Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@EvaSmidova píše:
Maminky radu prosím. Mám první dítě zachvilku bude mít rok. V noci se budí 2×na mléko a nad ránem cca od 5 hodin do 8 hodin než se probere pobrekává a má neklidné spaní. Už si nevím rady jak mu pomoct a hlavně aby spal celou noc v klidu. Je to pro všechny už vyčerpávající
. Děkuji
Ten spanek muze ovlivnit spousta faktoru. Nam pomohlo postupne odvykani si nocniho krmeni mlekem, davali jsme caj. Maly uz mliko v noci nepotrebuje. Dale davame na noc plinu, co vydrzi co nejdele sucha. Vyvetrat pred spanim mistnost. Take zalezi na dudliku. Mame uklidnujici od Nuku. Pak taky zalezi na tom, co dite pres den zazije, kolik novych zazitku a situaci. Jak dlouho spi pres den. A pokud mozno co nejepvnejsi rezim. Chce to zkouset a vychytat. Ve finale je kazde ditko jine a muze to byt i o stesti. Nam to trvalo asi 8 mesicu, nez jsme to vypilovali a maly se vzbudi obcas kvuli zoubkum. Dame caj, dudlik, pri nejhoraim pochovame, natreme gelem dasne a spi se dal. Ale jak pisu, kazde ditko je jine. Asi neexistuje univerzalni rada. Je potreba vychytat, co vyhovuje vam. Preju hodne stesti a pevne nervy. Vydzte, zlepsi se to.
Tak především by už neměl v noci pít mléko, večer a pak až ráno před snídaní. Mně se syn v 8 měsících budil klidně 10× za noc kvůli kojení, odbourala jsem to a dostával jen vodu, změna byla vidět hned. Taky dudlík udělá dost, syn by bez něj neusnul. A určitě by mělo dítě spát v chladné vyvětrané místnosti.
Ahojky. Vim o cem mluvis a je to opravdu moc narocne, kdyz se clovek dlouhodobe poradne nevyspi
Klukovi jsou 2 a byly to taky boje. Odnaucil se to az ted. Bohuzel strevni chripka, kdy nesmel dostat mlicko 5dni i noci, protoze by blinkal. A uz jsme na to najeli v noci na stalo
predtim pil Sunar taky 2× za noc (i 3× nekdy chtel) a kazdy radil nechat do vyplakat, ze do tydne bude klid. Caj i teplej mi bojkotoval, vztekle řval. Jenze do toho ma rocni sestru a spime vsichni v jedne mistnosti..jinak to tu nelze a budil by i ji. Takze u nas to vyresila nemoc. A je to tak-po par dnech to opravdu pochopil, ze mleko v noci ne. A taky je fakt, ze kazde ditko je uuplne jine. Mala mi spinka od 1mesice celou noc ![]()
Maminky dudlík malej nechce od narození. Zkusím ten čaj jaký dáváte? Koukala jsem BABIO Dětský bionápoj klidný spáne zda máte sním zkušenosti. A co případě dáváte k večeři já dávala napřed kaše, ale bylo to ještě horší tak dávám pečivo s lučinou nebo polévku. Řvací metodu bych asi psychicky nedala, ale asi nám nezbývá nic jiného.
@EvaSmidova U starší dcery bylo mlíko do roka. Přesně den před prvními narozeninami to byla první noc co se obešla bez mlíka. U nás byl hysterák neskutečněj. Čaj/vodu ani omylem - to ještě víc vyváděla (doteď nepije nic jiné než mlíko - plnotučné a čistou vodu). Já jsem to noční mlíko začala víc a víc ředit… A první přespanou noc jsme zažily až po 2 roku. Teď s mladší je to jak kdy - tá se budí spíš na ucpaný nos (jak má rýmu). A těch přespaných nocí bylo už celkem dost. Zato teď když jdeme v noci odsát, tak se hold probudí a pak se potřebuje „utahat“ tak dávám v noci mlíko (jsou ji 4 měsíce) ale zase ho ředím. Doufám, že když bude bez rýmy, že bude i spát celou noc ![]()
@EvaSmidova : k veceri to same co k obedu, masozeleninu apod. Ten bionapoj urcite ne, neznam to, ale podle obrazku obsahuje cukr, to v zadnem pripade na noc.
Jinak mne co popisujes prijde fajn, muj prvni se budil kazdou hodinu az dve temer do 2 let a I ve 3.5 se kolikrat aspon jednou vzbudi
Takze asi ohledne spanku radit nebudu
Druhe dite nastesti spi lepe, sice se v noci krmi, ale tak 2× vetsinou, coz v pul roce podle me ma narok.
