Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, já když jsem měla 2 roky tak jsem stáhla svého 3 měsíčního bratříčka, zabaleného v zavinovačce, ze staré 50cm vysoké manželské postele na zem pod dětskou postýlku a ještě jsem ho nakrmila červenými korálky.
Mamince z nás lezly oči z důlku dvykrát poprvé když nás našla a po druhé, když brášku přebalovala.
Vyrostl z něj krásný zdravý chlap.
Příspěvek upraven 01.04.15 v 21:12
Ahoj,
kdybych měla vypočítat všechny Andulčiny pády, tak mě nejspíš zavřou
. Andulka (teď 11m) skočila šipku z postele po hlavě na plovoucí podlahu, „hodila záda“ ve vaně, zajela pod kuchyňskou linku, když jsem jednou jedinkrát nedovřela spodní šuplík (a to máme pojistky, prostě jsem do něj ve spěchu klepla málo) atd. Vždycky jsem se cítila příšerně, chtěla se zahrabat sto sáhů pod zem a zbytek dne jsem jí byla neustále za zadkem. Teď se učí chodit a boule už ani nepočítám …
Doktor mě vždycky uklidňoval slovy, že statisticky vzato každé dítě do 1 roka alespoň jednou spadne z postele, gauče atd. Měla jsem ji prohmatat a sledovat všechny výše uvedené příznaky a pokud se nic neprojeví do týdne od pádu, je to v pořádku.
dekuju vsem za reakce…hned mi je lip, kdyz vim, ze se to stava......
diky moc.....a zdar vsem parasutistum…
Ahoj, aj mne malá párkrát spadla z postele, prvý krát manželovi, na chrátik, a to sedel pri nej - len na sekundu sa pozrel na mobil…No a naposledy zišla šípkou na čelo - to sa skôr zošuchla do takej stojky, keď dobre nevybrala zákrutu na paplóne. Určite nie si zlá mamina. Bábatká často padajú - hlavne z tej postele , no našťastie sa im v 99,9% nič nestane, aj keď bucnú na hlavičku. Ja som ju malú učila zleizať z postele hneď ako bola trochu pohyblivejšia,asi od 6 mesiacov vie zliesť zadočkom dopredu. …A URČITE NIE SI ZLÁ MAMINKA !
Taky jsme hopsali z postele. Když se nám to stalo asi před 2-mi měsíci poprvé, tak jsem z toho úplně vyřízená. Vojta totiž asi 10 minut po tom blinkal. Jinak jsme neměli žádné jiné problémy.
Barusch překvapila jsi mě, že vás hospitalizovali s teplotou. Vojtík měl další den teplotu 39°C a doktorka nám říkala, že to s pádem nemá žádnou souvislost.
Jinak od té doby nám spadl ještě 2× z postele. Je to takový malý ďáblík, jak se probudí, tak leze hned pryč z postele ![]()
Měli jsme ale lepší zážitek
Před 14 dny si Vojta pochutnával na listu z Diffenbachie (jedovatá kytička). To teprve byla jízda
Hned výplachy pusinky, mlíčko na neutralizaci a honem k doktorce, ta nás přeposlala do fakultní nemocnice do HK a tam si nás nechali na pozorování. Byla jsem z toho úplně vyřízená. Měla jsem o toho malýho raubíře šílený strach.
Ale holky v žádném případě se neobviňujte, že by jste byly špatné matky!!!!!!
To bychom taky nemusely dělat nic jiného než 24 hod sledovat každý pohyb těch rošťáků
A to bylo teprve psycho ![]()
Lenka
Jo, taky jsem „ta nejhorší matka na světě“…
Spadla jsem s mylým v šátku, uklouzla jsem na náledí - večer přituhlo, já s tím nepočítala, byla jsem venku půl hodinky předtím… No a bylo to… Uhodil se do hlavičky, naštěstí pře kombinézu. Bylo to cestou na kyčle, v tom areálu máme i dětskou Dr, náhodou tak ještě byla, tak ho prohlédla, prošmatal hlavinku, zaťukala na ni, dala instrukce ohledně sledování a buzení, jak píšou holky, pro jistotu lístek do nemocnice, kdyby náhodou… Naštěstí jsme ho nepotřebovali. Ortoped nás taky uklidnil, že když mimčo hned brečí, bez prodlevy po pádu, tak to bývá OK. I já to vím, tak jsem uklidňovala manžu. No a le doma mylý pak plakal - byl přetažený, byli jsme na kyčlích dlouho, měl plno miminek. No a já jsem ho nakojila, uložila, když usnul, šla jsem do kuchyně (vařit čaj..) a tam jsem se sesypala, histerický pláč, jak jsem neschopná, co když mu něco je, že stát se to někomu jinému, tak mu malého už nedám ani na pět minut pod mým dohledem..... No prostě fakt síla. Manžel mě objal, utišil..... No, mylý byl v pořádku, vím, že neschopná matka nejsem, že se to stává, ale stejně si to pořád vyčítám…
V šátku jsem pak dva měsíce nenosila vůbec a i teď, když je sníh, nebo led, i jen sněhový poprašek, tak nešátkuju. Pro jistotu… Na postel nepoklládám, má na zemi deku…
Tak neboj, mimča jsou fakt gumová.
