Sourozenecká žárlivost

414
22.8.14 09:00

Sourozenecká žárlivost

Ahoj, potřebuji poradit. Mám měsíc po porodu a tento týden se byla na nového bratříčka podívat 6-ti letá přítelova dcera z prvního manželství. Na začátku probíhalo vše úžasně, malého hladila, pomáhala mi s přebalováním, pochovala si ho, během kojení jsem si s ní povídala, aby se necítila odstrčená. Z ničeho po nic pak došlo ke zvratu a stále chtěla malému hýbat s hlavičkou, lezla mu do postýlky, nechala mu v postýlce rozkousané jídlo, vzala mu dudlík a sama si ho nejdřív dala do pusy a na závěr ho vyválela na zemi. Stačilo abych se ne chvíli otočila a vymyslela novou rošťárnu (malému se vyválela po přebalováku a šlapala po něm, začala mu brát hračky). Když jsem na ní zvýšila hlas tak absolutně neposlechla.. Momentálně mi pro další návštěvy přijde pro malého nebezpečná, že by mu mohla v nestřeženém okamžiku ublížit :,( Nevím zda dočasně zakázat její návštěvu u nás nebo jí občas dát lehce na zadek, protože už dříve se chovala rozmazleně.. Poradí mi někdo, kdo má podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2445
22.8.14 09:03

Měli byste ji vysvětlit - ideálně tatínek, že je velká sestřička a tohle dělat nemůže a naopak ji maximálně zapojit do péče o miminko (podat plínku, pomoct s koupáním) a následně ji velmi chválit jak je šikovná a jak vám pomáhá a jak ji bude mít bráška moc rád. Když ji zakážete návštěvy, sourozeneckému vztahu to moc neprospěje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
22.8.14 09:05

Ani jedno, já bych s ejí naopak ještě víc věnovala, a povídala, a zapojila ji časem do péče o miminko. Zákazem přibližovat se nebo fyzickými tresty se tohleto nevyřeší, naopak. stejně se chovají i vlastní sourozenci, a pro ni je to ještě horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2445
22.8.14 09:06

Na dupu bych ji kvůli tomu nedávala (teda aspoň zatím :mrgreen: ), spíš bych více vysvětlovala. Možná jen neví jak se chovat. A přítel se k tomu postavil jak? Jaký má s dcerou vztah? Jak je u vás malá často?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
22.8.14 09:16

Určitě nezakszovat návštěvy tím se to jen zhorší, co nejvíce zapojit do péče a měla by mít pocit že o vás díky miminu nepřišla( u nás když jsem si hrála se starším a mladší se probudil a třeba začal plakat tak jsem neběžela okamžitě k miminu, starší měl pocit důležitosti pak jsem staršího vždy nalákala že se na něj půjdem podívat žemuzkusídát hračku nebo udělat blbinyjestli ho to uklidní apod… prostě aby on sám chtěl zaním jít acítil se jako velkýbrácha že ho třeba i uklidnil :) každopádně to chce si sednout a vysvětlit co čím miminu může udělat a přitom názorně(sano že ne uplně) ukazovat ukaž jí opatrně fontanelu ns hlavičce s tím žeje to dírka aproto se nesmí to ato, vysvětli jí ž když bude špinit dudel, převalovák a pod malé by mohlo být nemocné, bolelo buy bříško a pod…hlavně conejnázorněji nejsrozumitelněji aklidně o důsledcích i přeháněj…náš tehdy skoro tříleták to pochopil tak 6letou by to mohlo být jednodušší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
22.8.14 09:19

Většina dětí žárlí, a svoje dítě bys asi taky kvůli tomu nevyhoddila na čas s baráku. Časem to přejde, ale vy tomu musíte pomoct. Je to zcela normální jev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
22.8.14 09:22

@pepřenka Bohužel přítel se k tomu postavil blbě a jen mával ruku, že prostě malá chce být co nejvíc s bráškou.. Vždy jsem s jeho dcerou vycházela úžasně a proto asi teď pořádně žárlí :,( Jeho dceru máme cca 1× do měsíce na víkend. Asi jak jsem ještě v šestinedělí tak mě tato první návštěva převálcovala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
22.8.14 09:25

Tak zakazovat návštěvy vůbec ne, chudák to by si připadala už uplně odstrčená :zed: prostě jí zapojujte víc, vysvětlit, že už je dost velká atd…aby prostě neměla pocit, že je na druhý koleji…tohle je potíž i u vlastních sourozenců, natož nevlastních…pokud by to ale hodně přepískla, že by ohrozila mimčo, tak bych jí klidně jednu na tu prdku lupla…

jinak celkově záleží i na povaze dítěte a asi jinak to berou kluci a jinak holky, můj starší se třeba srovnal s bráchou velmi rychle (bylo mu 7 když se mladší narodil) a když si vzpomenu na sebe, tak mě bylo 9, když se narodila moje neteř a jak celá rodina lítala jen kolem ní, tak si pamatuju, že jsem žárlila neskutečně, dokonce jsem jí jednou vyklopila z kočáru, ale úmyslně to nebylo - ona to přežila :D a dneska je z ní úžasné slečna se kterou mám super vztah 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
22.8.14 09:26

