Soukromá školka - obavy

1096
24.4.15 12:54

Soukromá školka - obavy

Zdravím, mojí dceři budou za dva měsíce dva roky a já dostala dobrou práci na půl úvazku, chci nastoupit. Nebude to pravidelně od osmi do dvanácti každý den, spíš to bude tak že jeden či dva dny budou úplně volné a ostatní dny různé hodiny.

Práce zajímavá a těším se do ní. A dcera by tedy měla nastoupit do soukromé školky, kterou, až se za zhruba měsíc přestěhujeme do dostavovaného baráčku, budeme mít doslova vedle. Mám některé obavy pramenící z toho, že netuším, jak to v soukromých školkách chodí - mohly by svojí zkušeností přispět maminky, jejichž děti také do soukromých školek chodily a třeba měly podobné problémy? Prosím aby se debata nezvrhla v to, proč moje dcera ještě neumí to a to (s tím už teď nic neudělám) nebo v to, proč chci jít do práce (to mám dobře rozmyšleno). Díky.

1. Plíny: Judita chodí doma na nočník, na spaní a ven má plínu. Doma se to ale naučila teprve nedávno a samozřejmě jsou nehody, většinou tak jedna denně, obzvláště, když má kalhotky a tepláčky ( s nahým zadkem je bezchybná, ale tak ve školce lítat nebude:). Budou mít ve školce pochopení a neusnadní si to tím, že by jí po pár nehodách nacpali zpět plínu?
  2. Odpolední spaní - si nějak neumím představit. Judita po obědě spí (jinak je pak přetažená a spí špatně i v noci), ale později než většina dětí (cca od půl druhé) a kolem usínání je někdy dost tyjátr, stojí v postýlce, pokřikuje, než to vzdá a usne - ve školce podle mě není šance, nebo máte jinou zkušenost?
  3. Jídlo - je to dost nejedlík a s tím se pojí nezájem o to, aby pořádně jedla sama. Sní pár lžic, neumí moc dobře nabírat, je u toho nešikovná a zbytek jí dokrmím, když chci aby něco snědla. (Svačiny a věci do ruky nebudou problém). Dohlédne někdo na to, aby se menší děti opravdu najedly?

Z toho, že nebude se mnou, a z komunikace, strach nemám. Mluví perfektně, v dlouhých větách, říkanky atd, dle doktorky na úrovni dítěte o rok staršího, a beze mě je zvyklá bývat - babičky, kamarádka. V herničce si sednu ke stolku a dvě hodiny o ní nevím. Takže tohoto se nebojím, ale věcí výše ano. Díky za všechny zkušenosti, obzvláště od mamin menších a trochu nešikovných capartů, co šli taky už do školky! Jo, a vím že bude nejlepší poptat se na to všechno učitelek nebo vedení, ale ty pochopitelně chtějí kšeft a vymalují mi to na růžovo, mě ale zajímají reálné zkušenosti! Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36556
24.4.15 13:01

@Rezii Na nočník bude chodit, bude spát a bude jíst :lol:
děti jsou ve školce jiné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
24.4.15 13:03

Zkušenost mám se soukromou školkou s dítětem 2,5 roku, sice už byl bez plen skoro rok, ale občas se počůral, protože se asi styděl říct si - je dost stydlín, ikdyž mluvil taky perfektně už v těch 2 letech. Přístup učitelek byl v pohodě, nedělaly z toho drama, ale plínu mu nedaly, prostě převlíkaly (měli jsme tam pro tyto případy velkou zásobu oblečení).
Odpolední spaní - syn už v té době cca rok po obědě nespal, takže jsem z toho měla velké obavy, nicméně první spaní proběhlo asi po měsíci dopolední docházky, a prý zcela bez problémů, oblíkli ho do pyžama, měl svého plyšáka, a prý usnul mezi prvními :-D Ony ty děti prostě jdou s davem.
Jídlo - to samé - velký nejedlík, tak tam co vím, trochu bojují ve školce doted s klukem - ted má 3,5 roku, mají zásadu, že musí aspon 5 lžiček sníst, ale když ví, že dítě má jedno jídlo které nejí, tak ho nemusí. Nicméně asi takoví jako je můj syn, který nechce nic, tak tam prostě u něj sedí dokud něco nesní. Podle oblečení většinou i poznám co bylo k jídlu :-D Takže jo, u nás na to dohlíží, i jsem viděla, že dokrmovaly, pomáhaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
24.4.15 13:04

