Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se může nastávající snacha po rozvodu přestěhovat za novým partnerem.Syn má dobrou práci i zázemí, ale bydlí 350km od sebe. Musí i v tomto případě žádat snacha bývalého manžela o souhlas?
Děkuji Hanka
Mají děti? Pokud ano, tak je podle mě jedno jakou kdo kde má práci a zázemí.
@hankaďáblice píše:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se může nastávající snacha po rozvodu přestěhovat za novým partnerem.Syn má dobrou práci i zázemí, ale bydlí 350km od sebe. Musí i v tomto případě žádat snacha bývalého manžela o souhlas?
Děkuji Hanka
Snacha se muze prestehovat kam chce. Pokud mají dítě, tak s přestěhováním dítěte musí otec souhlasit.
Mimochodem je to nastávající snacha nebo se rozvádí? To se nějak vylučuje.
@JancaS84 píše:
Snacha se muze prestehovat kam chce. Pokud mají dítě, tak s přestěhováním dítěte musí otec souhlasit.
Mimochodem je to nastávající snacha nebo se rozvádí? To se nějak vylučuje.
Je to její nastávající snaha, co se rozvádí s bývalým manželem, na tom se nic nevylučuje
@Asiina píše:
Je to její nastávající snaha, co se rozvádí s bývalým manželem, na tom se nic nevylučuje
Jo, tak. Já sem myslela že se ptá matka toho současného manžela. Když o ní mluví jako o nastávající snaše a ještě ani není rozvedená.
Ona se stěhovat může kam chce, dítě pouze se souhlasem otce. Pokud to udělá a otec se bude bránit, může dítě dostat do své péče nebo ona povinnost mu dítě vozit. Taky hodně záleží na věku dítěte.
Já se v tom taky zamotala. Ona ještě ani není rozvedená a už plánuje svatbu s tvým synem, který bydlí od ní 350km daleko? ![]()
Jinak pokud nemají děti, může se přestěhovat třeba do Austrálie. Pokud mají, musí se stěhováním souhlasit jejich otec a upřímně byl by pitomej, kdyby souhlasil.
Trochu to upravím. Ano, může se souhlasem otce přestěhovat. Nicméně z právního hlediska to lze bohužel snadno obejít. Stačí aby to pro dítě bylo výhodnější (lepší škola, možnost hlídání pro matku… třeba blíže jejím rodičům, kvalitnější zázemí atd) a tento aspekt v podstatě nahrazuje otcovo souhlas. Nicméně ano, otec může požadovat snížení alimentů (cestovné) nebo vozit na půl cesty apod…
@hankaďáblice píše:
Děkuji Hanka
Ne, u nás jsou ženy svéprávné a na stěhování nemusí mít svolení otce, manžela ani bývalého manžela.
On v tom bude nějaký opomenutý háček, v něčem tak nevýznamném, jako jsou děti toho bývalého manžela, že? ![]()
@Adela5555 píše:
Trochu to upravím. Ano, může se souhlasem otce přestěhovat. Nicméně z právního hlediska to lze bohužel snadno obejít. Stačí aby to pro dítě bylo výhodnější (lepší škola, možnost hlídání pro matku… třeba blíže jejím rodičům, kvalitnější zázemí atd) a tento aspekt v podstatě nahrazuje otcovo souhlas. Nicméně ano, otec může požadovat snížení alimentů (cestovné) nebo vozit na půl cesty apod…
Pokud tomu nerozumíš, tak tu nerozdávej moudra. Není to tak. I kdyby mělo dítě lepší školku a pět babiček, i tak pro změnu bydliště dítěte je vyžadován souhlas nebo jeho nahrazení soudním rozhodnutím.
@hankaďáblice
@Lama Lama píše:
Ne, u nás jsou ženy svéprávné a na stěhování nemusí mít svolení otce, manžela ani bývalého manžela.
On v tom bude nějaký opomenutý háček, v něčem tak nevýznamném, jako jsou děti toho bývalého manžela, že?
Třeba si chce odstěhovat rodinnou domácnost i s manželovým mobilheimem… ![]()