Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jana7ka píše: Více
Myslím, že pořád píšeš především o malých dětech, u kterých by bylo potřeba, aby se trochu víc vytáhly. Tam ano, dbát na dokonalou skladbu jídelníčku a správný pohyb může ovlivnit hodně. Ale nějak si neumím představit, co by člověk měl dítěti odepřít, aby třeba cílovou výšku mělo o 2 cm nižší ![]()
@unuděná píše: Více
Teď doufám, že svůj dotaz myslíš jen teoreticky.
Proč by měl vůbec někdo chtít snižovat výšku svého dítěte??? To může chtít snad jen chorý mozek. Protože snížit výšku „jde“ jen tím, že zasáhneš do zdravého vývoje a poškodíš zdraví už v brzkém dětství. Člověk je díky evolučnímu vývoji přirozeně vysoký do dvou metrů, to je norma, kterou nebude nikdo řešit, mít dva metry není patologie. Každý doktor by dotyčného s takovým nápadem, poslal do háje.
Řešit rozměr do šířky, tedy tloušťku, je žádoucí. Tloušťka prokazatelně poškozuje zdraví, tam je to bez debat.
Ale že by někdo chtěl ochuzovat dítě o výživu v celé škále, nenechá ho vyspat, nebude řešit a léčit častá dlouhodobá a závažná onemocnění,… a to jen proto, aby jeho dítě náhodou nedorostlo do dvou metrů? No pro to ani nemám slušného slova.
@Birds Přesně o tom mluvím
Občas si tu někdo posteskne, že má velké děti a zvlášť holčičky, že z toho mohou mít deprese a tak. K tomu poznámky typu „holka nad 180 cm je moc a kluk musí projít futrama“
Ale reálně prostě tohle nejde zarazit, má-li dítě genetické předpoklady a rodiče v hlavě mozek. Takže ano, je to na poli teoretizování, samozřejmě. Já jsem na své vysoké děti pyšná a snažím se je naučit to, co mě moji rodiče - že jen blbečci mají pitomé poznámky na výšku (a celkově vzhled, který nelze ovlivnit) a jsou krásní takoví, jací jsou ![]()
@unuděná a teraz si predstav, ze by tvoj syn mal 190cm, cca 55kg a jeho chrbtica by ten rýchly rast už nezvládala. Niekedy sa to riešiť musí. Chlapec nakoniec dorástol na 2m a je v pohode, keby to neriešili, tak by mal oveľa väčšie zdravotne problémy a mal o dosť viac cm.
@jjss píše: Více
Mám takové dítě doma a chodili jsme na fyzioterapii, když měl rok, kdy vytáhl o 12 cm a noha mu vyrostla o 4 čísla
Ale není to o tom, že mu budeme chemicky brzdit růst přece, natož ho nekrmit, aby víc nerostl
Je to o cvičení, je to naopak o kvalitní stravě a o zdraví, ne o vzhledu proboha.
@unuděná písala si, ze tvoj syn ma nejakých 175cm v 12 rokoch a 70kg, ja píšem o chlapcovi čo mal v 12 rokoch 190cm, 55kg a rástol 25cm za rok! Druhý prípad v rodine bol 18cm za necelého pol roka. Takže nie, nemáš také dieťa.
@Hibou píše: Více
Já mám jen 170 cm a její otec 188… Ale ona byla v grafech nad těmi nejvyššími percentily, nevešla se do nich, resp. stále je. Až ji bude 14 a pokud už nevyroste, bude na 97 percentilu. Ale doktorka řekla, že roste rovnoměrně, tak to neřešila, ani nás nikam neposílala. Já to nijak neřeším, přijde mi to v pohodě a jsem ráda, že už „to“ dostala a už neroste, jen že se ji prostě ve třídě smějí a pořád někdo komentuje, že je vysoká, tak tím trpí, neumí se s tím popasovat a bere si to osobě..
@jjss píše: Více
Ano, tak pokud jde o nemoc, obvykle způsobenou problémem s hypofýzou (což prostě 25 cm/rok určitě je), tak je na místě řešit to s odborníky. Ale o tom tu vesměs nikdo nepíše.
Je to tak.
A holt, pokud z toho má někdo celoživotně „blbý pocit“, tak za to může jeho hlava a né tělo.
To je pravda. Mam kamaradky cca 185 a vsechny to umi nosit. Krasavice. Vsechny tedy sportuji.
A kdyz ma nekdo poznamku, vzdy radoby vtipnou, tak jedna rika, vesele s nadhledem:” Nemuzu za to, ze jsi nevyrostl!” A to chlapi i vysoci tezce nesou, takze okamzite zmena tematu. Tahle hlaska funguje.
@Bafonek píše: Více
Ty brďo, to je přesně ono, ty jsi to vystihla naprosto přesně!! A to máš „jen“ 175, ale i kdybys měla 160 cm ale pořád Tě někdo prudil s tím, že jsi taková nebo maková, tak to prostě člověk už v té hlavě má. Naprosto ti rozumím!! Přitom Ti lidé to nemyslí zle…Ale kdybys jim třeba řekla, „Jéé ty jsi ale silná, ty jsi zase přibrala viiď? Haha to už si příště budeš muset v letadle koupit dvě sedadla…
“ To by koukali
. Přitom je to to samé…Nééé je to vlastně ještě horší, protože Tebe „buzerují“ za něco, co nemůžeš ovlivnit…
@Winter garden píše: Více
Přesně, tohle je super a funguje to úplně parádně. Nebo třeba „já za svou výšku nemohu, ty za svojí blbost/neomalenost ano“ ![]()
Ten sport je „bohužel“ pro nás žirafky nutný. Je potřeba prostě zpevňovat svaly, hlavně core, protože to tělo jednoduše nese větší váhu, než tělo průměrné ženy. Tak to je. Já znám jednu holčinu, co je ještě trochu vyšší než já a nesportuje, no ve výsledku jí je 42 a neustále si stěžuje na bolest zad, hlavy, únavu a spoustu dalších věcí. Těžké no.
@unuděná Jo, ale ta moje je takova nekonfliktni, kazdy se chytne za nos.
ta tvoje uz dalsi stupen pro neodbytne vtipalky
.
Holky si k sobe vsechny nasly dvoumetraky muze, a ti sportuji radi, takze zcela prirozene u sportu zustali vsichni spolu. Dobry je, kdyz treba jdou na lyze a vsichni i ty jejich slkove deti si daji preskace. Pak stoji radu na caj, 5 x dlouha cara, je to super.
si mezi nimi se svymi 173 cm pripadam jako jejich dite ![]()
@Lavender2 píše: Více
A za 3 roky jí budou závidět. Nauč ji nějak je odpálkovat.