Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Kriss Tina píše:
A dcera se má špatně? Kdybys ji nedal kapesné, tak chodí nahá? Nemá co jíst? Nemá kde bydlet? Jako 7 tisíc jsou slušné alimenty, ale na nějaký život v luxusu pro bývalou to pořád není. Nebo co si představuješ, že ex s těmi alimenty dělá? Výdaje na pubertaka jsou v dnešní době víc jak 7 tisíc měsíčně
Ale s pubertakem uz neni matka omezena na vydelky. By snad mela taky hrabnout.
@Netopirek píše:
To myslíš vážně? Já nemám jediné boty za 4tis a to jedu v BF. A tam žádné levné boty nejsou.
A kdyz je nemas ty, tak je nemuze mit nikdo?
@VitaminC píše:
A ona s nim resila, ze nedava sestnactce ani korunu, i kdyz ma na ni stedre alimenty?
A to vime s jistotou nebo vime jen, co dcera rika otci? Ten se vuci tomu neohradil primou konfrontaci matky proc? Prijde ti jako dobre reseni jit u pubertaka od nuly ke 4 litrum kapesneho mesicne bez toho, aby matka mela do toho co mluvit?
@Silverine247 píše:
A to vime s jistotou nebo vime jen, co dcera rika otci? Ten se vuci tomu neohradil primou konfrontaci matky proc? Prijde ti jako dobre reseni jit u pubertaka od nuly ke 4 litrum kapesneho mesicne bez toho, aby matka mela do toho co mluvit?
Nevim, ale vime, ze s nim matka vysku kapesneno nekontultovala, jinak by to tady napsal. A ja vychazim z toho, co pise zakladatel. Nebudu tady spekulovat.
Zakladateli, ja ti fandim. Misto aby maminka byla rada, ze ma holka korunu a domluvila se s ni, co z toho bude hradit, kope kolem sebe a vyhrozuje zvysenim vyzivneho, aby mela nad holkou naprostou kontrolu.
Zazadala bych o svereni do pece nebo stridavku - po domluve s dcerou.
@VitaminC píše:
Zakladateli, ja ti fandim. Misto aby maminka byla rada, ze ma holka korunu a domluvila se s ni, co z toho bude hradit, kope kolem sebe a vyhrozuje zvysenim vyzivneho, aby mela nad holkou naprostou kontrolu.
Zazadala bych o svereni do pece nebo stridavku - po domluve s dcerou.
hele, já ti tak nějak nevím. jako pokud zakladatel dceři ty čtyři tácy dává dohlodobě, akorát teď je změna ve stylu vyplácení, tak proč ta změna najednou vadí? doteď matka nevěděla, že dcera dostává takto vysoké kapesné na ruku? kam tedy ty peníze mizely, pokud o nich nevěděla? do kvalitního oblečení asi ne, to by si všimla, že už hadry nemusí kupovat, a přesto je dcera kvalitně vybavená. kroužek jezdectví je fajn, ale v v 15-16 letech jsou přeci jenom kroužky stále v režii rodičů a obzvlášť takové, kde nezletilý může přijít k úrazu. to, co píše zakladatel, mi přijde takové divné a zmatené.
Mám podobně starou dceru a taky by se mi moc nelíbilo, kdyby z ničeho nic měla bezpracně k dispozici takovouhle částku a pravidelně každý měsíc, ne jednorázově jako dárek k narozeninám. Na tom kapesném jste se měli s ex domluvit. Tvou dceru neznám, ale znám spoustu jiných puberťaček a dovedu si představit situace, kdy to bude používat jako zbraň proti mámě. ![]()
@Karel1974 píše:
Ahoj,
zajímá mě Váš názor.
Jsem 6 let rozvedený, dceři bude 16 a mám vyměřené výživné 7.000,– které řádně platím.
Protože jsem se dozvěděl, že nedostává od své matky téměř zádné kapesné, rozhodl jsem se vzhledem k mé finanční situaci (vydělávám ještě mimo zaměstnání u kamaráda v servisu) přilepšit dceři částkou 4.000,– měsíčně na její soukromý účet, který jsem jí před rokem založil.
Moje současná přítelkyně s tím souhlasí, dcera je nadšená…může si konečně koupit nějaké ty hadříky na sebe podle svého vkusu a tak.
Bohužel bývalka je na mě naštvaná, prý dceru kazím…navíc se rozhodla, že chce posílat o 2.000,– na dceru navíc, nebo bude žádat přidání o 5.000,– a prý ještě uvidím.
Mám ustoupit a mít klid, nebo neustoupit a jít do sporu? Navíc si myslím, že nyní už dceru minimálně šatím…
Popravdě se nechci nechat vydírat.
