Výživné a soud

154
15.6.22 17:26

Výživné, soud

Dobrý den, jdu si pro řadu. Rodiče se po x letech rozešli. Nebyli svoji. Dnes měli soud, který byl odroceny. Otec nemůže ze zdravotních důvodu pracovat a chtějí to, po něm doložit. Doklad samozřejmě u sebe neměl, měl ho doma. Matka po něm chce výživné na děti. Syn 8 let a dcera 15 let. Na syna samozřejmě platit bude ale bude muset platit i na dceru která teď vychází základní školu a studovat nejde? Vyživovací právo je zřejmé do 18 let, že? Jak jsem již psala otec nepracuje, bydlí v pronajatém bytě a na nájem mu přispívá stát. Ona po něm chce zpětné. zaplarir výživné od ledna. On do teď každý měsíc posílal nějakou částku. Výživné určité ještě nemá a posílala to sám od sebe. Je. mozne, aby soud rozhodl o tom, že ji má to výživné dát zpětné od ledna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65282
15.6.22 17:28
@Lucc23 píše:
Dobrý den, jdu si pro řadu. Rodiče se po x letech rozešli. Nebyli svoji. Dnes měli soud, který byl odroceny. Otec nemůže ze zdravotních důvodu pracovat a chtějí to, po něm doložit. Doklad samozřejmě u sebe neměl, měl ho doma. Matka po něm chce výživné na děti. Syn 8 let a dcera 15 let. Na syna samozřejmě platit bude ale bude muset platit i na dceru která teď vychází základní školu a studovat nejde? Vyživovací právo je zřejmé do 18 let, že? Jak jsem již psala otec nepracuje, bydlí v pronajatém bytě a na nájem mu přispívá stát. Ona po něm chce zpětné. zaplarir výživné od ledna. On do teď každý měsíc posílal nějakou částku. Výživné určité ještě nemá a posílala to sám od sebe. Je. mozne, aby soud rozhodl o tom, že ji má to výživné dát zpětné od ledna?

a co ta dcera bude dělat? To ji fakt nechají jen tak se flákat od 15?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24853
15.6.22 17:31

A ty jsi ta dcera, nebo jsi její sestra? ten příspěvek je nějaký zmatečný…
Ano - výživné obecně lze žádat i zpětně
vychází se z příjmů povinného rodiče, takže pokud je otec na dávkách, tak to budou drobné…
vyživovací povinnost rozhodně NEKONČÍ 18TÝM rokem věku! Končí ukončením přípravy na zaměstnání.. což v případě vš může být klidně 26 let
Větu o tom, že v 15 dál studovat nejde (kdo, sestra??) jsem nepochopila, nejde ani na učňák nebo co? jde na pracák? pokud půjde Pracovat, tak vyž. povinnost teoreticky skončit může
ale velmi bych se divila, kdyby nešla aspoň na učiliště a od září začla hákovat někde ve fabrice, to je celé nějaká bl-bost, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
15.6.22 17:33

Bohužel ano. Matka po tom co se rozešla s tátou, si našla jiného a dle mého názoru je ji to úplně jedno. Obě děti dává na prázdniny pryč a když to u soudu otec vytáhl, zaprela to. Zřejmě ji jde jen o peníze a ne o děti. Ztratila rozum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
15.6.22 17:35

Jsem taky jejich dcera ale už mám svůj život. Já studovat musela a i sem chtěla. Co se týče, ségra nechce a matka ji dovolí si zničit život. Co bude od září dělat, to netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24853
15.6.22 17:46

@Lucc23 a to matce nevadí ani náznakem, že její dítě bude mít jen Základní vzdělání? To přece musí řešit i ve škole ne? že nikam nedává přihlášku?
tak povinnou docházku má zřejmě splněnou, ale to je dost šílené, co tu píšeš
Matka je nějak psychicky nemocná?? Nebo alkohol?
Nechceš se jako sestra obrátit na OSPOD už jen kvůli tomu, aby ségra neskončila jako výběrčí haj-zl-bába, ale aby se vyučila aspoň něčím, co ji baví? aspoň kuchařka nebo tak něco…co v okolí nějaký dotovaný učňák od nějaké firmy?
Přece to nenecháš takhle? Sestře to nevadí? Co říká svým kamarádkám, které se chystají do škol???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
15.6.22 17:52

@Lucy75 já bych ráda pomohla. Bohužel, nestojí o to. Nevídame se, mě se jejich chování vůbec nelíbí. Co jsme se vídali tvrdila, že půjde studovat. Teď už je zase vše jinak. Nevim, co se tam stalo ale matce je to úplně jedno. Pro ni je chlap na. prvnim mistě, aspoň teď co si ho našla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
15.6.22 17:59