@JancaAn to je úskalí když má chlap dítě. Kdyby byli obě vaše a pořád s váma, nemohl by nad tím mávnout rukou. Měl by pochopit že se to musí řešit, hned a dlouhodobě. Často když rodič je s dítětem takhle málo, tak ho rozmazluje, ustupuje, omlouvá ho víc než je zdrávo, může mít pocit viny že s ní není častěji, že se rozešli. Pořádně bych s ním promluvila.
Asi malé došlo, že to není jen hračka na chvíli, ale docela solidní konkurence, vetřelec, navíc bude mít tátu o 99% víc než ona a ještě budete úplná rodina, kdežto ona je „návštěva“ a ještě bude mít méně pozornosti než doteď. 1× do měsíce je sakra málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
22.8.14 09:27

Onyy to dělajíhodně i hormony a to že je to tvoje první ;) kdyby to byla tvoje dcera kterou si od miminka vychovávala a měla bys už jedno mimino zažité bylo by to krapek jiné…přeci jen u prvního si člověk pořádně není jistý co a jak ale u druhého už spousty vecí neřešíš, spoustu věcí děláš jinak víš co můžeš co ne je to vše jednodušší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2445
@jenika1 píše:
Většina dětí žárlí, a svoje dítě bys asi taky kvůli tomu nevyhoddila na čas s baráku. Časem to přejde, ale vy tomu musíte pomoct. Je to zcela normální jev.

Já nemyslím, že je to normální jev. Hrozně jsem se toho bála u nás, že bude syn žárlit na ségru, jelikož je hrozný mamánek, ale vedli jsme to tou pozitivní motivaci a ségru miluje od narození. To, že jsem na něho neměla ze začátku čas se projevilo šílením zlobením a naschvály, které mi dělal. Stálo mě to hodně sil, abych ho nepřerazila.

A mám kolem sebe další 2 kámošky, které nedávno měly druhé dítě a je to u nich totéž. Starší sourozenci zlobí rodiče, ale k mladšímu se chovají krásně.

Příspěvek upraven 22.08.14 v 09:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
@cizova píše:
Onyy to dělajíhodně i hormony a to že je to tvoje první ;) kdyby to byla tvoje dcera kterou si od miminka vychovávala a měla bys už jedno mimino zažité bylo by to krapek jiné…přeci jen u prvního si člověk pořádně není jistý co a jak ale u druhého už spousty vecí neřešíš, spoustu věcí děláš jinak víš co můžeš co ne je to vše jednodušší

přesně a u dalších dětí už to neřešíš vůbec :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
22.8.14 09:30

Určitě bych jí kvůli tomu nedávala na zadek, to fakt ne. Spíš se zamysli nad tím proč to dělá. Najednou se musí o vás dělit v jejích očích je bratříček „přistěhovalec“ co jí bere tátu i tebe. Nejlepší by bylo, kdyby si s ní manžel popovídal. Vysvětlil jí že jí máte pořád rádi atd. Co vymyslet hru na maminky? Ty + miminko, dcera partnera + panenka, to docela funguje, můžete spolu vozit kočárky, když budeš ty kojit ona může panenku také krmit…

• Citovat
  • Upravit
32914
22.8.14 09:31

@pepřenka je to normální jev, akorát některé dítě to projevuje obrácením proti rodiči a jiné proti sourozenci. Ale je to úplně normální. Navíc u někoho to začne s narozením a u jiného třeba až začne druhé lozit a ohrožovat více teritorium staršího, brát mu hračky, bořit věci..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
22.8.14 09:31

I vlastní sourozenci dokážou psí kusy ze žárlivosti.

A možná, že to není potřeba bráškovi ublížit, ale urvat kus pozornosti skrze bráškovy věci. Proto ty dudlíky… když s ena to podíváme dospěláckýma očima, kdy nám dobré vychování říká, enmsíme závidět a žárlit, to je ošklivé, ruku na srdce, soused si koupil nové auto, sousedka sedačku do obýváku, ta svobodná slečna odnaproti má už zase novou bundu a nové boty… jako upřímně, já trošííínku závidím. lehce… ale jo. je to tam. Jen mi právě dobré vychování zakazuje to jednak říkat nahlas, a jednak vlítnout na tu holku a tu bundu jí servat a vzít si jí na sebe. Myslím si, že ty děti to budou mít podobně. Tak nějak na sebe navléct kus emocí a nálady kokolo toho… Nového". Být taky chvilku středem pozornosti skrze… ten nový dudlík.

No, doporučuju se obrnit trpělivostí a zapojit jí, vysvětlovat, mluvit… prostě dát možnost s těma novýma „věcma“ být v kontaktu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí