Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lavender2 píše: Více
tak to už by mohla být stopka. Manželova dcera má menses rok a kousek. Rok před menses se vytáhla tak o 10-12cm určitě.. pak ještě půl roku po menses něco a teď jsme ji měřili a už od záři jen 2cm.
@Lavender2 dneska to už nikdo neřeší ne? Dcerka má těch 185, kluka má tedy menšího a funguji oba spokojeně
Je jí tedy 21 už:) To dá, s tím se srovná ![]()
Syn s těmi 195 si taky holku našel
Sice menší samozřejmě, ale jeho spíš trápí boty 47 a kus. To je loď všude.
Za mě pořad lepší než mít v dospělosti 155 Cm.
Ten kluk/ spolužák Tvé dcery co má těch 150 cm ve 14 letech ještě určitě vyroste. Kluci rostou raketově a později. Se pak hoch bude divit ![]()
Navíc tedy je to blb.
@kocourGarfield píše: Více
Ale jo, řeší.. Jenže spíš je to „kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde“. Oni se ji i smáli, že je tlustá…177 cm a 52 kg, není tlustá ani omylem, spíš ji lezou žebra!!!…Děti jsou zlé a kdo nemá ostré lokty, do toho se strefují a vždy si něco najdou…
Děkuji za povzbuzení, že to bude OK a také se s tím popasuje
..
Edit: Chlapec je navíc syn školní psycholožky, paradoxně největší hajzlík ze třídy a navíc mu je vše odpuštěno, protože za prvé má na škole mamku a za druhé je to takový roztooumilouš, jak je malý…Ale to co provádí je na proplesknutí,. dcera není jediná, do koho se strefuje a ubližuje…
@Jana7ka píše: Více
A to prosímpěkně jak? Konkrétně, co hlídat, aby dítě nerostlo víc, než „je nutné“?
@unuděná píše: Více
Hele já nejsem výživový odborník, jen se prostě domnívám, že např. hormonálně vykrmený kuřata, syntetický vitamíny, cukry apod. růst ovlivní ale připouštím, že se mýlím.
Mam velke starsi dite. Vidim to jako nevyhodu z hlediska vstupneho, kdyz je treba do 100cm zdarma a od 140cm se pocita jako dospely. Tak uz platil ve 2,5 letech a tech v 8 plati jako dospely. Pak je to nevyhoda, ze prerostl vsechny deti, po kterych puvodne dedil obleceni. Pak, ze vypadal nesikovnejsi a hloupejsi, jak vypadal starsi. Na atletiku je to zas vyhoda. V zivote je to spis taky vyhoda. Jen doufam, ze treba boty nebude mit nejaky extrem, treba vice nez 47-to se blbe schani a jeste je to drazsi. Manzel ma 189 a kolikrat uz se prastil nekde o lampu. Myslim, ze rust se da ovlivnit jen castecne. Synovec jako maly nerostl, protoze nejedl. Pak zacal jist a vytahl a stejne je nakonec celkem vysoky. Jako maly prcek. Porad ho nekdo chvalil, jak uz je bez plen(ve 3 letech), co vse umi atd. Kdyz vypadate o 2 roky mladsi, tak jste za sikovneho, kdyz o 2 roky starsi, tak jste za zaostaleho.
@Jana7ka píše: Více
To by bylo určitě zajímavé najít na toto téma nějakou studii, já nic takového nedohledala, v tom smyslu brždění růstu teda. Hormony jasný špatný, chemie jasný špatný, ale cukry podle mě výšku fakt neovlivní ![]()
@Oriseka To je fakt, to mě štvalo v bazénech, třeba v Letňanech svého času měli vstupné podle výšky, děti snad do 100cm zdarma, no syn to měl ve dvou letech, jiné děti ani v pěti
Zato v deseti už mohl na atrakce pro dospělé (aquaparky, matějská atd.)
