Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@AnoNe píše:
Ta částka je vyhazování peněz, jestli ona to rozfrca za hadry.
Kdybys jí radši založil spoření. Až dospěje, tak ti za něj rozhodně poděkuje víc. Než až si uvědomí, kolik peněz vyhazela z okna a co za ně mohla mít, kdybys jí to sporil. Auto, vybavení prvního bytu atd.
A taky si myslím, že tím chceš nejvíc naštvat exmanzelku.
Proč naštvat, bude-li pracovitá, nebude přeci naštvaná ![]()
@Karel1974 píše:
Tak nikdy jsem nedával dceři nulu, jen jsem postupně navyšoval kapesné na současnou výši, navíc zdravý dospělý jedinec musí vydělat minimálně 40.000'- čistého měsíčně, když se dobře učí a je pracovitý, dcera je jedničkářka a dostává dva roky před dospělostí desetinu příjmu dospělého jedince, to není přeci zase tak moc.
Mám jednu patnáctiletou dceru vlastní, jednu nevlastní, naší domácností proudí zástupy jejich kamarádek. Takovéhle kapesné nemá žádná, ani ty z opravdu movitých rodin. Už tisícovka je nadstandard. Nepřijde mi to výchovné, aby jí takovéhle peníze spadly do klína jen tak pro nic za nic. Vypsat to jako cílovou prémii za dobré vysvědčení bych brala, ale to je trochu něco jiného.
Navíc je z Tvých příspěvků patrné, že Ti jde hlavně o truc matce, což teda taky sympatie zrovna nevzbuzuje.
Prostě jsi hledal cestu, jak ji v její rodičovské roli podrazit a škodit. Byla spousta jiných možností, jak dceři materiálně dopřát, aniž bys šel proti matce a jejím výchovný zásadám. Jejího partnera do toho nezájem, ten s dceřiným kapesným přece vůbec nesouvisí. To žárlíš, závidíš nebo co?
Dceři už jsem pořídil startovací byt na hypotéku před 3 lety, splácí se pronájmem, to není málo.
@Jeremi píše:
Mám jednu patnáctiletou dceru vlastní, jednu nevlastní, naší domácností proudí zástupy jejich kamarádek. Takovéhle kapesné nemá žádná, ani ty z opravdu movitých rodin. Už tisícovka je nadstandard. Nepřijde mi to výchovné, aby jí takovéhle peníze spadly do klína jen tak pro nic za nic. Vypsat to jako cílovou prémii za dobré vysvědčení bych brala, ale to je trochu něco jiného.
Navíc je z Tvých příspěvků patrné, že Ti jde hlavně o truc matce, což teda taky sympatie zrovna nevzbuzuje.Prostě jsi hledal cestu, jak ji v její rodičovské roli podrazit a škodit. Byla spousta jiných možností, jak dceři materiálně dopřát, aniž bys šel proti matce a jejím výchovný zásadám. Jejího partnera do toho nezájem, ten s dceřiným kapesným přece vůbec nesouvisí. To žárlíš, závidíš nebo co?
Věř, že mu nezávidím, mám lepší partnerku, teď jde jen o blaho dcery, mimochodem se tím oháněla i soudkyně.
No upřímně mi přijde horší, ze od ex nedostávala nic, nez to zr ji posilas kapesne 4000 Kc..
Ale jestli dceři nekuoojete ty boty, obleceni a dostava fakt jen ty 4000 Kc za které si kupuje boty, obleceni, kosmetiku, tak mi to přehnane neprijde
@_.Emilyyy píše:
No upřímně mi přijde horší, ze od ex nedostávala nic, nez to zr ji posilas kapesne 4000 Kc..
Ale jestli dceři nekuoojete ty boty, obleceni a dostava fakt jen ty 4000 Kc za které si kupuje boty, obleceni, kosmetiku, tak mi to přehnane neprijde
Děkuji za pochopení, dnes je vše dost drahé a nechci aby byla furt po brigádách a nevěnovala se dostatečně škole.
@Karel1974 píše:
Děkuji za pochopení, dnes je vše dost drahé a nechci aby byla furt po brigádách a nevěnovala se dostatečně škole.
Ja mam 18 dceru, ted dostává měsíčně 2000 Kc. Ale nejaky dražší její oblibene Jordany nemame problem koupit..
Své penízky ma jeste z jejího fotomodelingu.
Po prazdninach bude studovat pryc, tak tam uz to bude finanční pálka větší no
@Monchichik píše:
Proč by si měla kupovat jen to, co potřebuje?…věci se kupují i jen pro radost…kvůli dvěma tisícům z ní má být netáhlo?Kapesné se dává i podle možností rodiny…když nemusíš šetřit, tak přilepšíš i dítěti…tak to je…a třeba středoškolák už u by u sebe nějaké rozumné peníze mít měl…a zvýšené kapesné pro 16letou holku je skoro 1400 kč…dneska…
Presne tak. I dite ma právo si koupit neco co jen chce a udělat si radost.
Kazdy si musi zprijemnovat zivot ![]()
A smysl této diskuze je v čem? Vůbec nechápu o co tedy jde můžeš mi to prosím vysvětlit co vlastně chceš?
@Karel1974 píše:
Věř, že mu nezávidím, mám lepší partnerku, teď jde jen o blaho dcery, mimochodem se tím oháněla i soudkyně.
To jsou prázdný kecy. Kdyby Ti šlo o blaho dcery, tak se domluvíš s její matkou (nebo se o to minimálně pokusíš).
@_.Emilyyy píše:
Mně přijde špatně obojí. Děti mají mít kapesný a mají mít svobodu v rozhodování, za co ho utratěj. Právě o třeba za věci jen tak pro radost. Ale dostávat nezásluhovýnkapesný ve výši částky, kterou mnohdy ani dospělý pracující člověk pro vlastní svobodnou útratu nemá, mi přijde jako druhej extrém. ![]()
@_.Emilyyy píše:
tak zas ale jestli má nadstandardní kapesný od otce, tak vcelku nevidím důvod, aby ho dostávala i od matky ![]()
@ludmilaadamkova píše:
A smysl této diskuze je v čem? Vůbec nechápu o co tedy jde můžeš mi to prosím vysvětlit co vlastně chceš?
Myslím, že se sem přišel poplacat, jaký je dobrý otec, nic jiného mi z toho nevychází. ![]()
@Karel1974 píše:
Tak nikdy jsem nedával dceři nulu, jen jsem postupně navyšoval kapesné na současnou výši, navíc zdravý dospělý jedinec musí vydělat minimálně 40.000'- čistého měsíčně, když se dobře učí a je pracovitý, dcera je jedničkářka a dostává dva roky před dospělostí desetinu příjmu dospělého jedince, to není přeci zase tak moc.
To je roztomilé, jak odpovídáš jen na to, co se ti hodí a záměrně zamlčuješ některé informace, abys vypadal jako dokonalej tatík a ex jako ta nejhorší
Takže ještě jednou: matce vadí co? Že už jí to nedáváš do ruky, ale na účet? Že jí dáváš moc? Nebo že jí vůbec něco dáváš? Co si z toho holka platí? - to avizované oblečení a spoření asi ne, to by si ex všimla a byla by ráda, žejo. Takže kroužek jezdectví. A dosud ex netušila, že to platí z tvého „kapesného“? Co dál si za to kupuje? Nevíš co? Ale jsi přesvědčen, že jistě dobře hospodaří
Proč s ní někdy nejdeš na nákupy a nepořídíš jí to, co potřebuje? Protože o kontakt s ní zase až tak moc nestojíš. Ale jinak je všechno zalité sluncem ![]()
A mimochodem, za dva roky ať si klidně vydělává 40k, bude to naprosto v pořádku. Tyto peníze si nevydělala, takže nechápu, argumentaci desetinou příjmu.
@unuděná píše:
To je roztomilé, jak odpovídáš jen na to, co se ti hodí a záměrně zamlčuješ některé informace, abys vypadal jako dokonalej tatík a ex jako ta nejhoršíTakže ještě jednou: matce vadí co? Že už jí to nedáváš do ruky, ale na účet? Že jí dáváš moc? Nebo že jí vůbec něco dáváš? Co si z toho holka platí? - to avizované oblečení a spoření asi ne, to by si ex všimla a byla by ráda, žejo. Takže kroužek jezdectví. A dosud ex netušila, že to platí z tvého „kapesného“? Co dál si za to kupuje? Nevíš co? Ale jsi přesvědčen, že jistě dobře hospodaří
Proč s ní někdy nejdeš na nákupy a nepořídíš jí to, co potřebuje? Protože o kontakt s ní zase až tak moc nestojíš. Ale jinak je všechno zalité sluncem
A mimochodem, za dva roky ať si klidně vydělává 40k, bude to naprosto v pořádku. Tyto peníze si nevydělala, takže nechápu, argumentaci desetinou příjmu.
Tak vidím, že rady se mi dostalo, jenom ne od Tebe.
Každopádně Ti odpovím na věci, které Tě zajímají a aby jsi věděla, jak to mají muži.
Vůbec mě neznáš a tvrdíš, že s dcerou nechci trávit čas, nevím jak jsi na to přišla.
Máme stejně kladný vztah ke sportu. Jezdíme na hory a máme spolu i několik dvoudenních cyklovýletů, jezdíme vodu, jen z koní mám přirozený respekt.
Nechodíme spolu po obchoďáku, to není můj šálek kávy, nákupy, kino, kafe…na to má kamarádky, navíc kámoška jí lépe poradí, co je in a co už ne…nemyslíš???
Ale ty to víš a jen hledáš domnělé nedostatky.
Otázka zněla jasně:"Mám posílat 4k dceři dál k jejím rukám, nebo se nechat vydírat bejvalkou a podporovat i to její staronové netáhlo a riskovat, že peníze se nedostanou k k mojí dceři v plné výši???
Odpověď jsem dostal, že s doložitelným příjmem 40k mám dávat peníze dceři a nenechat se vydírat.
To, že ty máš jiný názor je demokratické a rád jsem se seznámil i s tvým názorem, jenom mi přišlo, že máš v puse tak trochu šťovík, ale to může být jen můj názor.
Všem slušným diskutujícím děkuji za názor.
@sagina píše:
tak zas ale jestli má nadstandardní kapesný od otce, tak vcelku nevidím důvod, aby ho dostávala i od matky
Důvod je takový, že nedostávala a ani by nedostávala nadále…PROČ???
To taky nevím, ale kdybych jí nedal kapesné, neměla by žádné…tak asi tak