Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj,
zajímá mě Váš názor.
Jsem 6 let rozvedený, dceři bude 16 a mám vyměřené výživné 7.000,– které řádně platím.
Protože jsem se dozvěděl, že nedostává od své matky téměř zádné kapesné, rozhodl jsem se vzhledem k mé finanční situaci (vydělávám ještě mimo zaměstnání u kamaráda v servisu) přilepšit dceři částkou 4.000,– měsíčně na její soukromý účet, který jsem jí před rokem založil.
Moje současná přítelkyně s tím souhlasí, dcera je nadšená…může si konečně koupit nějaké ty hadříky na sebe podle svého vkusu a tak.
Bohužel bývalka je na mě naštvaná, prý dceru kazím…navíc se rozhodla, že chce posílat o 2.000,– na dceru navíc, nebo bude žádat přidání o 5.000,– a prý ještě uvidím.
Mám ustoupit a mít klid, nebo neustoupit a jít do sporu? Navíc si myslím, že nyní už dceru minimálně šatím…
Popravdě se nechci nechat vydírat.
@Karel1974 píše:
Ahoj,
zajímá mě Váš názor.
Jsem 6 let rozvedený, dceři bude 16 a mám vyměřené výživné 7.000,– které řádně platím.
Protože jsem se dozvěděl, že nedostává od své matky téměř zádné kapesné, rozhodl jsem se vzhledem k mé finanční situaci (vydělávám ještě mimo zaměstnání u kamaráda v servisu) přilepšit dceři částkou 4.000,– měsíčně na její soukromý účet, který jsem jí před rokem založil.
Moje současná přítelkyně s tím souhlasí, dcera je nadšená…může si konečně koupit nějaké ty hadříky na sebe podle svého vkusu a tak.
Bohužel bývalka je na mě naštvaná, prý dceru kazím…navíc se rozhodla, že chce posílat o 2.000,– na dceru navíc, nebo bude žádat přidání o 5.000,– a prý ještě uvidím.
Mám ustoupit a mít klid, nebo neustoupit a jít do sporu? Navíc si myslím, že nyní už dceru minimálně šatím…
Popravdě se nechci nechat vydírat.
blbý je, že jsi tímto prokázal, že máš příjmy vyšší než předtím a tedy by jsi na výživném mohl hradit víc. Navíc 4000 mi přijde jako kapesný zbytečně moc, to se nedivím, že se bývalce nelíbí. Třeba má zkušenost, jak by s tím dcera naložila, nebo jak se chová k penězům…
A co 2tis. bývalce a 2 tis. dceři jako kapesné?
4 litry mesicne kapesne pro 16tiletou holku?
Myslim, zes to nejdriv mel probrat s jeji matkou, ted je to docela prekerka a ja celkem i chapu, ze je nastvana. Samozrejme ji to nedava pravo te vydirat, ale budes to ted mit tezke urovnat, aby byli spokojeni vsichni.
Domluvila bych se s bývalkou, jaké kapesné by bylo teda přijatelné a rozdíl bych dávala dceři na nějaký spořicí produkt.
A zeptala bych se na důvod, proč chce zvýšit alimenty. Kam ty peníze má v plánu směřovat. A zeptala bych se, jestli by tím pádem nebyla lepší střídavá péče, když má problém s penězi. ![]()
@Silverine247 píše:
4 litry mesicne kapesne pro 16tiletou holku?Myslim, zes to nejdriv mel probrat s jeji matkou, ted je to docela prekerka a ja celkem i chapu, ze je nastvana. Samozrejme ji to nedava pravo te vydirat, ale budes to ted mit tezke urovnat, aby byli spokojeni vsichni.
No a já si naivně myslel, že může být ráda, že ušetří za ošacení a za kapesné.
Nooo, 4k pro šestnáctku jako kapesné, to jsi trochu přepálil nemyslíš? Býval bys asi udělal líp, kdybys jí dal pětikilo do ruky, když se s ní vidíš. Takhle to trochu chápu, že ex chce raději zvýšit alíky, než aby tolik peněz chodilo přímo dceři. Tak se s ní domluv, kolik by si představovala jako ideální kapesné pro dceru. Na nějaké výhružky bych nepřistoupila, ale ať si klidně o zvýšení zažádá, na to má plné právo.
