Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky.
Kolik času je vhodné pro 2,5 dítě strávit u pohádek? Mám hodně temperamentního klučinu a 2měsíční holčičku. Televize je u nás celý den vypnutá až u večeře se Tomík dívá na různé pohádky na you tube (medvědi od kolína, traktor tom, statečná autíčka) nebo na dvd (krtek, kocour vavřinec). Jsou to samé milé ačasto poučné příběhy, tak si říkám, že bych mu něco mohla pustit i přes den. Uklidní se u toho a snad mu to i něco dá. Kvůli miminku si s ním už nemůžu hrát tolik jako dříve a on se často očividně nudí a hodně zlobí.
Díky ![]()
Koukame cca pul hodky kdyz prijdem s jesli. U nas jede krtek. Nevim jestli je to vhodne, ale kdyz prijdu z prace tak si dopreji tento luxus
@NelaS otázka je, jestli ti u toho vydrží, náš dá tak jeden díl Tomáše a pak už musí jít stavět koleje nebo do toho žvaní a hraje si s něčím jiným, mluví na mě
a to je starší. Jinak bych asi v rámci zachování svého duševního zdraví klidně pustila, lepší než TV a reklamy ![]()
Taky pouštím po obědě před spaním, aby se zklidnili. A od večerníčku do 8, ale u toho si i hrají, vyloženě nesedí u bedny.Ale máš pravdu, spousta pohádek je poučných, pak hledím, co chytrého vyleze z děcek a oni to mají očíhlé z Pepiny a dalších pohádek.
@maminka159 píše:
Já se přiznám, že u nás jede pohádka téměř pořád. Aktivně na ní kouká málo (dopoledne prakticky vůbec, po spinkání máme program venku, nebo když teď už moc nemůžu, tak chodíme na balkón a nějak se zabavíme tam) a prakticky si toho nevšímá, ale jakmile to vypnu, tak je to špatně… moc se mi to nelíbí, ale zatím to neřeším, prostě asi vyžaduje zvukovou clonu.
Tohohle budeš jednou litovat - můžeš si myslet, jak moralizuju, kecám a cokoli… ale budeš.
Dítě, které je zvyklé na permanentní zvukovou clonu, si jen zadělává na budoucí problémy se soustředěním. Televize, je-li puštěna, měla by být také poslouchána… a dítě by mělo jasně vědět, na co se dívá, proč se na to dívá a o co tam jde.
Samozřejmě každé dítě je jiné, ale v tuto chvíli jsi na nejlepší cestě k tomu, abys za pár let řešila, proč se Tvoje dítě nesoustředí, u ničeho nevydrží, atd. atd.
Ohledně tipů, jak to odbourat - podívej, to je jenom na Tobě. Televize má tlačítko „off“… stačí ho zmáčknout. Jsi to Ty, kdo určuje pravidla.
Druhá věc, je to o vlastním příkladu. Nelze očekávat, že dítě nebude vyžadovat televizi, když u ní vidí maminku permanentně naloženou… v extrémním příkladě, nemyslím to konkrétně na Tebe, samozřejmě. Není-li televize v bytě - nebo nepouští-li se přes den (nebo třeba jen 1× denně) - přijme dítě jako fakt, že prostě není. Opět totéž… jsi to Ty, kdo určuje pravidla.
@poplach píše:
A od večerníčku do 8, ale u toho si i hrají, vyloženě nesedí u bedny.
Totéž - viz výše. Nejlepší způsob, jak dítěti zadělat na budoucí problémy se soustředěním. Používat televizi jako kulisu je velká hloupost a nevyplatí se. Televize, je-li puštěna, má být sledována. Není-li.. pak není ani důvod, aby byla puštěna.
@BohunkaP a to je z nějaké studie nebo kde se vezmou takové informace? nerýpu, jen se uplně vážně zajímám. dle mě to nebude tak horké, spíš mi přijde, že když se člověk nesoustředí jen na jednu jedinou věc v tichu, dokáže pak pracovat lépe např. v kolektivu.Ve školce, škole, a následně v práci přece taky není absolutní klid jen proto, aby se člověk mohl soustředit na jednu věc a tvořit hodnoty:nevim: Je to jen můj pohled laika, proto se ptám…
k otázce zakladatelky- netuším, kolik času je vhodné, naši malou (19m)TV absolutně nezajímá- a co bych dala někdy za to, kdyby ji aspoň půl hodiny zajímala
![]()
@BohunkaP
a jak to udělat, když dítě má koutek v obýváku a někdo se chce koukat na televizi, třeba na zprávy? Určitě máš v mnohém pravdu, televize by neměla běžet pořád, ale kolikrát jsem se přistihla, že běží a nikdo na ní nekouká, což se snažím odbourat a televizi vypínat…
@mari1912, tak… to opravdu nevím, jak konkrétně to udělat… každý se musí řídit vlastními možnostmi. Nedovolím si dávat rady, jak a koho kam poslat, komu co dovolit a komu ne… prostě rodina se musí navzájem přizpůsobit.
