Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme u nás v baráku sousedku, která má dvě děti, ty holčičce může být tak 4 roky. A má záchvaty pláče, sousedka tvrdí že je hyperaktivní vztekla. Jenže jako, kdyby ste to poslouchali… Začne to v devět ráno, konci v jedenáct. Je to rev jako kdyby ji tam mlátila nebo co. Párkrát jsem otvírala dveře do chodby, je u nás poměrně všechno slyšet. Chtěla jsem vědět jestli ji třeba něco povídá nebo ji zkouší utěšit. No nic, začala vysávat. Minulý týden jsem to už nevydržela a šla jsem tam. Ona na mě začala mezi dveřmi řvát, že nejsem normální přitom já na ni mluvila slušně. Nestěžovali jsme si na hluk, ale ještě bych byla taková trubka že bych si tu malou pochovala… Ale to je prostě tak primitivní kráva že to není možný. Když potkala mého přítele nedávno na chodbě, tak ji začala vyprávět že se mi tam vystřídalo tucet frajeru apod. A že pry at ji neseru. No prostě mám z toho nervy ještě teď. Přijde mi že ona to dítě prostě nechává vyrvat že je ji to jedno, prostě nechává tři hodiny dítě řvát jako kdyby ji na noze brali.. Ja nechci být chytrá, jen mě zajímá názor ostatních… Taky mám malpi holčičku, třeba bude taky vztekla neříkám že ne, ale tohle už mi přijde moc…
No tak v období vzdoru fakt nebyl problém, aby dítě ječelo hodinu v kuse. A nějaké povídání bylo ztrátou energie. Jedina cesta byla ignorace. Mě děti pravidelně udělaly válecí scény v obchodě. A nejlepší byly ty arogantní pohledy matek s miminky v kočárku ve stylu „toto já nikdy mít nebudu, ty jsi ubohá neschopná matka“. No, za rok jsem je na stejném místě potkávala, jak nešťastně stály nad válejícím se dítětem a v duchu se královsky bavila. Možná si toto přečti za rok, až ti dítě dojde do období vzdoru…
@nozu píše: Více
Vzivote jsem neviděla válející se dítě v obchodě, jen v TV. A to jsem v obchodě téměř každý den. Jako věřím, ze nějaké dítě takové je, ze ty takové dítě mas a není se za co stydět… ale ze byste měli v okolí takovou koncentraci hystericky děti v obchodě, jo? To se mi nechce věřit.
A co má dělat? Pokud je dítě v nějakém afektu s největší pravděpodobností stejně nevnímá a každé utěsňování vede k větší hysterií. V takové chvíli je nejlepší ho prostě nechat a pomazlit se po akcí. Mě se takhle válí a ječí třeba hodinu venku. Než dojdeme kolikrát domu tak jsou 4 zastávky. Takže počkám až to trochu přejde a zase kus odnesou.
Hele já nevím. Pokud bych měla podobnou sousedku (ale milejší) samoživitelku. Jako první by mě napadlo jestli třeba nepotřebuje pomoct. ![]()
@Maddie764 píše: Více
Valenicko v obchodě znám a nejsem jediná. ![]()
@Sf2709 píše: Více
Ahoj,
asi bych i pochopila, že pokud ji ta holčička opravdu neustále pláče, tak už na utěšování nemá pořádně energii - čímž ji ale neomlouvám. Někdo ten pláč tětí umí vyfiltrovat a netrhá mu to srdce a pokud to tak má několik let, tak už je vůči tomu imunní. Také nevím proč ta holčička pláče - že něco chce, že se ji nevěnuje, že ji třeba dala na zadek, že ji ubližuje… těžko říct.
Já mám třeba velmi klidné děti, ale umí taky hezky zafňukat a udělat divadýlko - že nechce rohlík se sýrem, ale s medem… že nechce čaj ale kakajíčko,… že chce jít na návštěvu k té a té kamarádce a nezajímá ji, že je 18hodin
apod.
Pokud se ti ale situace nezdá a máš pochybnosti, zda je dítě v bezpečí a je o ni řádně postaráno, pak může kontaktovat ospod.
