Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
Příspěvek upraven 27.07.16 v 15:51
@alomem Ja jsem s bratrem taky vyrustala v pokoji a na vsem jsme se domluvili, respektive jsem si tam mohla delat co chtela, bracha byl radsi venku a ja vic doma. Tady asi bude zalezet na jejich povahach. Flegmatik s cholerikem se tezko snese.
Mám děti s obdobným věkovým rozdílem jako ty. Mají společný pokojík a mít budou (bydlíme v bytě).
Manžel má o 3 roky mladší sestru. Zatímco on se osamostatnil (nastěhoval ke mě) ve 24letech, jeho sestra se odstěhovala od rodičů téměř ve 30.
Tak nevím… ![]()
Já se spíš bojím, jak to bude v pubertě, až si budou dělat naschvály, že ten se chce dívat na to, ten na ono, ten bude chtít takovou hudbu, ten jinakou, atd.
Brácha je o tři roky mladší než já a vyrůstali jsme spolu celé dětství v pokojíku 12m2. Jako dítě nevím, jako puberťák jsme to nesnášela. V dospělosti máme skvělý vztah.
Když mibylo asi 12. mamka přestavěla pokojík a udělala mi takový spací koutek za skříní, měla jsme trochu soukromí a byla jsem tááák šťastná.
To se mi moc nezda, ze by mely sestry takovy vliv. Ja mam o rok a pul mladsiho bratra, vyrustali jsme ve spolecnem pokojicku a zadani jsme oba ![]()
My meli palandu, to nam vyhovovalo…
Příspěvek upraven 04.09.14 v 21:12
Já nesnášela, když mně bylo 17 a brachovi 15, jak si ho v noci honil pod peřinou. Fuj. Dělala jsem možné i nemožné a docílila toho, že moje děti mají pokoj každý svůj.
Jinak se brácha oženil se skvělou holkou, takže společné bydlení se mnou v dětství v pokoji ho nijak nepoznamenalo.
Hele možná máš pravdu. Mám bráchu, po druhé rozvedený. Ted mi chodí ukazovat fotky ze seznamky. Já mu říkám, že ji chci vidět až s ní bude rok, prostě mě to nebaví s ním řešit, jestli s tou na kafe nebo s tou. Posledně mě řekl. Na tu se podívej, je na tebe podobná. Jsem taky o rok starší a protože už nemáme mámu, tak si ji asi udělal ze mě. Máme spolu pěkný vztah, trávíme spolu dovolené, oslavy, i vánoce, já s rodinou, on to mění. Ale někdy mě připadá pořád jako malý kluk. Pro děcka hodný strejda. Ještě, že mám dvě holky. Po tom jsem ve svém dospívání tolik toužila- mít sestru.
My s bráchou nikdy neměli problém s výjimkou toho, že on chtěl usinat u televize. Tyhle hádky by ale vznikly i v případě, že bychom byli stejného pohlaví. Jinak zle nedělalo tohle, ale povaha ![]()
@midlajs píše:
@alomem Ja jsem s bratrem taky vyrustala v pokoji a na vsem jsme se domluvili, respektive jsem si tam mohla delat co chtela, bracha byl radsi venku a ja vic doma. Tady asi bude zalezet na jejich povahach. Flegmatik s cholerikem se tezko snese.
Myslím, že jestli se cholerik s někým snese, je to právě s flegmatikem:-). Ale je to odbočka od tématu
.
Jinak k tématu - když jsou sourozenci obého pohlaví malé, není důvod, proč by nemohli sdílet pokojík. Ale puberťáky bych už oddělila
.
Muž má mladší sestru a oba jsou normální
Mají své rodiny, normální vztahy…
My máme holku 4 roky a ročního kluka. Dcera si malého vyžádala do pokojíčku, tak jsou spolu a budou i nadále. MYslím, že může být problém pak v pubertě, kdy se holka stydí, brácha ji okukuje apod…Ale to lze vyřešit třeba přepažením pokoje skříňkou nebo knihovničkou. U nás teda pokoj rozdělit nejde, přes jednu stěnu máme okno a uprostřed druhé dveře, ale stejně chci potom udělat každému své soukromí.
Hlasité věci typu televize, hudba…na to můžou použít sluchátka ![]()
@pe-terka Znam dve sestry, ktere maji tskove povahove vlastnosti a nesnasi se ![]()
@alomem znám případ mladší sestry, která se ne a ne ukotvit.. znám případ 3. nejmaldší ze 3 holek a nechce děti ani se nechce vdávat, znám jednoho ze tří bratrů a taky ne a ne narazit na tu pravou. Všechno krásní, inteligentní, fajn lidé.. Jasně že znám i pár takových nějak nepoužitelných typů, ale o těch ty nemluvíš. Takže nemyslím, že by to opačné sourozenecké pohlaví mělo nějaký zásadní vliv.
Tak ja stravila detstvi v jednom pokoji s 3 brachy a v pohode ![]()
Samozrejme, ze jsme cele detstvi snili o tom, ze dostaneme vetsi byt, nebo ze udelame napric pokojem aspon zed apod., ale prezili jsme a vsichni mame vztahy v pohode - da se rict idealni
asi jsme hodne tolerantni ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.