Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebovala bych poradit, jak řešit, když se o mě (jejich mámu) děti hádají. Jsou jim 4 a 2,5. Třeba se se mnou chtějí oba ve stejnou chvíli obejmout, běží ke mě a pak se začnou odstrkovat s tím, že „to je moje maminka“ - „ne, moje, ty běž pryč!“
Zatím jsem to řešila tak, že jsem je oba vzala za ruku a řekla jim, že jsem jejich společná a můžu obejmout oba zároveň. Nebo nejdříve na chvilku tebe a potom tebe. A ať se sami rozmyslí, jak to chtějí.
V tu chvíli to většinou pomůže, ale z dlouhodobého hlediska se nic nelepší a hádky jsou snad pořád častější, tak nevím, co s tím.. Nebo je to běžné ve všech rodinách?
Synove 7 a skoro 4 roky: Perou se o me hlavne rano v posteli. Kdykoli se jeden prituli, druhy chce taky. Starsi porad tomu mladsimu s brekem rika „maminka neni jenom tvoje“ a maladsi se vzdycky obratne mezi nas napasuje
Starsi je takovy citlivka, takze se snadno rozbreci, ale vzdy ho zase uklidnime. Je potreba se opravdu venovat obema stejne a porad je ujistovat, ze mate radi obe/vsechny deti ![]()
No tak bud si sednu a přidělím každému jedno koleno, nebo jim to vysvětlím, nebo jednoho vezme tatínek a za chvilku si je vystřídáme… různě řešíme, ale řešíme často
nejvíce ale vysvětluji na mnoho nejrůznějších způsobů, že jsem maminka od všech tří dětí stejně.
Naprosto normální a řeší se to společným objímáním se. Objímám tak i vnoučata. Oba současně, a je to. Vždyť to je snad to nejkrásnější, co v životě existuje.
Jasně že je to normální a běžné, je to důkaz, že tě milují. Řeším to tak, že se jim věnuji postupně, plně a musí vědět, všichni tři, že v tu danou chvíli je tu máma jenom pro ně. Ostatní dva zatím počkají, dělají něco jiného, věnuje se jim tatínek. Ono to s věkem dítěte velmi rychle opadává, ten bezvýhradní zájem, užívej si to, dokud to jde.
A az se nebudou prat o maminku, bude to cokoli jineho, napriklad o zcela stejny pocet boruvek (a byli schopni si to prepocitat:)).
Užívej si to plnými doušky ![]()
v pubertě se zavřou do pokoje a když je budeš chtít vidět, budeš muset přijít ![]()
Nechat každé z jedné strany, když jim to nebude stačit, nechat se zhádat a navzájem zmlatit
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.