Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Máte někdo zkušenost?
Zítra máme soud, zažádala jsem o svěření dcery do mé péče a o stanovení výši alimentů. Jenže otec tvrdí, že prý mu nic nedošlo. I přesto jsem mu napsala kdy, kde, v kolik hodin, číslo dveří… Že prý, když ho nikdo nepředvolal, tak že nikam nemusí, že to není jeho povinnost.
A tak se ptám. Pojedu tam zbytečně? Odročí ten soud na jindy, nebo mu dají pokutu, nebo to odsoudí bez něj?
Každý tvrdí něco jiného..
Jen už jsem se těšila, že to bude všechno černé na bílém, a teď mám strach, že jelikož se nedostaví tak že se to ještě potáhne.
![]()
Díky za odpovědi!
Já mám za to, že existuje fikce doručení v tomhle případě? Takže by se ve vlastním zájmu dostavit měl, jinak mu za nedostaveni se bez řádné omluvy hrozí mastná pokuta ![]()
Jakým způsobem jsi mu to psala? Máš možnost to nějak doložit?
@Semtex píše:
Já mám za to, že existuje fikce doručení v tomhle případě? Takže by se ve vlastním zájmu dostavit měl, jinak mu za nedostaveni se bez řádné omluvy hrozí mastná pokuta
Právě. Ne jen ve svém zájmu ale taky v zájmu dítěte, ne?
oni tam píšou, pokuta až 50 tisíc. Jenže někdo mi říkal, že prý po prvé snad bez omluvy. Po druhé už musí s omluvou a po třetí už ta pokuta tak ![]()
@ludmilaadamkova píše:
@Modesta tak hlavně mu to mělo přijít soudem ne?
Taky mě to hned potom napadlo. Ale říkala jsem si, že tam třeba u ní má pořád trvalou adresu a došly tam oba dopisy… Ale fikce doručení funguje, to je jasné…
@Modesta píše:
Jakým způsobem jsi mu to psala? Máš možnost to nějak doložit?
Mám napsané od soudu, mě jméno, adresa atd. To samé u dcery i u něj. Je to tam vypsané, JENŽE!
Uvedla jsem tam jeho trvalou adresu (kde samozřejmě nebýval, bylo to kdesi na vesnici.) A potom taky jeho faktickou adresu, odkaď se zrovna stěhoval (resp majitel ho vyhodil protože neplatil.)
Tak si myslím, že to dorucili na tu „faktickou“
? Jenže si to nevyzvednul takže bych si myslela, že to pošlou i na tu trvalou, kde teď už mimochodem fakticky bydlí ![]()
Tak já nevím. On je ulhanej, až to bolí a zkouší mě. Ale nejde mi do hlavy, že ho nezastihli na jedné adrese, že to neposlali i na tu druhou, trvalou?
Asi záleží hlavně na soudci. Já mám zkušenost, že když je to poprvé, tak odročení bez jakékoliv sankce. Pokud je to tedy první jednání ve věci. Ty řeči o možné pokutě píšou preventivně, aby si z toho lidi nedělali holubník, ale reálně neznám nikoho, kdo by ji dostal, většinou se pak přivalí s nějakým razítkem od doktora, takže omluveno až když to někdo dělá cíleně a v řadě za sebou…
@lamicina píše:
Asi záleží hlavně na soudci. Já mám zkušenost, že když je to poprvé, tak odročení bez jakékoliv sankce. Pokud je to tedy první jednání ve věci. Ty řeči o možné pokutě píšou preventivně, aby si z toho lidi nedělali holubník, ale reálně neznám nikoho, kdo by ji dostal, většinou se pak přivalí s nějakým razítkem od doktora, takže omluveno až když to někdo dělá cíleně a v řadě za sebou…
Takže myslíš, že to odročí, jo? ![]()
Zas někdo jiný mi říkal, že to schválí bez něj.. Což mi přijde blbost. Musí si přece zjistit, kolik vydělává a podle toho potom udělat nějaký výměr těch al..
@Semtex @ludmilaadamkova @Modesta @lamicina
Jenom mi nejde do hlavy, když jsou tam zmíněné obě jeho adresy a viděli, že na jedné si to nevyzvednul, že to neposlali i na tu druhou, trvalou?
@Krista 1 píše:
Mám napsané od soudu, mě jméno, adresa atd. To samé u dcery i u něj. Je to tam vypsané, JENŽE!
Uvedla jsem tam jeho trvalou adresu (kde samozřejmě nebýval, bylo to kdesi na vesnici.) A potom taky jeho faktickou adresu, odkaď se zrovna stěhoval (resp majitel ho vyhodil protože neplatil.)
Tak si myslím, že to dorucili na tu „faktickou“? Jenže si to nevyzvednul takže bych si myslela, že to pošlou i na tu trvalou, kde teď už mimochodem fakticky bydlí
Tak já nevím. On je ulhanej, až to bolí a zkouší mě. Ale nejde mi do hlavy, že ho nezastihli na jedné adrese, že to neposlali i na tu druhou, trvalou?
Tyhle dopisy bývají, že to zkusí doručit, hodí oznámení a když si do určitého data nepřijde, hodí to do schránky.
@Krista 1 píše:
Jenom mi nejde do hlavy, když jsou tam zmíněné obě jeho adresy a viděli, že na jedné si to nevyzvednul, že to neposlali i na tu druhou, trvalou?
soudy takhle flexibilně nepracujou, přesně podle hesla: co se vleče neuteče.
@Krista 1 píše:
Soud vybral jednu a na tu to poslal. Co se děje dál je nezajímá.
@Krista 1 píše:
to by nedělali nic jiného, než posílali každému deset dopisů. Pokud je fikce doručení, tak to prostě berou jako doručené.
@Krista 1 píše:
Takže myslíš, že to odročí, jo?
Zas někdo jiný mi říkal, že to schválí bez něj.. Což mi přijde blbost. Musí si přece zjistit, kolik vydělává a podle toho potom udělat nějaký výměr těch al..
Tak každý soud má svoje zvyklosti, takže obojí je možnost, ale můj tip a zkušenost říká, že odročí. kdyby tím dítě bylo v ohrožení života nebo zdraví můžeš dát předběžné opatření. to je Tvůj cíl mít to co nejdříve za sebou, což naprosto chápu, ale soud to tak nemá. A ve věci péče a výživného by měl proběhnout účastnický výslech, což bez ex nepůjde.