Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte maminky,
vcera mi prcek spadnul z nasi manzelske postele na zem. Postel je vysoka asi 30 - 40 cm. Teda spadnul, spis sjel po perinach. po padu hrozne plakal, ale za chvilku jsem ho v naruci uklidnila. Doktorka mi rekla, ze ho mam 48 hodin sledovat. Chci se zepta, zda nekomu taky vase ditko takto spadlo a pokud ano, tak jak se projevovalo, chovalo..atd.
dekuju moc za vase zkusenosti, docela dost to pomuze…pripadam si jako ta nejhorsi mamina na svete a porad na to musim myslet.
Taky se mi to stalo, taky jsem si připadala jako nejhorší matka na světě. Klárka plakala když spadla (teda taky spíš sjela), po chvíli se v náručí uklidnila. Chovala se normálně, nezvracela, ale po půl dni dostala teploty, tak jsme byly přes noc na pozorování v nemocnici. Druhý den ráno nás propustili s tím, že je v pořádku.
Takže neboooooooooj - nejsi jediná a nejsi ta nejhorší matka na světě. Naopak, jsi výborná matka!!! A neboj, prcek bude v pořádku.
Ivča
Ahoj,
nám malá skočila (nesjela) z manželské postele hned dvakrát, v necelém půlroce. Ze začátku strašný řev, pak se uklidnila a nebylo jí naštěstí nic.
Kamarádka mě uklidnila, že když dítě pláče, tak je to většinou v pořádku, nejhorší je, když je po pádu zticha.
Přeju nám aby dosavadní nepříjemné zážitky byly těmi posledními nepříjemnými s prcky.
barusch,
vubec nejsi spatna matka.Zkus zapatrat v diskusich,bude tu miliony podobnych,kazdou chvilku tu je popsany nejaky pad a konci to slovy,ze maminka se citi jako nejhorsi na svete(kdyz se neco takoveho stane mne,citim se zrovna tak
)
Nic se neboj,bude to urcite dobry a opravdu si najdi ty pady co jsou tu popsane,bude to presne jako u vas(z postele,gauce a pracky asi tak deti padaji nejcasteji-co teda tady ctu..)
Pevne nervy a zadne pady!
Any
Ahoj Barusch,
komu někdy nespadlo dítě?…
Není to nic příjemného, ale stane se… Pochybuju, že bychom byly jediné.
Pokud malej nespadnul vyloženě na hlavu, nekrvácel, neupadal do bezvědomí nebo se mu nechtělo najednou moc spát apod., tak si myslím, že postačí ho sledovat a kdyby se Ti cokoliv nezdálo, hnedka upaluj do nemocnice (popř. na pohotovost).
Když se to stalo u nás, tak byly holky chviličku přešlé, ale druhý den bylo vše při starém a řádily jako by se nic nestalo. I když hlídáš děti sebelíp a sebepozorněji, tak se Ti i něco takového stane. Neznamená to, že jsi špatná matka.....!
Hlavně klid a ať není žádná komplikace.
Pavla
Ahoj,
prcek se nám skulil z gauče /40cm/, bylo mu asi sedm měsíců. Taky dost plakal, ale rychle se pak uklidnil. Podle telefon. instrukcí od dr. jsme ho svlíkli, prohlídli, procvičili ručičky, nožičky, krk a poradila nám, vzít ho ke světlu a zkontrolovat, jestli reagují zorničky / stahují se a roztahují/. Vše bylo OK, tak nás uklidnila a měli jsme ho pak asi 24h. sledovat a v noci budit každé 3hod. V 11měs. jsme synka naučili slézt z gauče a postele bezpečně ![]()
Klid! Určitě nejsi špatná matka. Mi vyklouzl Dali v 5měsících z rukou (vypadává mi po úrazu zápěstí). Z 1,2m na parkety. Mazala jsem na chirurgii a nic mu nebylo. Taky jsem z toho byla na prášky.
Každopádně, má se sledovat, jestli není dítě příliš spavé, nezvrací, má stejně velké zorničky a reagují mu na světlo. To by mohlo signalizovat nitrolební krvácení.
Neboj, bude to dobré, za chvíli se začne mrně stavět achodit a bude padat vesele dál. Tehdy mi tam doktor řekl, že děti jsou v tomhle věku vcelku gumové. Ale člověk se vždycky lekne. Mi to prásknutí hlavičky o parkety znělo v uších ještě dlouho.