Jedny zprávy za den nikoho nezabijí. Na druhou stranu… neumím si představit, jak by „někdo chce koukat na zprávy“ mohlo znamenat, že batole má televizi celý den jako kulisu. Celý den zprávy nejsou.
Všechno je o dohodě… a o tom, jak moc televizi pustíme - my, jako rodina - do našeho života.
@luca241 píše:
@BohunkaP a to je z nějaké studie nebo kde se vezmou takové informace? nerýpu, jen se uplně vážně zajímám. dle mě to nebude tak horké, spíš mi přijde, že když se člověk nesoustředí jen na jednu jedinou věc v tichu, dokáže pak pracovat lépe např. v kolektivu.Ve školce, škole, a následně v práci přece taky není absolutní klid jen proto, aby se člověk mohl soustředit na jednu věc a tvořit hodnoty:nevim: Je to jen můj pohled laika, proto se ptám…
Nemám takovou studii k dispozici - nejsem statistik ani (vystudovaný) psycholog.
Všechno, co jsem napsala, je sice podpořeno zkušenostmi dvou dětských psychologů v mé rodině, ale co se mne osobně týče, také jen a pouze „můj pohled laika“.
Ohledně toho klidu ve škole, školce - to máš samozřejmě pravdu. Ale televize je něco úplně jiného - rozhodně se nedá srovnávat s tím, jak člověka rozptyluje okolí. Televize rozptyluje jinak - víc. Kromě toho, malé dítě se potřebuje nejprve naučit soustředění na jednu činnost - ono to neumí (předpokladem ŠKOLNÍ zralosti je schopnost soustředit se „pouhých“ 15 minut na jednu činnost). Toto učení mu bude trvat samo o sobě určitou dobu - až když se to naučí, můžeme diskutovat o tom, jestli bychom jej neměli učit soustředit se na víc věcí najednou… a jak bychom jej to měli učit.
Jinak řečeno - nejprve musí stát dům. Teprve potom můžeme řešit, jakou barvou natřeme jeho vnitřní stěny.
Příspěvek upraven 22.08.14 v 00:26
Tak u nás se zapíná ráno když se malý (2,5 roku) probudí, chce Krtka
kouká během vypití mlíčka a snědení snídaně. Pak se po cca 10ti minutách sám zvedne a odchází si do pokoje malovat
Krtka vypínám. Pak během dopoledne chce koukat na vlaky nebo tramvaje na youtube, ale vydrží to taky tak 10 min max. Pak po obědě po spinkání chce vždycky zase Krtka a sedí u něj třeba i 20 minut, přijde mi, že ještě dospává u té televize. Když tv vypínám a mám pocit, že už to běží jen jako kulisa a jemu se to nelíbí, vždycky pomůže když řeknu, že Krtek šel spát, že nemůže být pořád v televizi a že se zase objeví večer nebo zítra ráno
Pokaždé to zabere
A na večerníčka nekoukáme vůbec, když přijdem navečer z venku, říkám mu pokaždé, že pohádky už šly spinkat a televize už taky spinká ![]()
Založila jsem tohle téma, protože malý mi poprvé onemocněl. Proplakal včera celou noc (kašel, rýma, teplota) a já chtěla, aby přes den odpočíval. Takže jsem mu ustlala a obýváku na pohovce a pouštěla pohádky. Celou dobu ležel a koukal (takže mu bylo opravdu ouvej, protože jinak by tohle nikdy nevydržel. Když se obyčejně dívá u večeře, tak se taky dokáže soustředit na pohádky i hodinu (než vykoupu, nakojím a uspím mimino, připravím mu kaši, sní kaši, napustím vanu…atd. - je to kolikrát i hodina). Je hodně divokej a mě napadlo, že bych mu několikrát během dne mohla něco pustit, aby byl v klidu a díval se. Že by ho to dokonce mohlo i obohatit. Hlavně když má zlobivku a nepodaří se mi ho nijak zabavit na dobu, kterou musím věnovat malé (ta celý den skoro nespí, takže zabere dost času)a domácnosti.
