Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
v kolika letech vam ditko prestalo chodit spat odpoledne? mala bude mit 28 mesicu, zacala chodit do skolicky na 4 hodinky denne takze ji vyzvedavam ve 12.30. pokud se hodne snazim a jezdim s ni v aute tak usne tak 13.15 a spi tak do 14.00-14.30 nejdele to ji pak budim. vecer ji davam spat v 8, ale drive jak 8.30-9 nezabere a to hodne bojujeme. rano se budiva mezi 5-6. pokud ji odpoledne nedam spat nebo neusne tak odpadne kolem 6. nevim co mam delat. ma smysl udrzovat odpoledni spanek nebo uz odbourat?
@florida2001 ta školka je velká změna a často malé děti po tom programu spí.
Nechala bych jí spát po obědě.
Jinak syn 28 měsíců nespí přes den od 2 let. V noci 22.-7.00. Uvidíme co s tím udělá školka.
Já bych to nechala na dítěti, zda chce spát nebo ne. Dcera(31m) dřív spala normálně hodinu až hodinu a půl po obědě, poslední půl rok spí klidně i 3 hodiny po obědě. Ale to pak chodí spát 21-22h, a vstava cca v 7 ráno. Někdy nejde spát vůbec a v 19h už je úplně KO. ![]()
Možná bych ji párkrát na nechala ve školce delší dobu, zda bude spát tam nebo ne. Ale zase pokud by bez spánku odpoledne třeba odpadla v 19h a vstvala v 6 ráno, tak úplně ideál, za mě.
@florida2001 píše:
Ahoj,
v kolika letech vam ditko prestalo chodit spat odpoledne? mala bude mit 28 mesicu, zacala chodit do skolicky na 4 hodinky denne takze ji vyzvedavam ve 12.30. pokud se hodne snazim a jezdim s ni v aute tak usne tak 13.15 a spi tak do 14.00-14.30 nejdele to ji pak budim. vecer ji davam spat v 8, ale drive jak 8.30-9 nezabere a to hodne bojujeme. rano se budiva mezi 5-6. pokud ji odpoledne nedam spat nebo neusne tak odpadne kolem 6. nevim co mam delat. ma smysl udrzovat odpoledni spanek nebo uz odbourat?
A ty chceš aby odpoledne spala a nebo nespala? Co ti vlastně vadi?
Tobe do spanku taky nikdo nekeca…
Nechavala jsem deti spat, jak potrebovaly.
A to i s tim, ze se odpoledni spanek posouval do pozdnich odpolednich hodin (a i nasledne uspani na noc). Je to jen obdobi, kdy dite jeste spat potrebuje, ale zaroven vydrzi pres den dlouho bdele. Pak se to zase srovna.