Eva
Ahoj, malá mi taky spadla v 7 měsích z naší postele. Jen jsem se otočila a najednou byla na zemi, přitom byla před tím daleko od kraje. Spadla na záda a trefila se přesně na kobereček. Pěkně brečela, tak jsem ji celá rozklepaná vzala do náruče a chovala, za 10 minut se už řehnila, neměla ani bouli. Všechno bylo v pohodě, moje kamarádka lékařka mi říkala, že nebezpečné jsou pády na hlavu z přebalovacích půltů a tak podobně. No z velké výšky a přímo na hlavu. Děti prý jsou hodně „gumové“ a až začnou stát a učit se chodit, ťukanců bude prý ještě hodně. ![]()
Taky se nam to stalo.Malej mel asi 8m,kdyz spadl s pohovky asi 30cm vysoke.Byla to vterinka,sedela jsem u nej a najednou slysim rev a malej na zemi.Tekla mu krev z nosu,byla jsem strasne vyplasena.Tak jsem rychle s nim bezela do koupelny a tam jsem mu to utirala studenou vodou.Mela jsem hrozny strach aby mu neco nebylo.Za chvilku prestal plakat.A pak uz to bylo dobry.Byla jsem s toho vic vyplasena jak on a strasne jsem si to vycitala.Neboj,pozoruj maleho a uvidis ze to bude dobry.Petra
Ahoj Barusch,
mne mala spadla asi pred mesicem z prebalovanku na vanu a pak do vody, pad to byl uplne strasne vypadající a já si myslela, ze jsem ta nejvetsi krava (s prominutim), ze jsem tomu nezabranila ![]()
Nastesti vsechny maminky mne uklidnily - zakladala jsem i diskuzi.
Malá rvala jako blázen, ale na pohovotosti uz byla normalni.
Dr. rikal, jak je to pad do jednoho metru, tak to vetsinou byva dobre, nase mala spadla a dala si řachu do obličeje - asi z toho metru, do zátylku je to horší.
Sleduj vše, co ti radí holky a neboj, stane se a určitě to nic nebude.
Radus
Ahoj, nám spadla Natálka si v necelých 4 měsících, nějak se doplazila ke kraji a překulila se na zem, řev to byl hrozný i já jsem brečela, ale nic se jí nestalo, pochovala jsem ji a za chvilku už se smála. Od té doby už bývala jen na zemi na dece. Nyná má 11 měsíců a naučili jsme ji s postele slézt samotnou, už jí to jde ani nepotřebuje přidržet. Doleze k okraji, tam se otoči lehne na bříško a spustí nožičky a třepe sebou až jakoby sklouzne a cítí,že už stojí. Hrozně jí to baví!!! Zkus to také naučit.
Pěkný den,Markéta
Ahoj, nám spadla Natálka si v necelých 4 měsících, nějak se doplazila ke kraji a překulila se na zem, řev to byl hrozný i já jsem brečela, ale nic se jí nestalo, pochovala jsem ji a za chvilku už se smála. Od té doby už bývala jen na zemi na dece. Nyná má 11 měsíců a naučili jsme ji s postele slézt samotnou, už jí to jde ani nepotřebuje přidržet. Doleze k okraji, tam se otoči lehne na bříško a spustí nožičky a třepe sebou až jakoby sklouzne a cítí,že už stojí. Hrozně jí to baví!!! Zkus to také naučit.
Pěkný den,Markéta
Me se mala skulila z gauce asi 30cm ve 2 tydnech vykulila se z rychlozavinovacky, spadla na oblicejicek na koberec. Ona tedy v tech 2 tydnech byla velka asi jako 1,5 - 2 mesicni dite. Pripadala jsem si silene, normalne hysterak v kombinaci s mym rozhozenim v sestinedeli. Obdivuju manzela, ze mi jednu nevrazil, nebo se mnou aspon nezatrasl. Jen me objal a uklidnoval. Mala brecela jen chvilicku spis z leknuti nez ze by se ji neco stalo. Prohmatali jsme ji, vsechno bylo v poradku. Tu noc (stalo se to nekdy v deset vecer) spala s nami v posteli a ja ji kontrolovala snad kazdych 5 minut. Druhy den rano mi doktorka rekla to same, dulezite je ze neomdlyva, nezvraci, prilis nespi, neztraci vedomi…pokud ano tak okamzite do spitalu.
Aja
No to mě malá spadla sice až v roce, ale z metrovýho, přebalovacího stolu, na kterým stála, když jsem ju oblíkala. Spadla na obličej, chvilku klid, pak strašnej řev, naštěstí se jí nic nestalo, ale já málem zkolabovala. Vůbec nevím jak mě mohla podklouznout pod rukama. Prostě shit happens.
Ahoj, mala pred casem doslova skocila sipku z postele
nic ji nebylo, chovala se uplne normalne po tom co se mi ji podarilo po dlouhe dobe uklidnit. Sany.