Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem, nevím, zda-li toto téma v poslední době bylo komentováno, nicméně jsem si řekla, že založím diskuzi o současném očkování. Moje starší dcera (6 a půl roků) je očkovaná klasicky v porodnici TBC a pak hexa plus lžička( kdo neví je to obrna zvlášť).Nic víc, nic míň. Je zdravá, bez alergií, nemocná jen občas, operace nosních mandlí ve 4 letech. Nyní mám 2 a půl měsíčního chlapečka a dost se toho změnilo, TBC se již neočkuje v porodnici, nýbrž jen na žádost matky (mimochodem já ho chci), dají se naočkovat plané neštovice, jediná infekční nemoc, která zůstala a navíc samozřejmě další očkování jako je Prevenar nebo Rotarix. Máme za sebou první dávku Hexa a další dávku můžeme rozšířit o Prevenar. Teď vyvstává otázka, jestli naše děti budou mít vůbec nějakou získanou přirozenou imunitu, když budou očkovány proti „všemu“. Nejsem zrovna zastánce takového očkování a tak by mě zajímalo, jak jste na tom vy........
![]()
Malému je 13m, má naočkovanou hexu, rotarix a synflorix. Za chvíli nás čeká první priorix, tetra nebudu dávat. Na TBC jsem nejdřív nemohla přesvědčit manžela, pak byl malý nemocný a pak měli nějaké problémy s vakcínami. Teď dostal ten synflorix a čeká ho priorix, takže teď můžeme prej očkovat snad až ve 2 letech. Moc jsem chtěla TBC naočkovat, ale popravdě, nějak mě pouští elán… A v Sama doma nějaká doktorka říkala, že by ho svému dítěti naočkovat nedala ![]()
Dala jsem jen základní očkování a TBC bylo povinné. Nemyslím teda, že neštovice jsou poslední infekční nemoc, co pátá nemoc, šestá nemoc a další ![]()
Myslím si, že děti mít imunitu budou, spíš se bojím vedlejší účinků očkování. Četla jsem moc případů, kde vidím jasnou souvislost mezi očkováním a poškozením dítěte.
První dítě dostalo 1.hexu až v 11.měsících (zhnisané rameno po TBC
) a u druhého ji rozhodně nedám ve 2,5 měsících ani ve třech.
Očkování bývá vždy ožehavé téma, tak doufejme, že se tu tentokrát nikdo nepohádá. V současné době je potíž, že jsou v tom obrovské prachy farmaceutiských firem, a tak nakonec nikdo neví, co jsou objektivní a pravdivé informace, bohužel ani pediatři ne. Čím víc jsem se o očkování snažila zjistit, tím víc jsem měla zamotanou hlavu. Nejsem typ člověka žijící alternativně, ale nakonec jsem se rozhodla necaht očkovat jen povinou hexavakcínu a ještě jsem to oddálila až na 6. měsíc věku.Zajímalo by mě, proč chceš TBC, povinné očkování bylo zrušeno pro nedostatečnou účinnost vakcíny a zdavotním problémům spojeným s očkováním.
Já TBC chci, kvůli rizikové skupině ve zdravotnictví, nejsem si zrovna jistá, že není potřeba..... Pátá a šestá nemoc je sice infekční, ale asi ne v takové míře, aby z toho byla epidemie či pandemie a bylo potřeba očkování… Ale to je o názoru…
![]()
Třeba má terinka zkušenost s TBC u někoho koho zná… já ji třeba mám a díky tomu jsem TBC taky naočkovat chtěla, prostě i pokud to očkování sníží riziko nákazy na polovinu, tak to dle mě má smysl, ta známá se s TBC léčila víc jak půl roku (nemocnice + sanatorium) a vůbec netuší, kde k ní přišla.
Právě, je to o názoru a rozhodnutí. Nikdo bohužel neví dopředu s čím přijde do styku, ale ani jak bude mimčo na očkování reagovat. Taky znám několik připadů, kde má očkování prokazatelnou spojitost s postižením dítěte.O to víc řeším a trnu a nevím. Ale už jsem se rozhodla, tak doufám, že dobře a vše bude v pohodě.
Osobní zkušenost s TBC nemám, jen pracuji ve zdravotnictví, tudíž riziková skupina a proto chci nechat očkovat, nikdy nevím s kým přijdu do styku a co donesu domů. Už jsem se setkala s reakcí na očkování na TBC, nic o co by člověk stál, ale podstoupím to. Starší dcera byla v pohodě, vždy očkování bez reakce. Tak snad bude i u malého ok.
