Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mám takové dilema a nevím jak si s tím poradit. Mám předčasně narozeného syna ve 30+3tt. Nyní mu je 20m bio a 17,5m korigo. Od nějakého 9 měsíce jsme přešli na jeden spánek po obědě, protože dopoledne spát už nechtěl a vždy jsem s ním akorát bojovala a marně. Jeden spánek mu vyhovoval a usinal hezky a rychle. Od miminka spí celou noc, takže noční spánek máme super a spí cca 12 hodin vkuse.
No poslední měsíc ale bojujeme s odpoledním spánkem. A častěji po obědě nespí, než spí. Pokud ráno vstane po 8h, tak spánek po obědě nehrozí. A mě to přijde strašně brzo aby nespal. Malý je dost aktivní a já nechápu kde tu energii bere 😂 i když si odpo nezdrimne. Pohybu má dost. Když nemusím dopoledne nic dělat doma, tak jdeme na 1-2 hodky ven, pak oběd a dám ho do postýlky aby si aspoň odpočinul i když teda neusne. Po hodince ho vezmu a jdem si hrát a po svačině jdeme zase ven a to až do večera. Takže cca 5-6 hodin jsme venku, v pohybu a i když odpo nespí, tak dokáže vydržet i do 9 večera vzhůru někdy i kousek dyl. A samozřejmě, když vydrží tak dlouho vzhůru, tak ráno zase později vstane a po obědě spát nejde.
Tak nevím jestli to nedělat tak, že když vstane ráno dřív a usne po obědě, tak ať spí a ty dny, kdy vstane ráno později ho dám jen odpočinout bez spánku a neřešit. Prostě jednou tak, jednou tak, nebo ho ráno budit aby spal po obědě? Celkem v tomhle tapu, ale zase si říkám, že když v noci spí minimálně 12h, jestli mu to prostě nestačí
. Jeho energii bych chtěla mít.
Jak to vidíte holky vy? Děkuji
Nech to dite, at si to dela, jak potrebuje. Kdyz chce spat, at spi a kdyz nechce, tak at nespi. Proc mu nutne tlacit nejaky rezim, ktery nechce? Mam takovou kamaradku, ktera se porad snazi drzet nejaky „spravny“ rezim, ktery se mnohdy neslucuje s aktualnimi potrebami ditete a vede to akorat k tomu, ze je kolikrat otravena ona i dite. Nechapu, co ji k tomu vede.
Tak jestli ti spí ráno do 8, tak asi prostě ten odpolední spánek je brzo. Jsou mu už skoro 2 roky, tak bych to neřešila (v tomhle věku už fakt nemusíš použivat korigovaný věk)
Jestli není unavený, protivný, tak bych to nechala, jak mu to vyhovuje. Nám 3 starší holky v tomto věku odpoledne nespaly (nebo jen naprosto výjimečně), večer neusnuly před 23. hodinou a vstávaly okolo 7. Mezitím pár probuzení na kojení (kromě druhé, která se odstavila v 9 měsících, takže se budila jen na potulení). Celý den byly v pohybu, zastavily se akorát na jídlo. Unavené nebyly, tak jsem jim spánkové zvyky nemělnila. Ta (hyper)aktivita jim vydržela doteď.
@Ernais takhle to teď máme, buď usne a nebo ne. Mě to jako nevadí, když spát nebude. Myslela jsem to tak, aby to malému nějak nechybělo. Já se řídím podle něho 🙂
@Tosidelassrandu normálně bio/korigo věk už nepoužívám, ale tu jsem to chtěla napsat abych tu dala všechny info.
@Janča6 já ho taky nechávám jak chce on. Nenutím ho spát, jen si dáváme odpočinek po obědě. Jen jsem se chtěla utvrdit v tom, že mu ten spánek nebude nějak chybět. První dítě a ještě vymodlene, tak nechci něco pokazit. A s tou hyperaktivitou si mě nepotěšila, že se u tvých děti drží i teď 😂.
Delej to podle nej. Usne, neusne, v kolik, pokazde podle potreby a ne podle hodinek.
@Klara0225 píše:
@Janča6 já ho taky nechávám jak chce on. Nenutím ho spát, jen si dáváme odpočinek po obědě. Jen jsem se chtěla utvrdit v tom, že mu ten spánek nebude nějak chybět. První dítě a ještě vymodlene, tak nechci něco pokazit. A s tou hyperaktivitou si mě nepotěšila, že se u tvých děti drží i teď 😂.
Drží
Nejstarší je teď ve 3. třídě a když doma píše úkoly, tak u toho kolikrát spadne ze židle, jak se na ní vrtí. Fakt nedokáže být chviličku v klidu. I při koukání na pohádky jsou furt v pohybu, nedokážou sedět klidně.
@Lucie_Sx dekuju, takhle to teď děláme. Nechci ho nutit k něčemu co očividně momentálně nepotřebuje.
@Janča6 malý taky nevydrží u ničeho 😂 i u jídla by nejradši skákal a dělal blbosti 😂. Tak aspoň to nejsou pecky, co by jen seděly a mouchy stezte si mě😂
@Klara0225 píše:
@Lucie_Sx dekuju, takhle to teď děláme. Nechci ho nutit k něčemu co očividně momentálně nepotřebuje.
@Janča6 malý taky nevydrží u ničeho 😂 i u jídla by nejradši skákal a dělal blbosti 😂. Tak aspoň to nejsou pecky, co by jen seděly a mouchy stezte si mě😂
Naše holky taky tak ![]()
Dcera občas už nespala od 21 měsíců. Někdy ano, někdy ne. Vždy jsem jí dala do postýlky, když jsem na ní viděla únavu, a když do 30 min neusnula, vyndala jsem jí a nespala. Někdy pak odpo usnula sama od sebe v kočárku, někdy ne. V tomto věku už jsem ten spánek neřešila - když nechtěla, nespala, hotovo.
@Thomassss děkuji, já to tak taky provozuju. Jen okolí furt, že má spát a že ho mám nutit, že to potřebuje a já pořád říkám, že on nechce vidím to na něm, že není unaveny a nebudu ho nutit. A tak radši jsem se tu zeptala jestli fakt je nutné aby chodil spát a já ho nutila a akorát bysme byli naštvaní oba dva. Takže to dělám nejspíš dobře, když ho nenutím 😂
@Klara0225 píše:
@Thomassss děkuji, já to tak taky provozuju. Jen okolí furt, že má spát a že ho mám nutit, že to potřebuje a já pořád říkám, že on nechce vidím to na něm, že není unaveny a nebudu ho nutit. A tak radši jsem se tu zeptala jestli fakt je nutné aby chodil spát a já ho nutila a akorát bysme byli naštvaní oba dva. Takže to dělám nejspíš dobře, když ho nenutím 😂
Opravdu ho nenuť, jediný problém by asi byl, kdyby byl třeba navečer nevrlý, že je nevyspalý, a brečel by, to bych se pak snažila ho alespoň na chvíli uspat odpoledne v kočárku, ale pokud je v pohodě, tak to fakt vůbec neřeš ![]()
První dcera mě taky od roku a půl spíš nespala než spala. A později když spala přes den tak pak usla večer třeba o půl jedenácté, v jedenáct v noci. Tak to sem ji ten spánek zrušila pak záměrně.
Nech ho spat, jak potřebuje. Ale zachovej nějaký klid po obede. Až bude chodit do školky, lépe se prizpusobi.
A skoro ve 2 letech to není miminko, je to batole
už je proste velký ![]()