2000 litry měsíčně
? Mě to přijde moc. Aby si pak holka nezvyklá a nestalo se z ní netáhlo. Z tohodle bych měla větší vítr než ze soudu. Já nemusím táta mi to stejně pošle. Já v jejich letech měla jenom přídavky jako kapesní a to co jsem si nastřádala od babiček. Myslím že mi to pomohlo v tom neutracet za nesmysli ale jen za to co opravdu potřebují.
taky je to na tom účtu znat
. Nad kapesnym pro dceru jsem zatím bepremyslela. Určitě to ale nebude 2000. To i kdyby skákala jak klokan
![]()
Já dostávala výživné od otce na účet od 18 let, bylo to 2000 Kč. A už je to 20 let. Díky tomu jsem se naučila dobre hospodařit s penězi. Kupovala jsem si za to veškeré oblečení včetně oblečení na lyže, platila jsem si z toho kina, koncerty, pití a jídlo mimo domov, dárky, učebnice do školy. Máma mi pak platila výdaje za bydlení a jídlo doma. A větší částky třeba na nákup notebooku nebo lyží. Zakladateli, částku nech dceři a doladte s ex, co si za to bude kupovat.
@Anonymní píše:
2000 litry měsíčně? Mě to přijde moc. Aby si pak holka nezvyklá a nestalo se z ní netáhlo. Z tohodle bych měla větší vítr než ze soudu. Já nemusím táta mi to stejně pošle. Já v jejich letech měla jenom přídavky jako kapesní a to co jsem si nastřádala od babiček. Myslím že mi to pomohlo v tom neutracet za nesmysli ale jen za to co opravdu potřebují.
taky je to na tom účtu znat
. Nad kapesnym pro dceru jsem zatím bepremyslela. Určitě to ale nebude 2000. To i kdyby skákala jak klokan
![]()
![]()
Proč by si měla kupovat jen to, co potřebuje?…věci se kupují i jen pro radost…kvůli dvěma tisícům z ní má být netáhlo?
Kapesné se dává i podle možností rodiny…když nemusíš šetřit, tak přilepšíš i dítěti…tak to je…a třeba středoškolák už u by u sebe nějaké rozumné peníze mít měl…a zvýšené kapesné pro 16letou holku je skoro 1400 kč…dneska…
@Silverine247 píše:
Tak nikdy jsem nedával dceři nulu, jen jsem postupně navyšoval kapesné na současnou výši, navíc zdravý dospělý jedinec musí vydělat minimálně 40.000'- čistého měsíčně, když se dobře učí a je pracovitý, dcera je jedničkářka a dostává dva roky před dospělostí desetinu příjmu dospělého jedince, to není přeci zase tak moc.
@kaja00 píše:
Kapesny 4 tisiceto je teda dost. Ja dostavala 500 Kc a to to neni tak dlouho
Davala bych 1000 Kc kapesne a bud navysit alimenty o ty 3 tisice nebo se domluvit posilat na sporici ucet ty 3 tisice. Promluvit o tom s dcerou, ze to je na sporeni a ze tu tisicovku ma na zabavu a zbytek ma na sporeni. No a samozrejme to probrat i s byvalou.
Proč to s ní probírat, když sama žije s netáhlem, dcera má kapesné podmíněné výborným prospěchem, aby byla jednou úspěšná, to je dobrá motivace, za kvalitní výsledky kvalitní finanční ohodnocení.
@Karel1974 píše:
Proč to s ní probírat, když sama žije s netáhlem, dcera má kapesné podmíněné výborným prospěchem, aby byla jednou úspěšná, to je dobrá motivace, za kvalitní výsledky kvalitní finanční ohodnocení.
A o čem je tedy tato diskuze? Evidentně jsi rozhodnutý, s ex nevidíš důvod to probírat. Tak to neřeš a počkej jak se to vyvine. Jestli máš vyšší výdělky než u posledního soudu, tak je reálné že ti výživné zvýší…
Ta částka je vyhazování peněz, jestli ona to rozfrca za hadry.
Kdybys jí radši založil spoření. Až dospěje, tak ti za něj rozhodně poděkuje víc. Než až si uvědomí, kolik peněz vyhazela z okna a co za ně mohla mít, kdybys jí to sporil. Auto, vybavení prvního bytu atd.
A taky si myslím, že tím chceš nejvíc naštvat exmanzelku.
Navíc každý svého štěstí strůjcem, bývalá dělala zbytečně problémy, když ještě mohla cca do 12 let věku dcery, pak už měla dcera svůj rozum a sílu postavit se jí a za tátou chodit sama. Mám skvělou dceru.