Pohádky běží jen, když na ně kouká, jinak okamžitě vypínám. Tv neběží vůbec, jak už jsem psala v dotazu. Taky si myslim, že to není dobrá kulisa… ![]()
@maminka159, z vlastní zkušenosti Ti můžu říct jediné - pravidla, která si nenastavíš teď, budeš po narození druhého dítěte nastavovat velmi těžko… Teď a právě teď je doba, kdy je potřeba nastavit a určit pravidla, přes která nejede vlak teď, nepojede ani v budoucnu a narození sourozence na nich nic nezmění.
Pokud víš, že bys něco „ráda udělala“, ale nechce se Ti udělat radikální krok… neuděláš-li ho teď, kdy máš pohodu s jedním dítětem, tak potom už taky ne, protože na to nebudeš mít energii, čas ani nervy (a taky proto, že starší dítě bude mít radikálních změn po příchodu sourozence až dost, přidávat mu další nebude zrovna rozumné)… takže se v tom budeš plácat dál.
Jako všude, i tady platí „jaké si to uděláš, takové to máš“.
@NelaS, když dítě onemocní, tak je to o něčem jiném - všichni si přece pamatujeme, jak bylo fajn, když jsme byli nemocní a mohli koukat na pohádky nebo měli různé jiné výjimky, opečováváníčka… To je úplně jiná situace než za normálního, zdravého stavu.
Jen jedna věc - napsala jsi, že se „dokáže na pohádku soustředit i hodinu“. Nevěř tomu - toho schopen není, to je klam. Zdání, kterému mnoho rodičů věří (ono je to pohodlnější tomu věřit). Že sedí před obrazovkou a tiše na ni zírá, to není žádné „soustředění“ - to je něco jako trans, stav, do kterého ho dostává rychlý sled blikajících obrázků. Nic mu to nedává, nijak mu to neprospívá.
Dvouapůlleté dítě NENÍ schopno hodinu sledovat pohádku v televizi, soustředit se na ni, vědět, oč v ní jde a chápat ji… jeho mozek takové zátěži není uzpůsoben.
Nejmladší má 2 roky a 2 měsíce a na Tv se teď nedívá vůbec. Respektive pustila bych na Večerníček, ale většinou v tu dobu ještě nejsme doma. Chodím s ní v 7 domů, v 8 jde spát, starší děti lítají venku do půl osmé, takže není důvod pouštět televizi.
Jsem toho názoru, že dítě do dvou let nemá před televizí co dělat, televizi mu zapínat až po tomto věku a velmi opatrně..Nikdy u nás neběží Tv jako zvuková kulisa, zprávy nebo kriminálky, které v některých rodinách jen tak běží, rozhodně nejsou vhodné. Máme to štěstí, že máme hodně velký byt, takže když chlap přijde unavený z práce a chce si odpočinout u Tv, tak můžu dítě „uklidit“ někam jinam, než před puštěnou televizi..On se ale naštěstí dívá převážně na sportovní nebo dokumentární kanály - stejně jako můj 8 letý syn, když se někdy chce dívat(v létě toho času ale fakt není, když je doma, tak čte a udělá povinnosti, které má, aby mohl zase s dětmi ven),takže když přijde dvouleté dítě do místnosti, zase se toho tolik nestane - ale i tak to eliminujeme.
Co se týče těch starších dětí, i u nich dbám na to, že buď se na Tv dívají nebo ji musí vypnout. Často si ověřuju, jestli vnímají, rozumí příběhu. Pokud je puštěná Tv a není tam pořad vhodný pro ně, hrají si ve svém pokojíčku.
Víc než Tv preferuju poslouchané pohádky na CD, kde dítě musí zapojit vlastní fantazii. Tomu se u malé nebráním, písničky a pohádky jí pouštím(umírněně, ne při každé činnosti) a taky jí čtu knížky, takže klasické dětské postavičky už zná. Starší děti(8 a 6 let) už dva roky poslouchají audioknihy - když byl šrumec s malou a neměla jsem čas číst a neuměl číst ani ten nejstarší. Teď už pujde do třetí třídy, tak předčítá i on sourozencům.
Tv je dobrý sluha, ale zlý pán. Největší nebezpečí vidím v tom, že celý den běží pořady rádoby vhodné pro děti a přitom pro děti vhodné vůbec nejsou..Jsou pohádky, kreslené, ve kterých je skryto spíš násilí, než milý příběh a poučení..Spousta rodičů a prarodičů tyto pohádky neumí rozeznat - nebo taky odloží dítě k televizi a věnují se jiné činnosti, takže to ani nemůžou rozeznat..To je podle mě chyba, pokud se malé dítě dívá na televizi, měl by se dospělý dívat s ním a přiměřeně s ním pořad rozebrat. Nebo pořad znát a vědět, na co se dítě právě dívá.