Tvoje matka stojí za hov^no, když dala přednost chlapovi. A co bráška? Chudák musí v tom vyrůstat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33784
15.6.22 18:06
@Lucc23 píše:
Dobrý den, jdu si pro řadu. Rodiče se po x letech rozešli. Nebyli svoji. Dnes měli soud, který byl odroceny. Otec nemůže ze zdravotních důvodu pracovat a chtějí to, po něm doložit. Doklad samozřejmě u sebe neměl, měl ho doma. Matka po něm chce výživné na děti. Syn 8 let a dcera 15 let. Na syna samozřejmě platit bude ale bude muset platit i na dceru která teď vychází základní školu a studovat nejde? Vyživovací právo je zřejmé do 18 let, že? Jak jsem již psala otec nepracuje, bydlí v pronajatém bytě a na nájem mu přispívá stát. Ona po něm chce zpětné. zaplarir výživné od ledna. On do teď každý měsíc posílal nějakou částku. Výživné určité ještě nemá a posílala to sám od sebe. Je. mozne, aby soud rozhodl o tom, že ji má to výživné dát zpětné od ledna?

Nejde o právo, ale povinnost. Její 15, to nikomu nevadí, že už nebude studovat? Jak to vidí ona? Otec nemůže pracovat, a co matka? Té se to týká úplně stejně jako otce. Kde ta holka v tomhle věku sežene pořádnou práci? Max někam na brigádu, a co dál? Situace na nic teda, co z ní bude? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
15.6.22 19:06

Sestra ztratila motivaci asi…s ohledem na rodinnou situaci.
K tátovi jít nechce?

V 15 je prakticky i nezaměstnatelná…
Obrátila bych se na ospod, že je zanedbaná.

Takhle má „dobře“ našlápnuto k nějaké partičce a cestě do pasťáku. :roll:

Matka roku…otec musí zabrat, nejde jen o peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
16.6.22 14:18
@Lucc23 píše:
Bohužel ano. Matka po tom co se rozešla s tátou, si našla jiného a dle mého názoru je ji to úplně jedno. Obě děti dává na prázdniny pryč a když to u soudu otec vytáhl, zaprela to. Zřejmě ji jde jen o peníze a ne o děti. Ztratila rozum.

Zapírat matka může, ale soud po ní bude chtít doklady stejně jako po otci. Mám za to, že se o vaši rodinu brzy začne zajímat OSPOD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
16.6.22 14:20
@arinecka píše:
Nejde o právo, ale povinnost. Její 15, to nikomu nevadí, že už nebude studovat? Jak to vidí ona? Otec nemůže pracovat, a co matka? Té se to týká úplně stejně jako otce. Kde ta holka v tomhle věku sežene pořádnou práci? Max někam na brigádu, a co dál? Situace na nic teda, co z ní bude? :?

Mám takový pocit, že ta holčina vůbec neuvažuje o shánění práce. Teď má za to, že bude nějakou dobu dostávat výživné. Co bude pak, to takovéto typy neřeší. Bohužel podle popisu je celá rodina asi stejná. Ta patnáctiletá holka je vlastně chudák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
16.6.22 14:21
@Lucc23 píše:
@Lucy75 já bych ráda pomohla. Bohužel, nestojí o to. Nevídame se, mě se jejich chování vůbec nelíbí. Co jsme se vídali tvrdila, že půjde studovat. Teď už je zase vše jinak. Nevim, co se tam stalo ale matce je to úplně jedno. Pro ni je chlap na. prvnim mistě, aspoň teď co si ho našla.

Tvoje matka pracuje? Možná jsem jen přehlédla informaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148988
16.6.22 14:36
@Lucc23 píše:
Jsem taky jejich dcera ale už mám svůj život. Já studovat musela a i sem chtěla. Co se týče, ségra nechce a matka ji dovolí si zničit život. Co bude od září dělat, to netuším.

A co táta? Tomu je to jedno, že si holka podělá život? Nemohl by si jí vzít k sobě a přitáhnout jí k učení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.7.23 23:27

Ahoj.
Pravděpodobně budeme řešit soudně zvýšení výživného. Je mi čerstvě 18 a k soudu už půjdu sama. Chodí semnou nějaký doprovod? Nějaká sociální pracovnice? Nedokážu si tam představit stát sama. Neviděla sem ho od svých 10 let. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna