Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím o radu, máme doma měsíčního prcka, který ze začátku spinkal krásně třeba i 4 hodiny, jenže teď prostě ne a ne spát déle, než 2 hodiny, někdy se vzbudí i po půlhodině, nebo hodině na kojení
je fakt, že je to otesánek, ale nemyslím, že je to vždy hladem, nebo jo? Co myslíte? Přibírá krásně, mléka mám dost, a když nestačí, docpem ho nutrošem
a je spokojenej, tak nevím…prdíky bych neřekla, že nás nějak mega trápěj, ťuk ťuk, máme BioGaiu a Espumisan, tak kde je problem? Když jsme venku, dokáže v kočáru spát i 3 hodinky, ovšem jen někdy, no.. děkuji moc ![]()
Hele, ale nechtela bys, aby spal po kazdem jidle ctyri hodiny az do osmnacti, ze ne?
Meni se mu spankovy rezim, je to normalni. Zmeni se to jeste nekolikrat.
Já syna (dnes 5 týdnů) zavinuji a spí déle. Do velké tetrapleny a opravdu pevně. Když není zavinutý, háže ručičkami a tím se budí. Můžu se zeptat, když přibírá dost, proč mu dáváš ještě Nutrilon?
JJ, zavinovani pomaha. Zaskuby koncetim muzou prcka snadno budit.
Malým dětem se spánek často mění, neboj je to normální. Třeba se teď něco nového učí, proto nevydrží tak dlouho spát na jeden zátah. Může mít růstový spurt a co si tak pamatuju, tak to jsem kojila skoro furt, takže jestli se ti vzbudí po hodině na kojení, myslím, že je to u tak malých dětí taky úplně normální…buď ráda i za ty dvě hoďky, už to bude se spaním jen „horší a horší“…tím myslím, že ho prostě bude ubývat, jak dítko poroste. My jsme s naším osmiměsíčňanem momentálně na dvou denních spáncích, výjimečně třech, když se vzbudí ráno moc brzy… ![]()
Mala ma pul roku a spi max 2× denne 2-3hod, vetsinou dopoledne a pak odpoledne, ale max do 16hod, pak uz ji nedavam spat az ve 20:0.hod a to pak spi az do rana dnes tedy napriklad az do 6:45
@a1234 píše:
Ahoj holky, prosím o radu, máme doma měsíčního prcka, který ze začátku spinkal krásně třeba i 4 hodiny, jenže teď prostě ne a ne spát déle, než 2 hodiny, někdy se vzbudí i po půlhodině, nebo hodině na kojeníje fakt, že je to otesánek, ale nemyslím, že je to vždy hladem, nebo jo? Co myslíte? Přibírá krásně, mléka mám dost, a když nestačí, docpem ho nutrošem
a je spokojenej, tak nevím…prdíky bych neřekla, že nás nějak mega trápěj, ťuk ťuk, máme BioGaiu a Espumisan, tak kde je problem? Když jsme venku, dokáže v kočáru spát i 3 hodinky, ovšem jen někdy, no.. děkuji moc
Nikde není problém… miminko prostě roste.
Ono to zkrátka nefunguje tak, že ho nakrmíš a on bude spát… a už vůbec ne tak, že ČÍM VÍC ho nakrmíš, TÍM DÉLE bude spát.
Miminko roste, začíná se zajímat o dění kolem sebe, spánková potřeba se mění, upravuje… a postupně, pomalu ale jistě, klesá. Za pár týdnů začne spát třeba jen třikrát denně dvacet minut, pak dvakrát… pak jednou po obědě (to už bývá delší, klidně třeba 2-3 hodinové spaní).
@a1234 píše:
Ahoj holky, prosím o radu, máme doma měsíčního prcka, který ze začátku spinkal krásně třeba i 4 hodiny, jenže teď prostě ne a ne spát déle, než 2 hodiny, někdy se vzbudí i po půlhodině, nebo hodině na kojeníje fakt, že je to otesánek, ale nemyslím, že je to vždy hladem, nebo jo? Co myslíte? Přibírá krásně, mléka mám dost, a když nestačí, docpem ho nutrošem
a je spokojenej, tak nevím…prdíky bych neřekla, že nás nějak mega trápěj, ťuk ťuk, máme BioGaiu a Espumisan, tak kde je problem? Když jsme venku, dokáže v kočáru spát i 3 hodinky, ovšem jen někdy, no.. děkuji moc
Co bych za to dala, kdyby můj první syn spal takhle krásně:-)
Prostě roste, začíná vnímat svět, nebude tolik spát.
Mě malá do půl roku nespala přes den vůbec. V noci ale 12 hodin bez probuzení (nechtěla ani pít). V půl roce se přidalo spaní po obědě a teď v roce spí dopoledne, odpoledne a v noci pořád stejně.
Každé dítě je jiné, ale snažila bych se udělat pevný režim (a snažit se ho dodržovat), dítko je pak klidnější.
@a1234 mění se mu režim, to zažiješ ještě mockrát.. čím bude větší, tím víc bude koukat, sledovat okolí a tím míň bude spát… pokud se časteji budí na jídlo, může to být i růstový spurt ![]()
@Chocolate tak to jsme měli doma to samé, cca do 5m přes den nespala, jen čučela a pak si i hrála… za to v noci spala krásně už od narození
pak se to postupně měnilo, spala 2× zaden, pak jen jednou po obedě.. no a teď?? teď nespí přes den vůbec
![]()
@atominnka Já jsem vždycky říkala… ať je přes den vzhůru a klidně řádí jako tajfun hlavně, když mě nechá v noci krásně vyspat ![]()
Naštěstí, klidnější dítě než je naše jsem snad nepoznala, takže zatím (máme 14 měs) dobrý ![]()
@Chocolate to jsem taky říkala, je to pravda
u nás je to naopak, já snad neviděla divočejší dítě než to naše
.. ale naší je 26m, tak to už je jiné ![]()
@AliTad Nutroš dávám, protože mě přijde, že je někdy nedojezený (tak jednou denně max, neboj) jinak děkuji všem, máte pravdu, asi je to normální, někdy bych po něm asi chtěla moc, díky bohu za tak hodné mimi, jaké malej vůbec je ![]()
Já mám dvojčátka 3 týdny a jedna moc nespí a budí se cca po 1,5 hod., pokud vůbec usne a to i v noci a druhá je malinko spavější, byla menší, tak čerpá síly
Když jsem měla jedno mimčo, myslela jsem si, jaký je to záhul, to jsem ještě netušila, co mě čeká.
Tak si představ, že máš takové dvě a hned ti bude líp ![]()