Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim. Moje holcicka zacala spat tak vselijak- pres den krasne, usne v kocarku s dudlikem, v nositku bez a v posteli u prsu, ale to nocni spinkani! Podelte se se mnou o vase zkusenosti, prosim. Treba vcera usnula od 8-12, s treba jednim cucnutim a spala dal, ale ve 12 ready a zacal kolotoc, probudila se, pak usnula po hlazeni, ale celou dobu mela neklidny spanek, mrskala sebou a otacela se, pak v 1 zas oci open, usnula po napiti, ve 2 uz uplne vzhuru, tak jsem ji dala prso, ale tim, ze byla napita, tak nezabrala, tak jsem ji dala dudlicek a s tim si vylozene hrala, na brisku, dovnitr-ven z pusy a pak teda asi ve 4 usnula do 8-9. Vim, ze to bude asi obdobi a ze jsem si ji naucila u prsu usinat, coz mi nevadi, mam to rada, ale jde o to, co delat, kdyz prso nechce, ale spinkat jo a nejde ji to? A dal, ze spanek neni konstantni jako treba 4-5 hodin a je hodne neklidny? Nemely by 5.mesicni deti uz spat dele a nebudit se tak casto? Napadly me zoubky, hodne slinta a vse ma hned v pusine. Jinak je plne kojena, usina v postylce prirazene k nasi posteli, ale v prubehu toho kolotoce v noci ji vzdy vezmu k sobe. Dekuji za pripadne reakce.
S tím se těžko radi, každé dítě je jiné, nás syn byl strasnej nespavec, trvalo to cca od 4m do roku a čtvrt a nepomohlo nic, stačilo mu spat třeba jen 7h z 24h, usinat uměl jen u prsa nebo v nositku, dudlík nechtěl. Byli jsme s manželem jako chodici mrtvoly😁 každopádně se to zlepšilo až s ukončením kojení, momentálně mu jsou skoro dva roky a spí přes noc cca 11h a přes den tak hodinu a půl 🙂
Ja vim, ze jo, snazim se co nejvic male prizpusobit, ale vzdycky je dobre vedet, jak to ma okoli, ze to je nekde lepsi-horsi
![]()
Neboj, to spíš bude období, mám pětiměsíčního prcka a taky máme někdy problémy, i když už spinkal krásně. Možná spurt, možná zoubky, možná zpracovávání zážitků - přece jen teď prodělal i veliký skok v psychomotorickém vývoji. Mě tedy spíš někdy špatně usíná (někdy až i ve dvě ráno
), ale jsou i noci, které jsou úplně v pohodě.
Uspáváním u prsu to určitě není, každé dítě je v tomhle prostě jiné.
Co mi jednoznačně pomohlo, je houpačka - hojdavak. Když je nejhůř (třeba ty tři ráno), a nechce vůbec uspat u prsa, jde tam a houpu a houpu… Ať chce, nebo ne, musí usnout, doslova ho to ukolébá. Někdy pouštím i bílý šum. Často uspávám u prsa (mě tedy zodpovědně ucumlává, i když nemá hlad
), trochu u toho přidržuju ručičky, aby jimi nemáchal, to se pak taky uklidní, zvláční a odpadne. Když se probudí v noci, nikdy nerozsvěcím, nepřenáším atd., jen přivinu na kojení, tak už si perfektně zvykl na režim, že spíme a nebudí se vůbec. Problém je, když bych potřebovala poponést nebo přebalit, to ho probudí a je pak hodinu, dvě vzhůru.
Co mi naopak vůbec nezabralo, je dát mu dudlík a čekat, až usne sám, třeba vedle mne. To se naopak čím dál víc probírá, hraje si a převrací se, na konci je úplně bdělé dítě ![]()
A taky se mi pravidelně budí na kojení okolo půlnoci. Kojené děti se prostě budí, nemívají tak dlouhé spánky jako děti na UM (mateřské mléko je lehce stravitelné). Je to naprosto normální, u nás považuji za zázrak spánek 4 nebo 5h v kuse
Ale zase má to jiné benefity. Já teď byla opravdu hnusně nemocná, nakazila jsem celou rodinu okolo, všichni lehli minimálně na týden, a prcek díky mým protilátkám v MM naprosto zdravý.
To jo, taky jsem vždy sháněla někoho, komu dítě v noci nespi 😁 😁 😁 doufám, ze druhé bude na tohle lepší 😁 museli jsme si s nim chodit normálně po nocích hrát do pokojicku a obýváku, v ložnici nám pořad jecel vzteky, vůbec nechtěl být v posteli, byl pořad cilej jak ryba a my malem spali i ve stoje
![]()
Mi 6m + klidně budí co hodinu
každý večer ji domlouvám, at neblbne a spí ![]()
Vidim, ze materstvi neni jen pro me mejdan az do noci
ale diky, aspon si nepripadam tak nemozna, ze nedokazu uspat vlastni dite ![]()
@kve-tinka hlavne se z toho nepo.rat, tenhle pristup se taky ceni, i kdyz ne vzdycky vydrzi ![]()
Buď v klidu
Malý mi jako miminko spal krásně, s jedním probuzením na mléko, pak ho přestal pít, tak se začal budit na čaj. Teď mu jsou 2 roky a budí se stále, někdy i 10× v noci - chce napít, zkoušela jsem mu dát obyč vodu, to ořval, pak usnul no. Jak kdy. Taky se dokáže vzbudit o půlnoci a být do 5 vzhůru.
![]()
@Katykatykat
Taky se podělím o své večerní zážitky se spaním malé. Dnes nám je pět měsíců a po tom třetím to šlo se spaním též do háje. Do té doby max dvakrát buzení na kojo. Teď jak kdy. Někdy je to každou hodinu někdy po dvou hodinách někdy vydrží i tři čtyři. Každý den to je úplně jinak. A spát teda chodíme mezi desátou a půl dvanáctou
no nejdřív jsem se z toho hroutila, teď už to radši neřeším ![]()