Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ohledně péče o stárnoucí rodiče bych si na protěžované sourozence teda nevsadila. Spíš čekám něco ve smyslu „chudák Peteuška, přece ji nebudeme obtěžovat, má to těžký…koukej naklusat, Pepane, a starat se, protože jsme ti dali život…“
@liggy píše: Více
Jo tak to je. Moje teta byla prořezávaná a o babičku ve stáří se staral můj táta. Teta za ní posledních deset let ani nepřišla.
Jistě
Vlečný je milován
Protěžován
Ale nemaká
Sázet na ně nemusí. Ale o rodiče má, dle zákona, povinnost se postarat jen základně. Tzn žádný soukromý domov důchodců, žádná nadstandardní péče, žádné lepší jídlo. Kdo chce kam…
@Ohňan píše: Více
Nespravedlivé to je, ale bohužel takhle to má hodně rodin. Proč si se nikdy neozval? Ono když nic neřekneš, a uděláš co se ti řekne, tak nikdo neví co si vlastně myslíš. Ty máš pifku na bráchu, který za to vlastně ani nemůže. Asi není nutné nazívat bratrovu rodinu parazitama ne?
@arinecka no za zády rodičů třeba řekne, však ať platí, peněz mají dost, a před nimi furt srandičky jak je nažene do důchoďáku nebo jim v zimě pokropí schody vodou, ale to je sranda. Když jsem se ozval, tak bratr mi na to řekl že to je můj problém a že to mám blbý. Matka, že nečekala, že se toho dožije aby se řešili peníze v rodině. A otec, že jestli nám jde jenom o milion korun rozdíl co nám zbývá na hypo? Vůbec to nepochopili a ještě jsem já za deb! la a bratr se mi vysmívá. On totiž ví, že se za něj všechno vyřeší samo a rodiče se postarají.
A někdo/něco te nutí udrzovat nerovne vztahy? Nemáš povinnost se vídat s rodinou, jen protože to je rodina. Nějaké vyderacske řeči typu " ale vždyť jsme rodina " bych neposlouchala. Jsi dospělý, otec od rodiny, můžeš si žít svůj život. O rodiče a bratra se zajímej jen do výše jejich zájmu, postarej se o rodiče do výše základní nutnosti a víc neřeš. Potřebuji rodiče něco na domě? Hm fajn, sezen jim maximálně člověka, který to udělá. Platit už si budou sami nebo bratr. Potřebuji rodiče lékaře? Fajn zavolám do nejbližší nemocnice, domluvím termín a dal neřeším.
Děkuji všem za objektivní názory a zkušenosti. Ptal jsem se na to téma ženy a přátel, ale chtěl jsem slyšet i nezaujaté názory. ![]()
Ja myslim, ze to neni jejich vec. Nic jim do toho neni, kdyz vam neruci ci jinak nepohaji s hypotekou. Je to vase soukromi a nerikala bych to takovym lidem. Akorat jim davas argument do ruky. Celkove by bylo asi lepsi omezit ty kontakty, protoze tyto vztahy ti nic moc nedavaji a spis berou. Neco reknes a pouziji to proti tobe.
To je hrozny. Muj muž to taky zná. S rodiči normálně slušně promluv, az tam budeš u nich sam, vysvětli svůj pocit z jejich chování. A taky narovinu uved, ze se budes ve stáří starat stejne, jako oni se starají nyní o tebe - tzn nebudeš se starat. K tvemu bratru - to je humus … protože to sice muže říkat v legraci, ale cítím za tím realitu - senioru se zbaví, hned jakto půjde - a to by tví rodiče měli vědět, ze to neni legrace, ale jejich budoucnost.
Dovolí ti ale svědomí je nechat napospas tvému bratru?
Když víš, ze jim pomůže jen do hrobu?
To už si musíš zodpovědět sám …
@arinecka píše: Více
Tak bratr sám moc dobře musí vidět, že se k nim nepřistupuje spravedlivě. Pokud bez protestů bere a bere, zatímco ví, že sourozenec dostane kulové, tak se na té situací podílí. Nedělejme z něj oběť situace, která netuší, co se děje.
Jen pro uklidnění, že podobně to mají i ostatní. U manžela od rodičů je něco podobného. Dceři se cpe vše. Pozornost pro vnoučata, návštěvy, hlídání, dárky. Protože ona je chudáček. Přitom barák, práce (ona sama se prezentuje, jak ředitelka zeměkoule, pracující manzel, prarodiče z druhé strany). No a když jednou nějak řešili dědictví, tak syn zdědí pronájem hroboveho místa, dcera byt po rodičích. Jo je to jejich majetek. Ok beru, mě do toho nic není. Ale manžel je děsně překvapený, že nejsem unesena, když jednou za rok přijdou prarodiče na návštěvu. No nejsem. O naše děti zájem přes celý rok nemají, prý jsou staří. Zatímco druhá vnoučata hlídají neustále.
No jejich volba. Na mém vztahu s manželem to samo nedělá nic dobrého, zejména jeho neochota to řešit. Tak se tímto dopředu omlouvám mému muži, až bude řešit nemohouci rodiče, já mu pomáhat nebudu. A zároveň nesouhlasím aby jakákoliv částka ze SJM šla na jejich pomoc.
@Anonymní píše: Více
Nepsala jsi toto sem už před lety? Nějak si pamatuji diskuzi, že syn měl zdědit hrob a neschopná dcera hodnotný pražský byt.
Ja tohle nechápu, ze to ti staříci nevidí …vždyť ceny nemovitosti jsou primo astronomické. Takhle nadržovat jednomu a druhého kopnout do p….
Radu nemam.
Ale aby ti nezkazili manželství, na to bacha.