Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky malých nespavců, prosím o radu. Dceři je 6,5 měsíce, v 5. měsíci se naučila sama usnout a po zavedení příkrmů (po uk. 5m) vydržela spát skoro celou noc, tj. v 8 usnula a vzbudila se třeba až v 6, to bohužel vydrželo asi týden, doba spánku se zkracovala a teď se budí třeba už v 22-23 a kňourá, heká nebo řve. Hlad nemá, když ji pohladím, znovu usne, ale za 10min kňourá znovu (takhle to trvá i hodinu) a natvrdo se mi ji povede uspat jenom kojením
Poslední tři týdny se takhle budí co 2-3h, k ránu i co 1,5h, hrozně sebou mele a škube a daří se mi ji uklidnit jenom tím kojením, takže ji mám u sebe v posteli, jinak bych celou noc jen vstávala. Ale i tak už si připadám jak zombie. Myslela jsem, že to budou zuby, ale pořád nikde nic a mazání Calgelem někdy zabere, někdy vůbec. Chamomila to trochu zlepšila, ale pořád se tak 4× za noc vzbudí. Ještě mě napadla separační úzkost, ale fakt nevím, přijde mi to brzo. Měly jste to některé podobně? Co zabralo? Už začínám být mírně zoufalá
Uvažuju o nějaké uspávací metodě, ale nevím, jestli to má v tomhle období cenu…
Ahoj, jako by jsi psala o moji male
az na to ze nam tohle nespaci obdobi zacalo cca od 4m a trvalo temer do 7m. Ja teda zakrocila az ted nedavno, koupila si knihu Kazde dite muze dobre spat a pomohlo to. Ted uz treti noc spime klidne, budi se jen 2× a to po dlouhem intervalu. Dulezite je mitrezim na spani i ved ne, budit v urctou dobu a pred vecernim spanim byt vzhuru 3-4h, to jsou zakladni pravidla, plus je v knize popsane jak se chovat kdyz dite po ulozeni place atd.
@Věrka.. Knížku jsem dneska stáhla a co jsem tak zběžně projížděla, ty zásady docela dodržujem, tak právě nevím, co to je a jestli, kdyby to byly ty zuby, se mám pokoušet aplikovat třeba Estevilla…
Náš malej spal taky do toho půl roka pěkně, budil se je na jídlo, po tom půl roce se začal budit častěji, stačilo dát dudlík a spal dál, na jídlo se teď budí kolem 3.30 a pak až ráno (i když už taky vydržel spát až do rána), ale často se stane že ho probere třeba sen nebo že leží blbě, tak srovnám, dám dudlík a spí dál, ale je mi jasný že když je to takhle třeba po hodině, dvou že je to náročný, naštěstí to u nás je výjimečně.. Tu knihu každé dítě může dobře spát mám stahlou v pc, ale moc u nás nefunguje, před spaním bývá kolikrát ty 4hod vzhůru a spí v noci stejně jak když je před spaním vzhůru 1,5hod…
@oveczka Ahoj. Myslim, ze to muzou byt zoubky. U nas to taky tak je, nez se zoubky prorezou. Je neklidna, umrcena a spatne spi. Pockej chvilku nez zacnes s nejakym „ucenim spani“.
Mám to stejně..už asi 2 měsíce..a za 2 měsíce začnu pomalu odstavovat a učit spát celou noc bez jídla a pití ![]()
@Suzann a jak dlouho to u vás trvalo, než se objevila aspoň boulička kolem zubu? U nás už to je třetí týden a furt nic, tak právě nevím, jak dlouho ještě čekat…
@peťulís njnn, malá nedudlá
taky mi přijde, že to je stejný, ať už ty zásady dodržujem nebo ne, kolikrát i horší ![]()
@oveczka náš má dudel jen na spaní, ale během pár minut ho vyplivne, ale uspí ho ![]()
My to měli podobne, bylo to proste takové období, bylo to u nas i zoubkama, po namazani dasnicek zadudal a spal, taky v tom období hodne vyrostl, zacal sedět, lézt, stavet se, furt ze spaní kopal nozickama takze nakonec nejklidneji spal se mnou v posteli. Ted v roce zas naopak zacala separační úzkost takze se bez nej neuprdnu
ale spinka mi hezky od 7-19 s tim ze chodi spát 1× denne v 11 na 2,5-3 hodky. Spinka pres den ve svém pokojiku sam a na noc ho beru jeste k nam do postele, kde se ke mne zavrtá a chrape ze i kdyby byl výbuch, nevzbudí se. Je tak proste klidnější tak mu to neupiram. Užívám si to dokud muzu protoze přijde den kdy rekne mami ja nechci, a bude radši ve svém soukromí a uz to zkratka jednou nebude takovy mazel. Takze pevne nervy a za mne říkám vydržet, přejde to, ja v ty dobe byla závislá na kofeinu ![]()
@andrejka_b jojo, kávička, bez ní ani ránu
no je fakt, že malá udělala za ty poslední tři týdny hodně pokroků, plazí se, slabikuje, zkouší naklekávat… asi je toho na ni hodně ![]()
Fakt to chce vydrzet, deti maji hodne zazitku a proste se jim zdaji sny, vstrebavaji cely den. Jednou to prejde. Nam jeste pomohlo zavinout, jsem ji stahla do velke pleny, ruce u tela a spala jak andilek.
@oveczka Nevím přesně, ale dlouho
Naši malé začli růst zoubky už ve třetím měsíci a vůbec jsem nevěděla, co se s ní děje (zuby mě fakt nenapadly), no a nakonec vylezly! Ale trvalo to určitě min. ty tři týdny. Někomu to ale trvá třeba i déle než se prořežou. A nekaká ti třeba častěji?
@Suzann No pár dnů kakala trochu víc, ale ne průjem, jen bobečky
Ale třeba dnes vůbec nic
Ale zas má trochu vyšší teplotu a je ufňukaná. No, už aby něco vylezlo, ještě pár takových nocí a hrábne mi ![]()