČR, nebyla jsem schopná si ani ohřát jídlo v mikrovlnce.
Ve čvrtek mne pak „nějak“ uvolnila a já byla od té doby schopná se o sebe postarat. Pod jejím vedením jsem cvičila McKenzie, což jsou záklony (kobra). Postupně se to zlepšovalo, do práce na plno jsem byla schoná jít za cca 2,5 měsíce. Od té doby jsem ok.
Mimochodem, podle nálezu z CT (děláno asi měsíc po začátku problému) a následně i MR, jsme byla adept na operaci- mít dále problémy jako na začátku. Takže té fyzioterapeutce vděčím za to, že mne oparace minula.
 B.

• Citovat
  • Upravit
9491
16.10.17 08:14

Já bych řekla, že to od plotýnky bude. Já měla před dvěma lety to samé, začlala mě bolet záda, pak mi to šlo do nohy, přes kyčel, postupně se to zhoršovalo, cca během měsíce. Šla jsem na neurologii, dostala léky, to nepomohlo, pak injekce, které jsem si doma píchala. Taky nepomohlo, zhoršilo se to až tak, že jsem se nemohla pohnout, skončila jsem na neurologii na pohotovosti, kde mi dali infuzi, druhý den další, pořád se to zhoršovalo, nemohla jsem nic, ležet, sedět, nic, úlevová poloha žádná, Skončila jsem v nemocnici-týden na infúzích, nepomohlo to, pak mě propustili, že už mi nemohli napíchnout žílu a stav stále stejný. Na CT výhřez s útlakem sedacího nervu.. Řekli mi, že si myslí, že skončim na operaci, že samo se to asi nezlepší. Byla jsem ještě měsíc doma, vysadila léky, odpočívala, prostě jsem si řekla, že to musí přejít samo, srovnala se psychicky a přesně za měsíc jsem šla do práce. Bez cvičení, nedělala jsem nic, jenom odpočívala. Pak v zimě už jsem lyžovala, bruslila, plavala a od té doby, musím zaťukat-dobrý. Cvičit jsem zkoušela, po té akutní fázi, ale mně to nedělá dobře, tělo si řekne, jediný co dělám je, že občas lehnu na břicho a zvedám trup-kobru, jinak nic.
Jinak z léků nepomáhalo vůbec nic, ani do žíly, jediný, co na chvíli zabralo, bylo něco na spaní, že jsem na chvíli-cca 2 hod usnula, většinou vkleče na zemi u gauče, ležet se nedalo. Prostě to přešlo samo, bez ničeho, ta plotýnka se vstřebá, nebo co a povolí to samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí