Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tuhy_LU píše:
Nech ho spat, jak potřebuje. Ale zachovej nějaký klid po obede. Až bude chodit do školky, lépe se prizpusobi.
A skoro ve 2 letech to není miminko, je to batoleuž je proste velký
Co mě překvapilo, tak v jeslích a ve školce, kam chodila/chodí moje dcera, spí naprosto všechny děti (2-4 roky). A to i ty, které doma přes den už dávno nespí. Moje dcera je toho příkladem
asi se tam víc vyřádí a unaví.
@Tuhy_LU píše:
Nech ho spat, jak potřebuje. Ale zachovej nějaký klid po obede. Až bude chodit do školky, lépe se prizpusobi.
A skoro ve 2 letech to není miminko, je to batoleuž je proste velký
Ja jsem rada, ze nase deti chodi/chodily do skolek, kde kdyz po obede neusnou, tak ani 3lete nenuti lezet, ale nechaji je hrat si potichu (kreslit, strihat, lepit). Jinak by se tam trapily.
@Janča6 Ja netvrdím ze se vsude musí spat a ze zakladatelka ma dítě nutit spat.. Ale klidová činnost ve školce je proste nutná (vasto z organizačních důvodu - není možné jít s dětmi jinam) a je vyžadována inspekcí. Navíc je to i přirozené sledování bioritmu - po obede proste následuje útlum.
Navíc často se dětem nástupem do školky mění režim a vstávají mnohem dřív než když jsou doma s maminkou. (Například místo v 8 musí vstát v 7, aby v 8 byli ve školce). A tím zase je potřeba odpočinku zvětší.
@Tuhy_LU píše:
@Janča6 Ja netvrdím ze se vsude musí spat a ze zakladatelka ma dítě nutit spat.. Ale klidová činnost ve školce je proste nutná (vasto z organizačních důvodu - není možné jít s dětmi jinam) a je vyžadována inspekcí. Navíc je to i přirozené sledování bioritmu - po obede proste následuje útlum.
Navíc často se dětem nástupem do školky mění režim a vstávají mnohem dřív než když jsou doma s maminkou. (Například místo v 8 musí vstát v 7, aby v 8 byli ve školce). A tím zase je potřeba odpočinku zvětší.
Jasne, ja netvrdim, ze neco z toho tvrdis. Jen jsem chtela napsat, ze v dnesni dobe nastesti existuji skolky, kde deti nenuti spat nebo 2 hodiny nehnute lezet (jak to bylo za naseho detstvi), protoze treba nase deti by tim trpely.
V nasi skolce si vsechny deti musi jit po obede lehnout, poslechnout si pohadku, pri ni lezet. A kdo pri ji neusne, muze se pak potichu presunout k stolecku a potichu si hrat nebo neco vyrabet.
Já si až teď všimla, že nadpis mého dotazu není tak, jak jsem ho psala já 🙈 😂. Já psala dítě 20 měsíců a nevím proč se to přepsalo na miminko 🙈. Jinak holky všem děkuji aspoň vidím, že to není špatně, když ho spát nenutím 🍀
@Klara0225 píše:
Ahojky, mám takové dilema a nevím jak si s tím poradit. Mám předčasně narozeného syna ve 30+3tt. Nyní mu je 20m bio a 17,5m korigo. Od nějakého 9 měsíce jsme přešli na jeden spánek po obědě, protože dopoledne spát už nechtěl a vždy jsem s ním akorát bojovala a marně. Jeden spánek mu vyhovoval a usinal hezky a rychle. Od miminka spí celou noc, takže noční spánek máme super a spí cca 12 hodin vkuse.
No poslední měsíc ale bojujeme s odpoledním spánkem. A častěji po obědě nespí, než spí. Pokud ráno vstane po 8h, tak spánek po obědě nehrozí. A mě to přijde strašně brzo aby nespal. Malý je dost aktivní a já nechápu kde tu energii bere 😂 i když si odpo nezdrimne. Pohybu má dost. Když nemusím dopoledne nic dělat doma, tak jdeme na 1-2 hodky ven, pak oběd a dám ho do postýlky aby si aspoň odpočinul i když teda neusne. Po hodince ho vezmu a jdem si hrát a po svačině jdeme zase ven a to až do večera. Takže cca 5-6 hodin jsme venku, v pohybu a i když odpo nespí, tak dokáže vydržet i do 9 večera vzhůru někdy i kousek dyl. A samozřejmě, když vydrží tak dlouho vzhůru, tak ráno zase později vstane a po obědě spát nejde.
