Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Náš malý, 6 let, včera večer z ničeho nic únava, bolest hlavy a v krku a teplota 38,3. Dostal Nurofen na noc, ráno už byl mnohem lepší. Byli jsme u dr. a diagnoza spála (dr. se nelíbil krk a objevil drobnou virážku na břichu).
Dostal ATB po 8mi hodinách na 10 dní. Doktor nám k tomuto onemocnění nic dalšího neřekl… až teď sama brouzdám po netu a sbírám informace. Někde píšou, že pokud má nemocný ještě sourozence, neměli by ani oni chodit do školy/školy atd. Je mi ale divné, že by mne na to doktor neupozornil. Jak to je?
Je spála nějak „víc“ nebezpečná než jakékoliv jiné bakteriální onemocnění? Nebo se nemusím zbytečně plašit? Díky.
On ten sourozenec pravděpodobně v nejbližších dnech padne taky
U nás měly holky spálu už 2× a vždy obě ![]()
@alicezulice
Nas mladsi syn ji mel taky (dr delala test primo v ordinaci na streptokoka A) a starsi to nechytil a normalne chodil do skolky.Take se mi dr nezminila, ze by mel starsi zustat doma. Nebyla by pak i vetsi pravdepodobnost nakazy, kdyby druhe dite zustalo take doma? ![]()
@alicezulice píše:
Ahoj. Náš malý, 6 let, včera večer z ničeho nic únava, bolest hlavy a v krku a teplota 38,3. Dostal Nurofen na noc, ráno už byl mnohem lepší. Byli jsme u dr. a diagnoza spála (dr. se nelíbil krk a objevil drobnou virážku na břichu).Dostal ATB po 8mi hodinách na 10 dní. Doktor nám k tomuto onemocnění nic dalšího neřekl… až teď sama brouzdám po netu a sbírám informace. Někde píšou, že pokud má nemocný ještě sourozence, neměli by ani oni chodit do školy/školy atd. Je mi ale divné, že by mne na to doktor neupozornil. Jak to je?
Je spála nějak „víc“ nebezpečná než jakékoliv jiné bakteriální onemocnění? Nebo se nemusím zbytečně plašit? Díky.
To platilo dřív, když nebyla antibiotika. Spála byla zabiják. Třeba v Bylo nás pět má péťa bajza spálu, pohybuje se mezi životem a smrtí (to je ta cesta do Indie) a třídu, kde pobýval musí vymalovat a děti se neučí.
Dneska už se to nedodržuje a prostě se jen dají ATB.
Nejstarší ji měl ndávno, před pár dny dobral atb, a dr nic o izolaci neříkala. a nikdo to od něj nechytil. ono jako toho streptokoka, který ji způsobuje, stejně jako angínu, má v krku celkem dost lidí, a spoustě to žádný problémy nedělá. a jiným lidem to dělá angíny nebo i spálu. ale není pravidlem, že ji někdo ze sourozenců chytne. mě bylo dr řečeno, že spála je angína s vyrážkou. syn měl teda lehkej průběh, včas diagnostikovaný, a penicilin hned zabral.
Mladší měla spálu na podzim. Napřed lehký průběh, starší to nechytila. Pak se jí to vrátilo (10 dní po dobrání atb., 3 po návratu do školky) a druhé kolo bylo výrazně horší. To už bylo s píchaným penicilinem a pendeponem na závěr. (měli jsme štěstí, byl.
)
Starší celou dobu chodila do školy jen jsme jí nechali udělat streptest a ten byl ok…