Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky,
chtěla bych se zeptat zda máte některé zkušenost se spálou bez teplot a bez bolesti v krku?
Malý se mi minulý týden v pátek osypal na zádech a bříšku. V sobotu se mu vyrážka rozšířila na krk a trošku na obličej. V neděli ráno měl oteklý obličej a tak jsme jeli na pohotovost. Bylo nám zděleno, že je to alergie a pokud by se objevila teplota a bolest krku, že to může být spála. V pondělí jsme byli u naší doktorky a ta mi řekla, že to může být alergie, ale že to vidí na spálu:-(. Malého ta vyrážka svědí, nemá teploty ani bolest v krku. Čekáme na výsledky z krku. Jen by mě zajímaly vaše zkušenosti. Výsledky budou až ve čtvrtek, tak jsem z toho dost nervozní.
Všude se píše, že u spály jsou teploty a bolest v krku, tak pořád doufám, že to spála nebude.
Předem děkuji za odpovědi.
Ja se osypala bolelo me v krku a podle dr alergie. Takze nevim. Teplotu jsem mela 37.
Ano, můj syn před měsícem prodělal spálu bez teplot a bez bolesti v krku.
Zjištěna pouze díky vyrážce, povlaku na jazyku a výtěrem z krku.
Myslis spalovou anginu? prava spala je vzacnejsi.
dcera mela nedavno spalovou anginu, mela vysoke horecky, na bolest v krku si stěžovala jen chvili, když jsme byly u dr, byla osypana na hrudniku
V krku povlak nemá, jazyk bych řekla, že má normální, malinko bílý. Spálu ještě neměl. Je čilý, veselý, s jídlem nemá problémy.
Nejsem si vědoma, že by snědl nějaké jiné potraviny než obvykle, ale byl minulý týden ve školce, tak jestli něco tam neměl jiného, co by vyvolalo alergii.
Jsem zvědavá co z toho bude.
Děkuji za odpovědi.
@surikataXY píše:
Myslis spalovou anginu? prava spala je vzacnejsi.dcera mela nedavno spalovou anginu, mela vysoke horecky, na bolest v krku si stěžovala jen chvili, když jsme byly u dr, byla osypana na hrudniku
Nevím jestli spálovou angínu a nebo pravou spálu, nevím jaký je mezitím rozdíl
. Doktorka mluvila o spále ![]()
Dcera sse spalami a spal. anginami pptyka od listopadu, ted prodelala treti.
Poprve-horecky, vyrazka, prvni den bolest hlavy,2-3dny bile potazeny jazyk, pozdeji malinovy
Podruhe-dle dr spalova angina, horecky, zadna bolest v krku, jazyk stejne, jak predchozi
Potreti- dva dny teploty, treti den jiz bez, opet ten jazyk. Neznat, jak vypada ten typicky jazyk, ani nejdu k dr, pozor na to.Ani nevim, zda to oznacit za spalu ci sp. anginu, ale streptokok potvrzen vyterem.
Jen se modlim, aby byl konec, protoze tohle co dva mesice je sileny, ATB stale dokola.
Ano, dcera měla před měsícem spálu. V noci horečka, přes den jen teplota, pak už ne. Bez bolesti v krku. Osypala se, vyrážka byla za 3 dny pryč. Dva dny po vypuknutí - malinový jazyk. Brala penicilin. U ní ve třídě to mělo ve stejnou dobu 8 dětí, některé měly stejný průběh jako dcera, ostatní spálovou angínu
Chytla to od nich i jejich těhotná učitelka ![]()
Naše holka zrovna dneska byla na poslední injekci. Ve středu se osypala, teploty neměla, myslela jsem, že alergie. Ve čt. jsem šla k doktorce, ta udělala výtěr z krku, v pátek ještě nebyl hotový, tak nás pro jistotu poslala do nemocnice na infekční, ať se na ni kouknou. Stále měla jen červenou vyrážku po celém těle, jinak jí nic nebylo- na infekčním nám řekli, že je to jednoznačně spála a že si máme každý den přijít pro injekci penicilínu. Začali jsme píchat, v pondělí jsem volala dětské, jak dopadly výtěry ostatním dětem a při té příležitosti jsem se dozvěděla, že i malé vyšel ten výtěr negativní- ale prý je to časté, že výtěr vyjde v pořádku a stejně je dítě nemocné… ![]()
@me2dova píše:
Naše holka zrovna dneska byla na poslední injekci. Ve středu se osypala, teploty neměla, myslela jsem, že alergie. Ve čt. jsem šla k doktorce, ta udělala výtěr z krku, v pátek ještě nebyl hotový, tak nás pro jistotu poslala do nemocnice na infekční, ať se na ni kouknou. Stále měla jen červenou vyrážku po celém těle, jinak jí nic nebylo- na infekčním nám řekli, že je to jednoznačně spála a že si máme každý den přijít pro injekci penicilínu. Začali jsme píchat, v pondělí jsem volala dětské, jak dopadly výtěry ostatním dětem a při té příležitosti jsem se dozvěděla, že i malé vyšel ten výtěr negativní- ale prý je to časté, že výtěr vyjde v pořádku a stejně je dítě nemocné…
A měla to opravdu spálu, když výtěr vyšel negativní? Měla malinový jazyk?
Můj syn má jazyk normální. Jsem zvědavá jak dopadneme. Zatím mu nenasadili antibiotika, tak snad bude dobrý.
Za jak dlouho začala vyrážka mizet?
@me2dova píše:
Naše holka zrovna dneska byla na poslední injekci. Ve středu se osypala, teploty neměla, myslela jsem, že alergie. Ve čt. jsem šla k doktorce, ta udělala výtěr z krku, v pátek ještě nebyl hotový, tak nás pro jistotu poslala do nemocnice na infekční, ať se na ni kouknou. Stále měla jen červenou vyrážku po celém těle, jinak jí nic nebylo- na infekčním nám řekli, že je to jednoznačně spála a že si máme každý den přijít pro injekci penicilínu. Začali jsme píchat, v pondělí jsem volala dětské, jak dopadly výtěry ostatním dětem a při té příležitosti jsem se dozvěděla, že i malé vyšel ten výtěr negativní- ale prý je to časté, že výtěr vyjde v pořádku a stejně je dítě nemocné…
To je mozne jedine spatne udelanym sterem, dite se treba napije, nasnida nebo se nedostatecne vytre nebo spatnou manipulaci s materialem..
Dcera byla na vyteru jiz nasnidana, rikala jsem to dr a ona rekla, ze pokud to tam je tak masivne, ze to zpusobuje spalu nebo anginu, streptokok se nakultivuje i tak.
@Vlastička
Teď je to týden od výsevu a ta vyrážka vybledla, vypadá jako atopický exém, taková sušší kůže. U těch stěrů nebyla dcera nalačno (netušila jsem, že jdem na stěry, myslela jsem, že se jedná o alergii)…takže ten výsledek je dost neprůkazný…asi to spála byla (aspoň doufám, že jsme to neléčili zbytečně)