Tak nevím jestli to nedělat tak, že když vstane ráno dřív a usne po obědě, tak ať spí a ty dny, kdy vstane ráno později ho dám jen odpočinout bez spánku a neřešit. Prostě jednou tak, jednou tak, nebo ho ráno budit aby spal po obědě? Celkem v tomhle tapu, ale zase si říkám, že když v noci spí minimálně 12h, jestli mu to prostě nestačí. Jeho energii bych chtěla mít.
Jak to vidíte holky vy? Děkuji
Máme něco podobného. Po obědě buď spí nebo nespí. Nevizaduju že musí nutně spát. Ale já potřebuju trochu uklidit po O. Docela nám pomáhá vysavač. Než vysají po obědě cel být už spí. Někdy taky ne. Pokud dělá blbiny a spát nechce tak ne no. Taky nechápu kde tu energii bere. Ven chodíme bez kočáru, hřiště je poměrně daleko, všude jsou kopce a lesy. Takže se chodí terénem. Dokáže přes dvě hodiny být venku na nohou a ještě lítat doma. Většinou jsem utaha já
@Anonymní píše:
Máme něco podobného. Po obědě buď spí nebo nespí. Nevizaduju že musí nutně spát. Ale já potřebuju trochu uklidit po O. Docela nám pomáhá vysavač. Než vysají po obědě cel být už spí. Někdy taky ne. Pokud dělá blbiny a spát nechce tak ne no. Taky nechápu kde tu energii bere. Ven chodíme bez kočáru, hřiště je poměrně daleko, všude jsou kopce a lesy. Takže se chodí terénem. Dokáže přes dvě hodiny být venku na nohou a ještě lítat doma. Většinou jsem utaha já
Taky se cítím unavená já než syn 😂. Pořád v pohybu jak doma, tak venku a únava nikde 😂
@Klara0225 píše:
@Thomassss děkuji, já to tak taky provozuju. Jen okolí furt, že má spát a že ho mám nutit, že to potřebuje a já pořád říkám, že on nechce vidím to na něm, že není unaveny a nebudu ho nutit. A tak radši jsem se tu zeptala jestli fakt je nutné aby chodil spát a já ho nutila a akorát bysme byli naštvaní oba dva. Takže to dělám nejspíš dobře, když ho nenutím 😂
Tak on spí hodně v noci, 12h spánek je fakt hodně…dcerka od miminka spí od půl 8/půl 9 a vstává mezi 5.30 až 6.30…po obědě chodí spát ve školce a když je doma, tak ji také dáváme spát nebo spí v autě cestou po výletě nebo cestou na výlet…má 3,5roku…nechodí spát ve středu, protože má místo spaní sboreček a to pak večer usne okolo té půl 8…jinak mnohem později
@Anonymní píše:
Tak on spí hodně v noci, 12h spánek je fakt hodně…dcerka od miminka spí od půl 8/půl 9 a vstává mezi 5.30 až 6.30…po obědě chodí spát ve školce a když je doma, tak ji také dáváme spát nebo spí v autě cestou po výletě nebo cestou na výlet…má 3,5roku…nechodí spát ve středu, protože má místo spaní sboreček a to pak večer usne okolo té půl 8…jinak mnohem později
To je fakt, že malý spí minimálně 12 hodin v noci i dyl, tak mu to asi stačí.
@Klara0225 píše:
To je fakt, že malý spí minimálně 12 hodin v noci i dyl, tak mu to asi stačí.
Urcite. Nasim holkam v tomto veku stacilo i 8 hodin. Takze ty kecy, ze musi spat, neposlouchej ![]()
Dítě v tomto věku přes den spát MUSÍ, je to velmi nezdravé vůči vývoji mozku a regeneraci. Mrkněte se na bdela okna, před poledním spánkem potřebuje cca 6 hodin bdělé okno. Přečtěte si něco o spánkové potřebě dětí a batolat, máte ještě hooodně času na zrušení denního spánku. Ve 20m je to opravdu nesmysl
@saniska píše:
Dítě v tomto věku přes den spát MUSÍ, je to velmi nezdravé vůči vývoji mozku a regeneraci. Mrkněte se na bdela okna, před poledním spánkem potřebuje cca 6 hodin bdělé okno. Přečtěte si něco o spánkové potřebě dětí a batolat, máte ještě hooodně času na zrušení denního spánku. Ve 20m je to opravdu nesmysl
A kdyz proste neni schopne usnout?
Neni unavene, protivne…
@saniska já si myslím, že mám dobrý přehled o spánku. A nemám takový názor, že spát dítě MUSÍ. Každé dítě je jiné a lepší je vypozorovat únavu a dát ho spát, než ho nutit spát v čas, ve který běžně chodil. Řídím se synem a hned je na oběma líp. Někdy spí a někdy nespí a zvládá to dobře. Když mi spí 12-13 hodin v noci, tak je normální, že přes den tu potřebu nemá