Ahojda,
tak se nás tu sešla pěkná kupa „nezodpovědných matek“
Uhlídat ty naše ďáblíky je někdy opravdu nadlidský výkon. Ale pády ještě docela jdou, horší je, když si batole usmyslí ochutnat nějakou tu chemikálii, čistící prostředek, prací prášek nebo list z kyti. Toto jsme bohužel zažili před Vánocemi, když synek našel spadlý list z Vánoční hvězdy dřív než já a půlku ho zbaštil. Nejdříve jsem nevěděla, co dělat, když jsem se uklidnila, zavolala dr. a ta nás hned nasměrovala do nemocnice na prohlídku, nevěřila bych, že taková pěkná kyti může být jedovatá
. Naštěstí dopadlo vše dobře, ale právě tam mě doktor na dětské JIP zahrnul příběhy, co vše se stává, když rodič na minutu spustí malého šikulu z očí ![]()
Ahoj mamii.
Vítám tě do klubu „nezodpovědných matek od malých zahradníků“. Docela mě překvapilo, jak se na mě všude dívali jako na úplnýho pitomce. Jak to že jsem si dovolila mít doma mít jedovatou rostlinu, když mám malý dítě. Já teda nevím, ale to bych nesměla mít asi vůbec nic. Vojtík je hrozný šídlo, je zvědavý, všude vleze. Na chvilku se otočím a už šahá na rozpálený krb, nebo je napůl nalezlý do myčky, nebo sedí u zástrčky a vesele se v ní šťourá … mohla bych pokračovat do aleluja
Ale překvapila jsi mě s vánoční hvězdou, nevěděla jsem že je jedovatá!!!
Nemáte někdo seznámek běžných rostliń co bývají doma nebo na zahradě, které jsou jedovaté???
Lenka
Kromě uvedené diffenbachie a vánoční hvězdy mě napadá jěště oleandr a všechny pryšcovité (např. trnová koruna).
Další nebezpečí i nejedovatých poojových rostlin: včera si malý, kdyžjsem ho nesla z pokoje, nepozorovaně „půjčil“ list monstery a šel s námi i květináč
Takže pozor na všechny, co visí nebo zasahují do prostoru. Dostat květináčem do hlavy by nebylo nic moc…
tak koukam ze nejsem sama, komu se ta hrůza stala.
ja ho kojila u nas na posteli,na asi 2 vtreiny jsem usnula a probudil me pad maleho,rval taky a uklidnil se u prsu, sla jsem k doktorce,pozorovali jsme ho pak a dobry,ale pak se na to za tyden stalo znovu, hral si u hracek a vylezl ke stolku, uklouzlo mu to a to byla rana!a ta boule.nastesti taky dobry,tak ted uz davam bacha,ale je to des,on se vubec neboji ze spadne,tak leze uplne vsude.
preju uz zadne pady,je to o nervy
Ahoj,
tak mne „uklidnilo“ procitani teto diskuze. Tak se hlasim k „nezodpovednym maminam“.
Jeste ted mam hruzu v ocich, kdyz si vzpomenu na vcerejsi pad me 17m dcery. Najednou se vrhla stremhlav dolu prez operku kresla (na parkety). Ozvala se priserna rana a rev. Mala mela oooobrovskou bouli na cele. To byla takova rychlost, ze jsem se jen divala jak pada dolu - vic se opravdu delat nedalo. Cely vecer jsem ji byla za zadkem, porad ji kontrolovala zda je OK..........