Pokud máš strach jen z těch tří bodů, moje odpovědi jsou:
1. Ve školce ti neřekli, jak se staví k plínám? Když jsem zjišťovala u nás, tak jim plíny nevadili.
2. Nevím, konzultovala bych ve školce. Oni mají zkušenosti.
3. Stejně jako bod 2. Ale předpoklávám, že takhle malé děti učitelky nakrmí. Málokteré dvoulet dítě se nakrmí samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
24.4.15 13:10

@Ukulina Plíny nevadí, školka funguje už od jednoho a půl roku, já spíš přemýšlím jak s tím, že je zrovna v té přechodné, učící fázi a prostě jsou nehody, jestli se na ní nebudou nějak moc zlobit nebo tak - já mám trauma ze školky dodnes, počůrala jsem peřinu a paní učitelka mě zesměšňovala před celou třídou a po mámě tu peřinu hodila na vyprání. Bylo to sice už po revoluci, ale krátce:) (tak doufám, že dnes už jsme trochu někde jinde, zvláště v soukromých školkách pro prťata:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.15 13:11

@Rezii Tak já ti můžu nabídnout pohled z druhé strany. V soukromé MŠ učím. U nás některé děti mají plenku celodenně, některé taky jen na ven a na spinkání. Pokud nás maminky informují, že trénují nočník nebo záchod a chtějí, aby bylo dítě přes pobyt ve školce bez plínky respektujeme to. Dětí se často ptáme, zkoušíme a když se stane nehoda, osprchneme a převlékneme. Je teda potřeba nabalit dost náhradního oblečení :) Ale jinak není problém. Co se týče spaní, tam asi malé režim naruší, protože po obědě chodí spát všechny dětičky ve stejný čas. Nemusí spát, ale musí v klidu ležet a odpočívat. Možná s tím malá ze začátku bude mít problém, ale z mé zkušenosti se děti ve školce chovají jinak než doma a podlehnou davu :) A přeci jen si asi k učitelce ve školce nedovolí to, co k tobě doma. Uvidíš. A co se týče jídla, snažíme se děti naučit, aby jedli sami. S těmi nejmenšími trénujeme správné držení lžičky a pod., ale pokud nás opět maminka upozorní, že po nějaké době je potřeba dítě dokrmit, opět není problém. Vše je teda aspoň u nás o domluvě. Snažíme se sice děti co nejvíce vést k samostatnosti a naučit je sebeobsluhu, ale pokud je potřeba samozřejmě se vším pomůžeme. Ale my máme třídy po malých skupinkách dětí. Max. 15 na dvě učitelky. A většinou jak jsou malé, dost marodí, takže standart je 8-10 dětí ve třídě. Ve větším provozu asi tak individuální přístup možný nebude.

• Citovat
  • Upravit
369
24.4.15 13:13

Ahoj, chapu obavy, ale nejsou az tak na miste. Zacni tim, ze napr. nebudes dokrmovat lzici. Dite v takovem veku uz by se melo najist samo. Jdi ji prikladem, jezte vzdy spolu.

uz by mohla byt i bez plenky. Nam se metoda ‚ven plenka, doma nic‘ vubec neosvedcila. Byly (obe dcery) zmatene a nevedely, kdy a kam curat. Bud tak, nebo tak. Musis se rozhodnout a tim ji ulehcis uceni.

Proste ji nastup ulehci tim, ze budes dbat na jeji samostanost. usetri to pozdeji mnoho slz.

Spani bude OK, prizpusobi se. Ale bude prvni mesic urcite rozmrzela a uplakana. Moje chodi do soukrome od 2.5 roku a uplne bez problemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2691
24.4.15 13:19

Přesně jak píše Bábrdl :) Judita se během pár měsíců naučí na záchod ve školce, jinak bude mít plínku, což v smš kam chodí třeba můj syn nebyl problém, Judita bude spát jako spí jiné děti v čase který stanoví školka a bude i jíst sama, časem určitě, v naší smš dětem pomáhají, dokrmují, takže obavy chápu, ale nakonec jde ve školce vše hladce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7725
24.4.15 13:21

@Rezii

1. na plíny se zeptej ve školce. Naše malá chodila do školky od 15m, byla plně plenková a nebyl to problém. Od 17m pak byla plenkovaná jen na spaní, naučila se vše ve školce, pochopila nočník atd. Měli tam i nočníky, takže záchod začala ve školce řešit až skoro ve 28m (dva měsíce před nástupem do státní školky). Plenky na spaní měla ještě i ve státní školce, to odourala až státní školka (ale s tím že jí budí uprostřed spaní).
  1. spaní - starší dcera třeba nespávala doma vůbec od 18m, ve třrech letech ve školce jí nutili a usíná tam úplně v pohodě. Doma nespí po obědě nikdy. Přizpůsobí se, ze začátku bude mít asi problém, ale pokud jí budou držet na lehátku (tak jak to dělají u nás) tak spát bude dřív)

