Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Karel1974 píše:
Já to vím…a když jí teda odpadne starost s ošacením a kapesným, zbyde jí víc na ostatní…kolik by se mělo podle tebe přispívat na 16-ti letou dceru???
A ty ses s dcerou a ex dohodl, že tyto peníze použije na kvalitní oblečení?
@Lucie_Sx píše:
Ex si taky „stezoval“, ze deti oblekam obycejne, ale 7000 za 16 let dite je fakt strasne malo, v soucasne dobe uz by se dalo rict, ze se za to akorat tak vykoupe, ohreje a zapne pocitac…Ja byt jeji matkou, tak dcerku zkasnu aspon na jidlo. 4 tis/mes na hadriky jsou ulet.
No k tomu mohu napsat, že je štěstí, že nejsi její matkou, nebylo by ti hanba šahat na její peníze??? uffff ![]()
Jako 4000 bez konzultace s její matkou je těžce nevýchovný a totálně nezodpovědný úlet.
Mimochodem, když se oháníš tím „opadne starost s ošacením“, myslíš (a ruku na srdce), že si z toho dcera koupí třeba boty na tělák nebo kvalitní bundu na lyže? Dost pochybuji.
A ještě jednou se ptám: proč s ní raději nezajdeš na nákupy a nepořídíš jí, co potřebuje?
@unuděná píše:
Aha, tak pokud si běžně kupujete boty za 4k, tak pak nechápu, že platíš tak směšné výživné k rukám matky. A většina pubošů by si za tohle boty nekoupila. Ty by koupila máma a slečna si za to koupí kravinky. Fakt je to moc.
ale tak už před téměř 20 lety stály Gladiátorky skoro 4000 ![]()
jako asi by to chtělo vědět, jaký má holka přístup k penězům, pokud je zodpovědná a zvládne si z toho zaplatit třeba i tramvajenku, jídlo a ještě třeba 500 korun ušetřit, tak jako proč ne… ale pokud 4000 prošustruje za hadry, kino a bubble tea, tak se mamince moc nedivím no…
@welovefashion píše:
ale tak už před téměř 20 lety stály Gladiátorky skoro 4000jako asi by to chtělo vědět, jaký má holka přístup k penězům, pokud je zodpovědná a zvládne si z toho zaplatit třeba i tramvajenku, jídlo a ještě třeba 500 korun ušetřit, tak jako proč ne… ale pokud 4000 prošustruje za hadry, kino a bubble tea, tak se mamince moc nedivím no…
No to je fakt, na glády jsem si šetřila půl roku jako splašená ![]()
@Kriss Tina píše:
A máš jistotu, že ji odpadne starost s ošacením a kapesnym? Koupí si za to holka kvalitní boty, nějaké funkcni oblečení, dobrou zimní bundu apod? Nebo to rozhází za módní kousky na pár použití, svačinky v mekaci po škole, kavičky s kamarádkama, kino a další blbosti a o velké výdaje jako jsou ty boty, výlety apod pak pumpne mámu stejně?
Trochu podobně tvému popisu se chovala bývalka, když žila ještě se mnou, to mě štvalo a bylo tématem nejedné hádky, dcera si mimo jiné platí jezdectví na koni, moc jí to baví a já jsem šťastnej, že jí to mohu dopřát…asi tak
@Karel1974 píše:
Trochu podobně tvému popisu se chovala bývalka, když žila ještě se mnou, to mě štvalo a bylo tématem nejedné hádky, dcera si mimo jiné platí jezdectví na koni, moc jí to baví a já jsem šťastnej, že jí to mohu dopřát…asi tak
Jenže ona se tak pravděpodobně chová pořád, a tímpádem dcera nemá moc vzor ve finančním hospodaření. O to hůř, že jí najednou z ničehonic přistane na účtu měsíčně 4k. Z čeho platí hodiny jezdectví?
@Karel1974 píše:
No k tomu mohu napsat, že je štěstí, že nejsi její matkou, nebylo by ti hanba šahat na její peníze??? uffff
Takže když budu mít alimenty třeba 1500 na dítě kterýmu jsou 2 roky tak na ně nesmím šáhnout a mám mu je spořit?
![]()
@unuděná píše:
No to je fakt, na glády jsem si šetřila půl roku jako splašená
no já je dostala k narozeninám, ale od Vánoc jsem je musela doma ukecávat
vydržely mi celoroční nošení snad 5 let
dokud se v ohybu neudělala díra
jo to už je historie ![]()
@unuděná píše:
Jenže ona se tak pravděpodobně chová pořád, a tímpádem dcera nemá moc vzor ve finančním hospodaření. O to hůř, že jí najednou z ničehonic přistane na účtu měsíčně 4k. Z čeho platí hodiny jezdectví?
Tak 4000,– měsíčně děleno 30 dny není žádnej šlágr…názory, že pětikilo je akorát nemohu přijmout…nebudu dávat dceři 15 korun na den…to bych byl trochu lakomej tatínek
@Karel1974 bez info o čistém příjmu tu mlátíme jen prázdnou slámu
pokuž máš ofiko více než 50tisíc čistého měsíčně, tak je přiměřené výživné opravdu 10tisíc Kč a více k rukám matky..
4tis kapesné v 16 je dost nevýchovné, ale pokud např. půlku z toho činí poplatek za jezdectví, tak to dost mění situaci a matka by měla být ráda, že to jde z těchto peněz..
Já osobně bych se bála, že ji tenhle přísun povede k rozmařilosti a tomu, že si peněz nebude vážit..
@Karel1974 píše:
jestli si z toho platí i koně, tak asi dobrý, ale měl bys s ní trochu promluvit o finanční zodpovědnosti
to jen tak pro její budoucnost
dcera má ve třídě holku, co dostává větší kapesné a jako, co si kupuje? no myslím, že rodiče netuší ![]()
@Karel1974 píše:
No tak to máš psát rovnou v začátku a to jezdectví si platí ona sama? Nebo tvrdí že to platí a platí ji to máma? Nebo kdo to platil, než jsi ji začal dávat kapesne? Nebylo by teda lepší ji to platit rovnou a na útratu ji dávat teda min?
Samoživitelka to není ale ne proto že dostává alimenty ale proto že žíje s chlapem