@Keyllah píše:
blbý je, že jsi tímto prokázal, že máš příjmy vyšší než předtím a tedy by jsi na výživném mohl hradit víc. Navíc 4000 mi přijde jako kapesný zbytečně moc, to se nedivím, že se bývalce nelíbí. Třeba má zkušenost, jak by s tím dcera naložila, nebo jak se chová k penězům…
A co 2tis. bývalce a 2 tis. dceři jako kapesné?
To bude mit u dcery velky uspech.
Jako bylo by to asi nejrozumnejsi reseni, ale na tom se meli domluvit driv sami dva, nez holku natesit a ted bude mit pocit, ze ji podvedli.
@Karel1974 píše:
Nojo, jenže jak ty víš, co si za to bude kupovat? To je princip kapesného, může si koupit, co chce, nikoli, co potřebuje. Ex bude platit nejspíš dál vše, tak jako dosud, a dcera si bude moct kupovat cigára a chodit na gelové nehty dle libosti (když to vyženu do extrému).
Je fajn, ze na diteti nesetris, ale tak trochu v tom citim mensi schvalnost vuci jeji matce. Kapesne ano, ale melo by byt adekvatni veku a realnym potrebam. Navic si myslim, ze neni uplne dobre dite v puberte ucit na relativne neomezeny tok financi, ktery ho nebude nijak motivovat praci, brigadam atd. A ten naraz, az si zacne vydelavat samo a samo si i hradit veskere naklady, ten bude drsny.
V 16 je 4tis. fakt dost..
ale asi se bude dceři nyní blbě vysvětlovat, že jí budeš posílat jen 2 a dva mamce..
sedmička na jedno dítě je slušné, to vychází z platu cca 40-45 tis. čistého
https://www.vasevyzivne.cz/kalkulacka/#…
ta fuška je na ruku nebo ofiko? pokud bys měl oficiální čistý příjem nad 50tisíc, tak ti soud klidně desítku vyměří ani nemrkneš
takže se soudy opatrně, opravdu záleží na tvém čistém příjmu..
@Silverine247 píše:
To bude mit u dcery velky uspech.Jako bylo by to asi nejrozumnejsi reseni, ale na tom se meli domluvit driv sami dva, nez holku natesit a ted bude mit pocit, ze ji podvedli.
Tak já už z toho necouvnu, navíc si myslím, že si může i něco ušetřit, nemusí všechno utratit, je to její rozhodnutí, jak s penězi naloží, vždyť už bude za dva roky dospělá.
Dceři bych bokem dávala třeba 1000-1500 do ruky a zbytek na spořicí účet. Může zkusit zažádat, ale tím, že spoříš dceři by jí to nepřiklepli. ![]()
@Karel1974 píše:
To sice svym zpusobem ano, ale jak casto se kupuje obleceni a v jake cenove relaci? Asi jsi ji tim padem dal najevo, ze si zijete na vysoke noze. Ji jako samozivitelce po poplaceni vseho zustanou mesicne 4 litry jen tak na zabavicku? To sice samozrejme neni tvuj problem, ale zkus se na to podivat z tehle strany. Hlavne jsi to predevsim mel resit nejdriv s ni a dceri az pak oznamit, na cem jste se dohodli.
A tohle šílený kapesný jsi s její matkou předem konzultoval? Ptal ses jí na názor, jestli s tím třeba souhlasí? Teda to je spíš řečnická otázka, vsadím zimník i se svojí babičkou, že ne ![]()
Kdybych byla matka týhle holky, tak bych s tím spíš nesouhlasila. Respektive přišlo by mi v pořádku, kdybychom se domluvili na nějakém kapesném, které by dostávala výlučně ona, a pokud bys chtěl platit víc, tak by mi přišlo smysluplné založit účet stranou, kam by se ty peníze odkládaly pro budoucí využití a na který bych třeba nemohla hrabat. Podle mě je fakt důležitý, aby děti znaly cenu peněz, že nepřistávají na účtu jen tak samy od sebe a že se musí vydělávat, tudíž bych radši holku viděla dvakrát týdně na brigádě u stánku se zmrzlinou, a peníze od tatínka bokem, než tohle.
@Karel1974 píše:
Tak já už z toho necouvnu, navíc si myslím, že si může i něco ušetřit, nemusí všechno utratit, je to její rozhodnutí, jak s penězi naloží, vždyť už bude za dva roky dospělá.
No, až ti soud přiklepne dalších 5-10k na výživném, tak z toho stejnak budeš muset couvnout. Tohle jsi těžce nezvládl, měl jsi to nejdřív probrat s ex.