No zda se ze se z toho otrepala jako z dalsich padu.
Napr. kdyz bylo male cca 7 mesicu tak si na sebe strhla stojan s kvetinacem. Uz to vypadalo, ze ji i ten kvetinac mine ..... no dostala nakonec primy zasah pod oko. Mala rvala, ja byla cela bez sebe a letela s malou k doktorce. No co vam budu povidat - sok to byl taky docela dobrej. Ale pravda je, ze decka asi vydrzeji hodne.
Tak hlavne at ty pady konci jen boulemi a chce to pevne nervy asi je jeste budeme hodne potrebovat.
Katka
Ahoj,
nám malá spadla dneska odpoledne. Vždy spí na naší posteli obložená peřinami, dole peřina, kdyby spadla… Dnes jsme ji tam zapomněli dát
Rána, křik… Nemá nic, ani bouli, trošku odřený nos. Nechci ani přemýšlet, jakým způsobem spadla…
Každopádně se po chvilce chování uklidnila a opět lozila po pokoji, chtěla papat
Smála se, prostě v pohodě.
Jsem hlupka, čtu tisíckrát denně, jak děti padají, samozřejmě vím, že nesmí být bez dozoru na vyšším místě… Ale uklidňuje mě, že děti prostě padají a jednou dříve či později každé dítě hupsne neplánovaně…
Pádům zdar…
nepřihlášená MirkaV
Když začínal v osmi měsících náš Filípek chodit podél věcí, tak to nějak nezvládl, a spadl a uhodil se obličejem o konferenční stolek. Vypadalo to hrozně, měl červený šrám přes celý obličej, tak jsme ho v pyžamku naložili do auta a odjeli do nemocnice. Musím podotknout, že Filípkovi se výlet večer moc líbil. V nemocnici nás přednostně brali, ale už na příjmu, jsem začala být na pochybách, jestli jsme měli opravdu jet, protože na všechny otázky typu bezvědomí, zvracení… jsem naštěstí odpovídala ne.
V ordinaci si paní doktorka „popovídala“ se Filípkem, který s ní vesele komunikoval, a mě se s úsměvem zeptala, kolikáté že to máme dítě. Asi až bychováme Klabzubovu jedenáctku, budeme otrlejsí.
Jen jsme ho měli pozorovat, a kdyby začal omdlívat, příliš spát tak jsme měli jet rovnou na dětskou neurologii. To je vše.
Naše paní doktorka mi pak řekla, že pokud dítě spadne ze „svoji“ výšky, tak prý se nic neděje. Děti jsou velmi odolné a měkké a rengen by jim uškodil daleko víc než boule nebo modřina.
A rozhodně nám doporučila úrazové pojištění. Malý je fakt raubíř a šrámů má dost. ![]()
Peta
Tak ja hlasim jednu sipku z postele primo na celo - boule jako blazen (v 7 mesicich).
Pred nedavnem pad z prebalovaku, ktery je opravdu hodne vysoko. Nastesti jsem malou zachytila v posledni chvili a ani jsem ji nozicku nevytrhla…
A za naprosty majstrstyk povazuju pad z postele v cca 5 mesicich, kdy jsem se v nejakem polospanku probrala, hrabla rukou po diteti a capla ho za pyzamko opet par centimetru nad zemi. Mala se skoro ani neprobudila. Docela dlouho jsem ji drzela za to pyzamo a zirala na ni jednak co tam dela a druhak jak to, ze ji tak blbe drzim. Manzel se nakonec probral a kdyz to videl, myslela jsem, ze omdli.
No ale jak vidite v prvnim pripade - ne vzdycky mam tak vytribene reflexy ![]()
Ahojky,
A samo že zbuchne vždy když stojím vedle něj.Z postele padal a padá pořád.A čím je starší tím jsou pády horší.Nedávno upadl na roh zdi a má pořádnou jizvu na čele.(opět stála jsem u něj)Je děsně živej.Vždy mám pocit že se zbláznim a nevím jestli brečet nebo se smát nebo zmatkovat.Je to uplně normální.
Podle velikosti pádu mu dávám hned studený obklad a když teče krev tak preventivně lepím mašličky.Ted posledně jsme už ale frčeli k dr. 
Moc dobře vím jak se cítíš.Náš Ondra je totiž na pády expert
Přeji co nejméně bolistek papa
Peta