Jídlo neporadím, naše byla velký jedlík, a uměla se sama najíst od 9m kdy odmítla otevírat pusu mě, ale sama se ládovala bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
24.4.15 13:23

Spat bude urcite s detma, ono ze skolky bude i vic unavena, je to jine nez doma. Jist bude taky a co se tyka olenek, tak neoredpokladam, ze ji tam budou nejak peskovat, kdyz maji takhle male deti. Na spani urcite neni problem, na ven si myslim ze taky ne. To bude dobry. Zalezi ale samo i na skolce a na ucitelkach, to zjistis ale az tam bude dcera chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
24.4.15 13:28

Díky všem za uklidnění! Určitě to půjde, musí, ale konkrétní zkušenosti jiných maminek jsou pro mě cenné.
S jídlem opravdu spoléhám na příklad jiných dětí, doma s tím nehnu, tři čtyři lžičky a dost, vrazí se lžička mámě a krm. Pokud odmítnu jde od stolu, a pak samozřejmě se nafukují svačiny, čímž se pak zase málo večeří, v noci je hlad, to je nanic. Taky samozřejmě chci aby spíš jedla dobré uvařené jídlo se zeleninou, než různé pečivo a pribiňáky ke svačině. Takže prostě zatím dokrmuju, no:(
Jinak jde o školku Amálka v Dolních Měcholupech, ale zkušenosti moc zatím nepředpokládám, je nová. Na internetu vypadá hezky a děti na zahradě přes ploty vypadají velmi spokojeně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
24.4.15 13:40

@Rezii vidis, sama vis, kde je problem. Proste dokud ji budes dokrmovat, tak ji nicim nepomuzes. Je preci i v zajmu dcery, aby se to naucila. Nebo to uz davno umi a proste se ji nechce. :)
U nas kdyz se nesni alespon 1/2 obeda, tak neni svacina. Protoze se naplacaji neceho lepsiho nez obed a na veceri uz zase krici 'ja nemam hlad, uz dnes jist nebudu :) ' Ono si to dite pak rozmysli, co chce. Ja osobne bych si take dala radsi pribinaka, nez nejakou mrkev s brokolici. Kdyz bych vedela, ze to dostanu. Trocha hladu nikomu neuskodi.

Příspěvek upraven 24.04.15 v 13:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
24.4.15 13:41

To je školka od školky. co vím od známých, tak jsou školky soukromé, kde se jede dost rigidní systém podobně jako ve státní, takže spaní později by neprošlo, plínu by dali hned…

u nás bylo všechno na domluvě. naše holka byla teda bez plíny, ale neříkala si, znakovala nebo tak vykřikla do éteru eee. Ale oni už jí znali z vyzvedávání staršího, tak věděli co a jak a zvládli to bez plen. Oni ve školce chodí skoro furt. Jedno chce, chtěj všichni. chodí před svačinou, po svačině, před odchodem ven, po příchodu venku… takže dítě, co se umí na povel vyčurat a nedělá naschvály, se skoro nemá šanci v mezidobí počurat.
se spaním - tak zrovna v té naší byli hodně vstřícní, takže ty zlobidla vzzali vedle do třídy, chvíli si s nimi hrály, četli a dávali je třeba spát později, kdy už ostatní spali.

s jídlem dokrmovali, pokud se rodiče doholi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
24.4.15 13:44

@Rezii v naší soukr. školce se snaží vyjít vstříc… když ej nehoda, umyjou, převlíknou a hotovo, oblečení dostanu přemáchlé domů v pytlíku :D spaní v pohodě, ve školce bude utahanější a půjde s davem a jídlo taky dotrénuje.. u nás sedí učitelak s těma nejmenšíma a pomáhá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
24.4.15 13:46

@Rezii Syn chodí do školky od dvou let, od února. Chodí jenom na dvě dopoledne, takže se spaním neporadím. Taky máme novou školku, takže reference nebyly. Byl pro mě důležitý počet dětí na učitelku a prostě osobní dojem. Syn je sice bez plen přes den už dlouho, ale spolehlivý teda rozhodně není. Ve školce není problém, zkouší s ním, snaží se, koupila jsem stejný nočník jako má doma. Když mu chtěli dát plenu na ven, protože si na hřišti neřekl, tak se napřed zeptali, co já na to.
S jídlem pomáhají, vždycky si to děti zkusí samy a případně pomůžou nebo dokrmí. Synátor ve školce baští housky s pomazánkou, nad kterýma doma ohrnuje nos. Ostatní děti jsou prostě příkladem. V pozitivním i negativním smyslu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin