Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera 9 let, 126 cm, 20 kg. Občas se jí ptají, zda už jde do 1. třídy…no, jde teď do 4.třídy
Někdo prostě musí být (nej)větší a někdo (nej)menší
.
U nás v rodině takový případ máme — všechny jejich děti jsou „větší“. Děti se už rodily s 4kg +, rodiče jsou vysocí, genetika je genetika.
Genetickou predispozici stravou neovlivníš. Já se narodila jako 2,6kg miminko a už od školky jsem byla vyšší než moji vrstevníci a až tak do 25 jsem vypadala starší, než jsem reálně byla. Nikdy moje rodiče teda ani nenapadlo, že by jim to přišlo jakkoli líto. Teď mám naprosto průměrnou výšku 172cm, nejsem žádná čára vysoká. Někdo má děti prťavé, jinej vysoké, jeden hubené a další tlusté. Tohle téma je podle mýho názoru celkem o ničem.
My je mame naopak menší, kolikrát jsou drobnější než děti třeba o 2 roky mladší
nejstarsi syn je o půl hlavy menší, než zbytek kluků ve třídě. Holt je každý nějaký no, stravou výšku neovlivnis.
Moje dítě je také větší než jeho vrstevníci, takže to dobře znám. Důležité je, že je zdravá a dobře prospívá, každý má jiné tempo růstu. Hlavní je, že se cítí dobře a je šťastná.
Má dcera je také hodně vysoká, je stejně vysoká jako její o 2 roky starší bratr. Ale je velmi štíhlá, až moc.
Hlásím naše děti do klubu obříků, speciálně syna. Vždy vypadal tak o 2 roky starší a bylo to občas dost frustrující. Ona má ještě pleny, takovej velkej kluk? No jasně, je mu rok
A podobně. Ve třídě je nejmladší (šel v čerstvých 6 letech) a vždy jeden ze dvou nejvyšších. Dnes je mu čerstvých 12 let, má 176 cm, 70 kilo a nohu 45. Bych se z toho
Kdo to má živit?
Dcera má pomalejší trend, ale taky je na svůj věk vysoká - 9 let a má 152 cm ![]()
Příspěvek upraven 21.08.24 v 08:38
Obě děti měly skoro 4 kg. při narození. Nyní syn 12 let už má 160cm, na mě mu chybí 5 cm. Dcera 10 let má 150cm. Když byli menší, tak měli oba vadu řeči, takže vypadali tak o 2 roky starší, řeč o 2 roky pozadu, to byly debaty v okolí, jak jsou postižené.
@unuděná píše: Více
Přesně, jaktože tohle ještě neumí, to naši už to umí. Našim 3, jim 6.
Já vždycky říkám „geny nevyčůráš“ - já 183, manžel 190 a ani naši rodiče nejsou malí, takže děti jednoduše nemají po kom být drobné éterické bytosti
Zase je to super, že zvládli velké kolo s přehazovačkou už tak v 5 letech, nosí si sami věci na výletech a jak já říkám, v divadle/kině vždycky vidí ![]()
Naši kluci (9 a 12) jsou oba ve třídě skoro nejmenší, přesto že já i manžel jsme hodně vysocí, Tak to nejspíš doženou později. Výšky přesně nevím, ale 9 let -130 cm, 12 let pod 150cm.
Příspěvek upraven 21.08.24 v 08:49
Dcera se narodila a měla 1,8kg, dneska by to do ní nikdo neřekl. V sedmi letech ma přes 130cm. Čtyřletý syn ma kolem 110 cm, jezdí na dvacitce kole ( měl 49cm a 3,1kg při narození) já mám 168 a myslím si, že mě dcera o moc nepřeroste. Manžel má 189cm podle tabulek bude syn podobně vysoký.
Lepší větší než menší ne ![]()
Syn má v 17 letech 194 cm, nohu velikost 47a1/3 a nikdo to neřeší
( při narození měl 47 cm - nedonošenec )
Příspěvek upraven 21.08.24 v 08:49
Starší syn měl při narození 2,5 kg… všechno rychle dohnal, byl vysoký. V dospělosti má skoro 190 cm.
Mladší měl čtyři kila a teď je to prcek. Je mu sedm a má 116 cm a 20 kilo i s postelí ![]()
V jeho věku byl starší syn o 13 cm vyšší.
Zdravím, chci se zeptat dceri je 5 let a vzhledobe vypada tak na 7 let. Kazdej se divi, že je tak velká a obcas me to prijde líto, ale pak si clovek uvedomi a je rad ze je hlavne zdravá a to chci jen dodat, že celkove jime cela rodina zdraveji a hlidame co ji, aby se neladovala sladkym. Mate taky vetsi deti?
Kdyz byla miminko mela neco pres 2,5 kg