Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdysi jsem se bavila s dětskou doktorkou a ta říkala, kojení v 5h ráno už není kojení v noci
Takže bych nakojila a zkusila uspat. Pokud to nejde, tak bych pak dala spát, jak by chtěl - cca v těch 8h. Nechala bych mu takový režim, jaký potřebuje, pokud je to první dítě a nenutí vás nic k tomu, abyste se podřizovali někomu dalšímu. Ono se to spaní časem zase nějak „změní“, některé děti bohužel vstávají ráno brzy a čllověk to nepředělá, i kdyby stokrát chtěl.
My vstáváme s 8 měsíčním mimčem taky už nějakou dobu v 5, spát nejde, dá si mlíko, v 7 jdeme se starším do školky a potom kolem 8 hodiny jde spát na 2-3 hodiny. Akorát teda chodí spát večer mezi 17 - 18 hodinou
Nám to tak vyhovuje a rozhodně mu nebudu měnit jeho režim. Myslím, že vaše dítě to má podobně, ono se to časem zase změní. Ráno ho dej dospat a pak máte celý den a on je odpočatý.
Ahojda, ano literatura píše, že od 6-ti měsíců nemusí dítě jíst v noci. Já u první od půl roku kojila 1× v noci (někdy ve 2.h., někdy v 5.h.), od 9. měsíců vůbec, když se vzbudila, dala jsem jí napít vody. Druhé je 9 měsíců a noční kojení vyžaduje, snažím se to odbourat, ale zatím neúspěšně.
Malej měl 8 měsíců minulý týden. Normálně vstáváme v 5 nebo 6. Každé dítě je přece jiný. Každý dospělý taky nepotřebuje spát přesně 8 hodin. Náš malej chodí spát každej večer kolem 8 a ráno vstává právě v 5 nebo 6.. někdy chce jít po hodině spát znovu někdy chce být vzhůru i 3 hodiny. A přes den mi teda 3 hodiny určitě nenaspí má 3× půlhodinovej spánek a je v pohodě. Řiď se podle potřeb dítěte a ne podle tabulek. ![]()