Vstupy podle výšky jsou podle mě pěkně diskriminační, mělo by to být podle věku, jenže nikomu se to nechce kontrolovat. Kdežto projít přiblblou bránou na výšku je otázka vteřiny.
Ano, já mám obří děti
Už od narození, to měli mladší dva přes 4kg, nejstarší měla jen 3200g
U syna se neustále od jeho necelých 2 let neustále někdo divil, jaktoze ještě nechodí do skolky. Teď mu je 7 a vypadá jak tretak, ma 130 cm a 26 kg. Holce nejstarší je 11 a ma 160 cm a 42 kg, je stejně vysoká jako moje sestra dospělá
akorát nejmladší je proti nim zaprtek, ma na 20 měsících 84 cm a necelých 11 kg, to měli ti dva starší v roce
I tak slýcháme ze všech stran, jak je obrovská. No a co
Jsou zdravé a to je hlavní.
Dvojčata čerstvě 11 let a necelých 160 cm. Patří k nejvyšším dětem ze třídy. Oba jsou tedy hubení, takže nepůsobí starší než vrstevníci. Při narození zdaleka neměli ani 2 kg ![]()
Mají být po kom vysocí (já mám 179, manžel 182, chlapi u mně v rodině všichni kolem 190).
Aby to šlo vůbec nějak relevantně posoudit, je potřeba napsat také, jak jste na tom s centimetry vy jako rodiče, a kolik jste vážili po většinu svého života, respektive po pubertě.
Já děti ještě nemám, takže to vezmu jako bych byla dítě já:
Mamka mívala 165 cm, táta asi 175 cm. Mamka byla podle svých slov oplácanější (kolem 65 kg, hrozně jí chutnaly knedlíky) a v těhotenství měla pak víc, než táta
Tátu ale nebylo těžké trumfnout, býval hubenější typ, kolem 70 kg. Rekreační sportovec, ale taky sám neměl být po kom tlustý.
My jsme tři sestry, já nejmladší. Obě ségry měly normální porodní váhu, za to já 4,3 kg. Už v brzkém dětství se to srovnalo - všechny jsme vypadaly jako z Dachau
a dorostly jsme nakonec do 165 cm (já nejvyšší, ségry nižší), ale všechny 45-50 kg. V prváku na střední jsem dokonce nosila tátovu retrobundu, kterou on nosil ve svých 18 letech, než šel na vojnu (taková ta s plastovým zipem
). A byla mi dobrá, žádná plandavka.
Takže z mamčiny strany jsem já osobně zdědila vyšší startovací váhu (její bratr měl 4,6 kg a jeho děti podobně, takže to mám z jejich linie), ale po tátovi mám celkově hubenější postavu v dospělosti. Dnes mám asi 57 kg.
Jo, a doplním děti od sester: od prostřední ségry je dcera (10 let) po svém tátovi, který má 2 metry a silnou kostru, a tělesnou konstitucí je rozhodně po něm. Mladší syn (7 let) je po mamince, hubeňourek, jako my. Když chytl rotavir, skončil na kapačkách.
A od nejstarší sestry jsou obě děti shodně po ségře i svém otci, ten je taky hubenější, takže jejich děti taky. Rozhodně nebudou mít problém s váhou.
Syn je zase naopak spíš menší, celý život je cca na 3. percentilu
. Vypadá o 2-3 roky mladší, půjde do 8. třídy a přitom jeho o 3 roky mladší bratranec a o 5 let sestřenice jsou těžší (vyšší zatím ne) než on.
@Barevné klubíčko píše: Více
Určitě strava má vliv. Stačí se podívat na výšku třeba Vietnamců, co vyrůstali ve Vietnamu v 80. a 90. letech, kdy tam měli potraviny na příděl a dnešní generaci, která má jídla dostatek. Ten rozdíl ve výšce je dost velký.
@Snorlaxik píše: Více
Tys tu chyběla
Proč lezeš do diskuze o velkých dětech, když ty sama máš podmíráčka?
Málo jsi ho asi krmila, že? ![]()