Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@surfařka píše:
Já zase právě naopak vůbec nechápu, proč někdo dává spát děti po příbuzných (když k tomu není důvod). Přesně, jak psal někdo výše - až budou mít děti ve škole prázdniny 2 měsíce a já pár týdnů dovolené, budou pravděpodobně u babičky nebo dědů, ale proč bych je teď, když jsem na RD, měla na noc jenom tak dávat někam jinam? S prarodiči jsou naše děti v intenzivním kontaktu (takže rozhodně ne, že je nikomu nepůjčíme) a když někam večer jdem, babička nebo děda rádi děti pohlídají i u nás…
Protože když někam jdu, tak se chci ráno vyspat. Chci si užít cas jenom s partnerem nez toho, aniž bych musela myslet na to, ze ráno bude budicek. Jet někam na vikend s partou bez dětí, jet na dovcu bez dětí.
A naopak teď když už jsem v práci, tak mi přijde, že si kluka moc neuzivam a je mi vic zatěžko ho dávat na hlídání.
@lucenka píše:
A proč by kluk nemohl spát jednou u babičky, i když je ve stejném baráku? Ty s parnerem byste se ráno mohli prospat podle libosti, užít si klidný nerušený ráno. A pak si dítě vyzvednout.
a víš že mě tohle nenapadlo a ani babi s dědou s tím nikdy nepřišli ![]()
@lucenka píše:
Protože když někam jdu, tak se chci ráno vyspat. Chci si užít cas jenom s partnerem nez toho, aniž bych musela myslet na to, ze ráno bude budicek. Jet někam na vikend s partou bez dětí, jet na dovcu bez dětí.
Ale právě proto jsem si třeba já ty děti pořizovala - abychom si tu dovolenou užili všichni spolu a měli ty zážitky všichni. Jet si na dovču a o ty zážitky i zábavu děti připravit by mi přišlo fakt divný. I když vim, že spousta lidí to tak má a jede bez dětí. A je to jejich věc (a jejich dětí). Ale rovnou se přiznávam, že tomu nerozumim. Ono to období, kdy se s dětmi nedá dělat skoro všechno, je docela krátký, pak už to jsou parťáci…
@lucenka píše:
Jo a vyspávací my s manželem nejsme…
@surfařka píše:
Ale právě proto jsem si třeba já ty děti pořizovala - abychom si tu dovolenou užili všichni spolu a měli ty zážitky všichni. Jet si na dovču a o ty zážitky i zábavu děti připravit by mi přišlo fakt divný. I když vim, že spousta lidí to tak má a jede bez dětí. A je to jejich věc (a jejich dětí). Ale rovnou se přiznávam, že tomu nerozumim. Ono to období, kdy se s dětmi nedá dělat skoro všechno, je docela krátký, pak už to jsou parťáci…
A tohle by mi přišlo jako odstavení partnerského zivota na druhou kolej. Ráda jedu na dovcu bez dítěte i s ním. Nejsem stroj, abych se naplno věnovala jenom dítěti a občas si potrebujeme s chlapem odpočinout.
No půlnoci zvládá od 5 měsíců a v 8 měsících (příští měsíc), tam bude na víkend. Ale babičky jsou pro ní další mámy, může se z nich zbláznit a nás si ani nevšímá ![]()
@surfařka píše:
také si neumím přectavit čas volna ztrávený bez syna i když také znám takové rodiny my děláme vše spolu
Na přespání i s náma tam byl poprvé v 6 měsících. Sám pak v deseti měsících a první celý víkend v roce a půl.
Starsi od ctyr mesicu u me mamky (ale do te doby jsme u ni bydleli) a od deviti mesicu u tchyne.. mladsi ma 10 mesicu a nedala bych ho, prijde mi malej a navic je to mamanek ![]()
@lucenka píše:
A tohle by mi přišlo jako odstavení partnerského zivota na druhou kolej. Ráda jedu na dovcu bez dítěte i s ním. Nejsem stroj, abych se naplno věnovala jenom dítěti a občas si potrebujeme s chlapem odpočinout.
Ale my vůbec nemáme partnerský život odstavený na druhou kolej, jenom se stal součástí zároveň i rodinného života. Když jsme na výletě, věnujem se i sobě navzájem, ne jenom dětem. Večery se věnujem jenom sobě, děti máme na samostatné usínání naučené odmala. To, že si neodjedem na dovolenou bez nich neznamená, že sobě navzájem se nevěnujem. Moji rodiče třeba nikdy na dovolenou bez nás (dětí) nejeli a musim se přiznat, že si to vůbec neumim představit, že by nám sdělili, že jedou pryč a my máme smůlu, lyžovačku, moře nebo prostě jenom výlety si neužijem, jedou bez nás…Prostě mi přijde, že ty děti by o to byly „ošizené“. A na víkend s partou se klidně dá jet i s dětma a to si ty děti naopak užijou nejvíc, když jsou v „tlupě“…
Tak já dávám syna k babičkám např. proto, že si dobře pamatuju, jak suprově jsem víkendy u prarodičů užívala já. Vím, že on si u nich taky užívá jiného než doma. S dědou jezdí na traktoře, chodí k prasátkům, králíkům, u druhé babičky čochtají po návštěvách a má tam snad všechno dovolený. Já jsem ráda, že tohle bude zažívat taky. Je mi líto dětí, o které prarodiče zájem tolik nemají. Mí rodiče i manželova mamka si to dost užívají a dost by je i mrzelo, kdyby o to byli ochuzení.
My doma ten čas taky využíváme. Buď tím, že jdeme s kamarády do hospody, nebo jedeme na véču, do kina, v červenci budeme na festivalu, někdy ten víkend musíme využít pracovně na domu. Jsme tak všestranně spokojení.
Já teda mimo to musím dávat kluka na hlídání taky proto, že chodím do školy.
Ale vím, že tohle si tady navzájem nevysvětlíme, to asi ani nejde.
@loven píše:
také si neumím přectavit čas volna ztrávený bez syna i když také znám takové rodiny my děláme vše spolu
Přesně tak, s tím jsem si ty děti pořizovala…
Syn ma rok pristi mesic bude pres noc hlidat babicka a v zari letime s manzelem do Rima od nedele do ctvrtka a to bude taky na hlidani..bude mit 16m..spis bych rekla, ze je to o pocitu maminek, nez toho ditete..babicka si s nim rozhodne poradi ![]()
A proč by kluk nemohl spát jednou u babičky, i když je ve stejném baráku? Ty s parnerem byste se ráno mohli prospat podle libosti, užít si klidný nerušený ráno. A pak si dítě vyzvednout.