Malemu davam Leros Bio bylinny caj bez cukru. Pije ho i pres den. Prijde mi, ze ma sam o sobe trochu nasladlou chut. Maly s nim nemel problem. Jinak na veceri davame ryzovou kasi od Hami prvni lzicka i ted. Ale my mame mladsi ditko, tak Vasemu by kase nemusela vyhovovat. Jinak zkouseli jste treba i zmenu druhu dudliku? My mame ten uklidnujici od Nuku a dostali jsme od znamych i uplne jiny a ten maly nechtel. Mozna kdybyste zkusili jiny dudlik, treba by to pomohlo. Jinak postupne odvykat. Prvni vzbuzeni dat mliko. Druhe uz jen caj. Po par dnech dat caj uz i na prvni vzbuzeni. A vydrzet. Mel by se i snad prestat budit postupem casu. Moc drzim palce ![]()
@Merinka610 děkuji za informace zkusím koupit ten čaj. Jinak my dudlík nemáme vůbec, syn ho nechtěl už od narození a to jsme vyzkoušeli všechny. Takže jsme ho nenutili aspoň ho to potom nemusíme odnaučovat bude nám bohatě stačit to noční krmení
.
Maminky, zkouším všechno možné bez výsledku. Na noc dávám pečivo/zbytek od oběda pak mlíko usne. Po půlnoci první buzení zkusila jsem dát čaj, ale za půl hodiny hroznej řev, že to mlíko stejně chce. Druhé buzení v 5 hodin dávám radši mliko, protože nemám nervy poslouchat další řvaní. Navíc se nám k tomu přidali noční můry. V noci zničeho nic řev do náruče neexistuje to se začne syn propínat a kope nohama, háže rukama no prostě hrůza. Pak by přes den nejraději spal, ale dávám ho jen jednou po obědě tak je celej ukňouraný a uplakaný. A když dojde taťka na výměnu neexistuje jenom mamka. Už nemám na to sílu a ani nervy jak je možný, že se dítě s ničeho nic tak obrátí. Jinak náš syn né že by plakal, ale on opravdu řve a vzteká se.
@EvaSmidova píše:
Maminky, zkouším všechno možné bez výsledku. Na noc dávám pečivo/zbytek od oběda pak mlíko usne. Po půlnoci první buzení zkusila jsem dát čaj, ale za půl hodiny hroznej řev, že to mlíko stejně chce. Druhé buzení v 5 hodin dávám radši mliko, protože nemám nervy poslouchat další řvaní. Navíc se nám k tomu přidali noční můry. V noci zničeho nic řev do náruče neexistuje to se začne syn propínat a kope nohama, háže rukama no prostě hrůza. Pak by přes den nejraději spal, ale dávám ho jen jednou po obědě tak je celej ukňouraný a uplakaný. A když dojde taťka na výměnu neexistuje jenom mamka. Už nemám na to sílu a ani nervy jak je možný, že se dítě s ničeho nic tak obrátí. Jinak náš syn né že by plakal, ale on opravdu řve a vzteká se.
To je mi líto.
A zkoušela jsi i to ředění mlíka, jak tady psala výše tuším iwa83? Možná by to taky pomohlo. Jinak mě už víc nenapadá
pak možná ještě nějaké články na netu…každé dítko je jiné, no. My jsme v tomhle měli asi štěstí, ale asi to bylo dáno i tím, ze malý nechtěl kojit už od 5. měsíce.
Příspěvek upraven 27.02.19 v 07:29
@EvaSmidova nočními můrami si přejde každé dítě. My jsme to jeden čas měli taky. Prostě řev, nevnímá, neslyší, nejde uklidnit…Vydrž. Někdy to zabere za týden, někdy za měsíc. Děti mají rádi rituály. On si prostě zvyknul na to mlíko… Jestli to prostě jinak nejde, zkus to ředění mlíka. Postupně. NA týden uber jednu odměrku. Pije tak 250 nebo víc, ne? To se v tom ztratí. Pak uber další. Až to bude obarvená voda. A pak zkus tú vodu… Já to tak dělala. A k čisté vodě jsem se nedostala, den před prvními narozeninami byla první noc co nechtěla mlíko. A pak už jsem nedala.
Maminky radu prosím
. Mám první dítě zachvilku bude mít rok. V noci se budí 2×na mléko a nad ránem cca od 5 hodin do 8 hodin než se probere pobrekává a má neklidné spaní. Už si nevím rady jak mu pomoct a hlavně aby spal celou noc v klidu. Je to pro všechny už vyčerpávající
. Děkuji