Napíšeš mail, kde věc popíšeš (kdo, kde, co, jak dlouho, tvé obavy, apod.) a čekáš na vyrozumění - já takto už psala, paní mi napsala doplňující otázku a řešili. Bohužel u nás mnou nahlášená osoba udělala divadlo a ospod nic neudělal,…
… Zrovna dnes jsem se bavila s kolegyní, která studuje magisterský obor Sociální pedagogika aměla praxi teď na ospodu a vykládala mi co se tam děje a shodly jsme se obě, že to je strašné, kde některé děti musí vyrůstat. Ale prostě kapacita ústavní péče není bezedná a mnohdy ty děti nechtějí od rodiny (i když jim ubližují)…
@Atisia píše: Více
@Sf2709 já třeba vysávala, když dítě spalo. Protože jinak byl řev jak kdybych ho řezala na kousky za živa. To samé bylo s vrtáním, stíháním nehtů apod.
Naštěstí, už je to za námi.
Teď sousedi pod námi mají menší děti. Svého času v 19:30 hodin (fakt snad na minutu přesně) hysteráky jak hrom. V paneláku je vše slyšet. Teď je to lepší. Řev a vztekání jen občas.
Je mi to šumák neb sama jsem měla děti.
Abych chodila na chodbu a poslouchala, jak se rodiče chovají, tak to ani omylem.
Starší dítě mělo tendenci v obchodech dělat vyrvál. Nejlépe na něj fungovala pochvala a povzbuzení, že má přidat. To se zklidnil jedna báseň. ![]()
Ono každé dítě je jiné, ty třeba můžeš mít menší a teprve tě to čeká, takovéto výstupy. Nebo dítě sousedky může být i nějak postižené (ani matka to nemusí zatím vědět). ![]()
Ale také se může dít něco špatného.
@Zumpa mně o mladším (když mu byl tak rok a půl) řekla učitelka ve školce (doprovod staršího sourozence), že je hyperaktivní. A to se jen rozběhl po třídě.
Vtipné bylo, že běžně všude seděl jak pecka. Jak se říká: kam ho posadíš, tam ho za rok najdeš. ![]()
@Maddie764 píše: Více
To asi. Hele, já musela z restaurace odejít. Dceři bylo asi 5 měsíců a jen co jsme tam vlezly začala ječet. Tak jsem do sebe naházela ve stoje půlku oběda a rychle pryč.
do restaurací jsme začli zase chodit až po 2 narozeninách
. Zažila jsem i dítě co hysterická v autobuse. Dítě se bálo ale pro rodinu to byl jediný způsob přípravy
. Takže půl hodinu obra dům ječelo. To už je ale opravdu dlouho.
Spíš jsme si všimli, že je opravdu málo restauraci, kaváren, cukráren s dětským koutkem. Když se ale takové místo najde, může to některé děti( naše třeba) odpoutat pozornost od jídla. Když není koutek, děti se nudí a prudi. Kde je potom ta hranice? Vždycky se musí předpokládat, že se najde nějaké co bude dělat vyrval ![]()
@Atisia píše: Více
Ja si pamatuju, jak jsem jednou 2r nejmladsi rvouci tahla obchodakem za nohu
, mela takovou pekne klouzavou bundicku a hezky jsme jim tam vytreli, mozna jsem si mela rict o nejakou slevu
. No, jsem rada, ze na me nikdo nikoho nezavolal, ale nejak jsem nemela moc moznosti, kdyz jeste 10 kg kosik a dve dalsi deti k tomu.
Nejstarsi dcera ta se dlouho umela prorvat dnem, i kdyz ve 4r uz to teda bylo lepsi. Ale o to vic ocenuji nejmladsi, ktera kdyz se nastve, tak nerve nybrz 2 hodiny nepromluvi slova
.
4letou by sis pochovala? Pokud je to opravdu cely den a nezda se ti to, zavolej ospod nebo klidne policii. Ale nejspis je to opravdu hyperaktivni dite v obdobi vzdoru. Co nekdy za rev dokaze nase adhd dite, a to ji opravdu nikdo neublizuje…
Díky za komentáře 😀já mám teda holku zatím hodnou, v letadle o ní skoro nikdo nevěděl, celou cestu prospala 😀tak jsem zvědavá, jak to s ní bude do budoucna.