Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@hanka.br. píše: Více
No co, řekla jsem to tak jak to je. Kdyby řekla něco v tom smyslu, nepleťte se do toho, nic o tom nevíte. Tak dobrá, beru to. Ale nepřijde mi normální, že začne řvát takhle na cizího člověka a ještě bude říkat ať ji neseru? Řekla bych že postrádá slušné vychování, to je všechno.
@DandátkoP píše: Více
Já myju šamponem tak 1× měsíčně nebo jak to vyjde… jeden čas to byl pro malou hrozný problém a ukázalo se, že voda fakt stačí. Vlásky oplachujeme denně při mytí a jsou moc hezký a vypadají v pohodě umyty. Taky se valí všude možně, je zpocená a tak. Po šamponu jsou vlásky takové nadýchanější, ale o tolik ten rozdíl zase není. Prý když by se lidi myli jen vodou, kůže si zvykne a bude to stačit. Já to nezkoušela
ale dřív jsem hodně pečovala o pleť a pokaždé, když jsem nepoužila pleťovou vodu a krém, byla kůže hrozně napnutá a pak jsem to v těhotenství přestala řešit, jak mi bylo zle a kůže na obličeji si na to fakt zvykla, že jsem ji myla jen vodou, trvalo to několik týdnů. Takže asi to možný je, že by teoreticky šampony a mýdla nemusely být potřeba ![]()
Doslova jsi rejpla do vosiho hnizda, tak se nediv tomu co sousedka nakecala tvojemu chlapovi. Proste do cizich děti ti nic neni.
Jasne chapu obtezuje to, ale na druhou stranu z toho to dite vyroste, nebude to naporad. Mohla by jsi mit daleko horsi sousedy, kteri by byli opravdu na přesdržku.
@Maddie764 píše: Více
Já točila jedno léto zmrzlinu a denně se mi pod stánkem válely vztekající se děti. ![]()
@dreamis a většinou proto, že rodiče odmítli koupit ten den už pátou zmrzlinu, že?
to je klasika. Jdeme do obchodu, u vstupu jsme jasně domluvené, že si vybere jednu sladkost. A u regálu se sladkostmi scéna hodná Oscara, protože madam chtěla sladkosti dvě a já trvala na původní dohodě. A ustoupit jí by byla cesta do pekel. No, přežily jsme obě, za 14 dní jí bude 18 ![]()
@dreamis, já bych se nedivila, kdyby způsob jakým zakladatelka přišla za sousedkou nebyl zrovna přátelský. I když píše, že prý byla v pohodě a v klidu. Navíc stačí použít pejorativní slova, byť je používá pořád a nemyslí se špatně. Sousedka může být podobného ražení. Oheň může být na střeše.
Kolik lidí by vítalo, když by došla tchýně, že vnouče „řve jak pichlá sviňa“, tak ho pochová a bude klid. Teď si představte, že k vám dojde někdo cizí. ![]()
@Sf2709 píše: Více
A ze je vynervovana z toho revu vlastniho ditete te nenapadlo? Promluvit si s nk muzes v klidu, kdyz je klid. Jednou si stezovala sousedka ve vytahu, ze nase dite jeci tak, ze ro vypada, jako kdyby stalo vedle ni (ob dve patra). Tak jsem ji rekla, at si predstavi, jake to je pro me, kdyz takto jeci primo vedle me, zda mi je to prijemne. Pak nase dite vydalo nejaky zvuk, ona na nej zamlaskala a odmenou ji bylo to silene jeceni primo ve vytahu. Pak uz byla zticha a nerekla nikdy nic. Dite z toho vyrostlo.
@dreamis píše: Více
Me tak jednou dcera vytocila, uz nevim proc, ze jsem si tu zmrzlinu koupila pro sebe sama a snedla sama a ona se celou dobu valela v afektu na chodniku a jecela. Par lidi se zastavilo, aby me uklidnilo, ze z toho vyroste a ze jsou radi, ze vidi i jine deti, co tak vyvadi ![]()
Druhe dite se mi na ulici nevalelo nikdya ani doma nejecelo, vychova stejna, ale jsou naprosto rozdilni. Ten, kdo ma dite jako nase cislo 2, nemuze pochopit nekoho, kdo ma dite jako nase cislo 1.
@Sf2709 píše: Více
asi takhle pokud by jsi mě přišla vyslýchat a poučovat ve chvíli kdy mám dítě v afektu zakousnutý v ruce a druhý pubertelně do toho zakousnutýho reje protože je to přeci zábava a totálně ignoruje cokoliv mu řeknu, tak na tebe budu taky řvát a jak ![]()
@Hořec píše: Více
Od nás a naší autistické dcery se tchyně raději distancovala a ve výsledku to udělalo akorát dobrotu. S manželem vztah neměla a nemá. Pokoušela jsem se je dát dohromady, opakovaně a marně. A do toho jsem si kdysi, hodně dávno, vyslechla, že jsem si dceřin autismus vymyslela, abych prý byla zajímavá. No dnes by to mohla jít vyprávět do dětské psychiatrické nemocnice, kde byli z dcery vyděšení všichni s tím, že prognóza je mizerná a je velmi pravděpodobné, že bude dcera v dospělosti žít v domově se zvláštním režimem.
Pro naivní matky, se zdravými dětmi nebo relativně pohodovými a zatím bezproblémovými, jsou životy některých rodin absolutně nepředstavitelné.
Diskusi sleduji už jen okrajově, ale znovu mi přijde jako podklad pro článek.
@krecik.dzungarsky, však jsem psala, že řev může mít mnoho příčin a rodič s tím nic nezmůže. Sama mám zkušenosti. Když je dítě postižené, tak už vůbec není co řešit.
Rovněž se domnívám, že už dle názvu diskuse a popisu situace, asi zakladatelka nemá zrovna diplomatické schopnosti. Cizí děti se holt vždy vychovávají nejlépe.
Osobně nikdy neodsuzuji uřvané dítě v MHD (byť mě to leze na nervy), veliké dítě v kočárku apod. Protože nikdy nevím, co mají za problém.
@Hořec píše: Více
Mě nepřipadá, ze zakladatelka chce dite vychovat, spis je ji dítěte líto a diví se tomu proč cele dny pláče. Já bych se tomu taky divila, protože zdrave, spokojeně dite v tomto věku nemá důvod x hodin dene probrecet. Možná měla být trochu taktik a zeptat se třeba když by sousedky potkala na chodbě. Zeptat se mile, nejdřív zavést řec, jak to musí s detma náročné atd.. Pokud je dite nějak nemocná, má poruchu tak bych asi sama informovala sousedy o tom proč je cele dny řev. Člověk není jasnovidec a nemůže vědět co se tam děje, jestli je dite týrané, nebo postižené.
@dreamis 56753101 [/citace
I do cizích děti nám něco je. Pokud vidíme, že dítěti někdo ubližuje, že ho týra psychicky, fyzicky a i jinak, musíme v rámci svých možností zakročit. Kdo to neudělá, je svině a bezcitná osoba.
@Vada píše: Více
Přesně tak, lepší se zajímat, než pak litovat, ze někde utýrali dite a nikdo nic neslyšel, neviděl.