Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, které máte děti od sebe alespoň 4 roky - jaké to je a jaká na tom vidíte pozitiva? Mám pocit, že mít rozdíl 2 roky je náročné. Já bych to asi nedala. Mamky, které to tak mají, říkají, že nejdřív je to děs, ale že pak si děti spolu vyhrají a pod, že jsou větší parťáci. Že větší rozdíl je horší, že si ty děti už nemají pak co říct atd. Ale podle mě to na věku nezáleží. Já bych chtěla mít alespoň 4 r rozdíl, ať je to starší trochu alespoň rozumné. Taky mít čas trochu na sebe a ne jen lítat kolem mimča a batolete, to bych se asi zcvokla. Přijde mi lepší se po MD s jedním vrátit např. na 2 r do práce a pak si užít znovu miminko a nezblbnout na MD např. 6 let v kuse… ![]()
@jujuli budu mít rozdíl 8 let.. pozitiva jsou jasná - starší je prostě samostatný.. co bude dál a jak to bude v praxi, to se uvidí.. mládě nechce vylézt, tak zatím nevím ![]()
@jujuli Mluvím jen za sebe - mám bratra staršího o 7 let a sestru starší o 9 let. A cestu jsme si k sobě našli až v dospělosti… Zatímco oni dva si byli odjakživa hodně blízcí, já byla podle nich jen rozmaznánek…
@jujuli My mame rozdil pres sedm let a zcela zamerne.Po RD jsem se chtela vratit do prace a ne byt x let doma a klidne se priznavam, ze me nelakala soubezna pece o dve malinke deti. Navic se domnivam, ze vetsi vekovy rozdil neni sourozenecke lasce na prekazku, tohle je spise o rodicich a obcasnych tendencich nekterych z nich uprednostnovat benjaminka.
Podle mě je jedna věc část s dětmi-že si vyhrajou a druhá, na co mají rodiče. Moje kamarádky, které mají děti 2 roky po sobě mají většinou obě babičky a možnost kdykoliv hlídat, takže tak nepociťují, že nemohou sami ani nakoupit. My máme babču 1 a daleko, já si dodělávám VŠ a prostě jsme si řekli s manželem, že to nebudeme s druhým hrotit. Jsem až teď podruhé těhotná, malé se narodí s rozdílem 4r a cca 1 měsíc a je to super. Sestřička je v úžasném věku, je moc šikovná, užívám si jí, připravuju na mimčo, těší se, já si v klidu dodělávám školu aniž bych musela řešit hlídání 2 dětí, protože ona je ve školce
Já jsem ze čtyř dětí bratr 28, já 26, sestra1 14 a sestra2 8 let. A paradoxně mám nejlepší vztah se sestrama, s bráchou se nevídáme, nestýkáme. Jaké si to doma uděláš, takové děti budou. Sama nyní čekám prvního potomka a vím, že druhého bych chtěla do tří let věku od prvního. A pak, třeba časem ve vzdálené budoucnosti ještě nějakého benjamínka ![]()
Příspěvek upraven 20.08.14 v 11:45
Mám od sebe 4 roky a něco.. Zatím jsem spokojená. Kluk je samostaný mám víc času jak na mimčo, tak jsem se mohla plně věnovat staršímu po jeho 4 letech- ne že s dvěma to nejde, ale prostě u sebe jsem spokojená, že jsem mohla vklidu bazen v klidu s ním někcde jít, teď je to tak, že buď jde manžel a nebo já nikdy společně- např. Aqapark, a nebo nějaké školkové besídky atd.. Vztah je takový, že s ním vymýšlí blbiny s prckem - 10 měsíců teď..
Co bude dál?, to neřeším.. mám kolem sebe rodiny, kde děti mají od sebe pár let a stejně si nerozumí, já žiju přítomností, nevím co bude dál.. ![]()
Na hřišti když mluvím s maminkama, tak ano, je období, kdy o dětech pomalu neví, že si zahrají sami, ale už kolem 5,6 roku si stejně to starší jde za svýma vrstevníka ze školky a zas je to jiné..
Příspěvek upraven 20.08.14 v 11:46
Mě teda rodiče i jako „benjamínka“ drželi hodně zkrátka. Ale prostě jsem byla puberťákům spíš na přítěž. Když jim bylo 15 a 13, mně bylo 6… A to si puberťáci fakt nechtějí pořád hrát s prvňákem ![]()
Jen napíšu osobní zkušenost. Mám bratra o 2 roky staršího, sestru o 10 let a bratra o 7 let. Se ségrou si rozumíme až teď, co máme děti. S bráchama dřív.
Já se na 2,5 letý rozdíl hrozně těším.
Vidim v něm jen výhody. Ale to je asi o prioritách. Myslím si, že dovolená a výlety se skoro stejně starými dětmi bude pro nás jednodušší.
Ja mam deti od sebe 6 a pul roku a ted uz je to pohoda. Klukovi bude v prosinci 9 a cacorce byly v kvetnu 2. Uz si spolu hrajou a je to dobry.
Ahoj. Mam deti 4 a 8 let. Spolu si hraji, zatim ani nechteji kazda svuj pokoj. Mezi obema RD jsem byla pres rok v praci (velke plus), kdyz sla starsi do skoly, byla jsem s mladsi jeste rok doma (velke plus).
Jinak ono to neni jen o vekovem rozdilu, treba nase holky k sobe maji bliz nez deti nekterych mych znamych s mnohem mensim vekovym rozdile. Zarleni nejake probehlo, ale zvladli jsme to celkem v pohode.
Já si třeba myslím a to jsem měla názor i před dětma ne, že mi to takto vyhovuje, tak ho mám, že je spíš důležité celkově v životě jaký mají vztah, ne, že se jako batolata třeba 3,4 roky vyhrají o to nejde..
Mám sestru o 5 let mladší a zatímco já jsem byla vychovávána dost tvrdě, u ní byla výchova dost benevolentní. Moc si nerozumíme ani teď v dospělosti. (19 a 24) A pak mám bráchu (rozdíl 17 let) a to už je úplně mimo. Je jako jedináček.
@jujuli mám rozdíl 6 let i 2 roky. holky, ty jsou od sebe 6 let a myslím, že si rozumí pěkně, dokonce si spolu umí i hrát. no hrát, spíš blbnout
Co se týče péče o mimi a dvouletačku tak někdy mi z toho jde hlava kolem, ale zatím ještě nešílím
snad jedinou nevýhodu vidím v tom, že dvouletačce prostě nevysvětlíš, že má být ticho když bráška spí
no a osmiletá versus mimi je taky super, zabaví, povozí, podá dudlík…
jaký budou mít jednou mezi sebou vztahy to nevím, ale já si taky myslím, že to není o věku a věkovém rozdílu ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.