Ahoj, já jsem zrovna dnes oživovala diskusi, protože moje dcera by měla příští týden jít na očk. proti spalničkám,zarděnkám a příušnicím.. Nechci to, chtěla bych to oddálit, už jen kvůli reakcím na očkování, o kterých jsem nejen četla, ale i slyšela od kamarádek. Takže to asi nechám než půjde do školky
Co si o tom myslíte? Několik z vás psalo, že jsou ve zdravotnictví, holky, jsou tyhle nemoci nebezpečné a časté? Já třeba mám mamku i babi(na dětském) ve zdravotnictví a ty říkají, že ne a že dělám dobře. Taky chci i jiný názor než jen jejich. Abych pak věděla, co říct u pediatra ![]()
TBC jsem původně chtěla, ale leccos jsem si teď zase přečetla, tak nevím ![]()
Casty nejsou, nekde jsem mela tabulku vyskytu a nemuzu to v zalozkach najit
. Priusnice se za nas- kdyz jsme byli deti- neockovaly, jsou nebezpecny spis pro kluky, kvuli plodnosti. Zardenky- tam je dulezity, aby mely holky imunitu az budou v plodnem veku, protoze je nebezpecny je dostat v tehotenstvi. Spalnicky- jsou z toho asi nejhorsi, ale vyskytuji se u nas minimalne.. Zkratka kdyz ockovani o kus posunes, nic se nestane (naopak pry nebyva takova reakce, pokud se ockuje az po druhem roce veku). Navic je stanovena pouze spodni hranice, kdy se muze zacit ockovat (15 m.), horni dana neni. Tak hodne stesti na rozumneho pediatra ![]()
Kaca007: muj pediatr je rozumný, pohodový, jen potřebuji nějaké argumenty:-) Nevím, jak bude reagovat, ale nic nehrotí, pokud to není vážné. Je prostě takovej lidskej
I kdyby se mu to nelíbilo, nutit mě nemůže, ne?
Někde jsem četla, že spalničky je max do 20ti hlášených případů ročně a to hlavně u dospívajících a dospělých.
O tech nasledcich priusnic vim, deda byl kvuli nim neplodny, takze s babi nemeli svoje děti, mamku adoptovali. Nedavno je měla tchýně, byly jsme tam s malou(nevěděli jsme, že marodí) a malá nechytla nic, má dobrou imunitu:-)
Tak jste mě, jak tady, tak na druhé diskusi uklidnili, že se nic nestane, když se to odloží. Díky, odložíme to, minimálně do těch 2let:-)
Ajaj, téma očkování, to zase bude veselo ![]()
Máme 10 měsíců a máme hexu a prevenar. Asi dostane i TBC. Časem meningitidu. Nic dalšího v plánu nemám.
malému jsou 3,5 měsíce, 1. hexu+rotarix v jeden den, pak 2. hexu, + prevenar 13+rotarix v jeden den, teď 14 dní od posledního očkování jdeme na meningokoka a za dalších 14 dní hexa + prevenar 13 a takhle pořád dokud budou ty vakcíny třeba.. třeba ten pREVENAR 13 JE ASI NA 4 KRÁT NEBO TAK NĚJAK…podle mě je dost důležitá i ta vakcína na meningokok, to je opravdu hnusný rychlý zabiják…
ale vše kromě hexy si musíš kupovat sama… ![]()
Atominnko, mmr očkování oddálit můžeš, je dána pouze spodní hranice, kdy se může začít. Horní dána není a nikdo tě popotahovat nemůže. Často se uvádí, že po druhém roce věku to děti již lépe snáší.
Prave to riesim, lebo som sa rozhodla oddialit MMR, asi az na predskolsky vek. ![]()
Inak mame 2×hexu, 2×prevenar, tretiu hexu bude mat teraz, v 13 mesiaci. TBC sme mali v SR povinne, ked sa mala narodila, ale to som odmietla. A teraz uz povinne nie je, a ci ho dam, este neviem. Odmietla som ho, lebo som nechcela ockovat 4 dnove dieta, o ktoreho zdravi a imunite vieme minimum. Ale v 1.5 roku zvycajne dozreje uz mozog a tie ockovania su lepsie znasane, … no uvidim este. MMR aj TBC su zive vakciny, takze to musim poriadne zvazit
Najradsej by som nasla niekoho, kto ma zardenky, priusnice … nech sa prideme nakazit
Ziskana imunita je potom ovela silnejsia ako z ockovania