Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, zajímalo by mě jak vaši dlouleťáci usínají - pokud tedy usínají sami. Jsem pár týdnů těhotná, tak chodím spát s dcerkou a koukám jak usíná a má dva způsoby, jeden mi teda připadá dost zvláštní ![]()
1, péruje na čtyřech(jako kdyby chtěla začít lézt), do té doby dokud nepadne a spí - od toho je samozřejmě rozvrzaná celá postýlka, pod námi bydlí moje babička, která mi říkala, že to slyší až dolů
- tohle už dělá strašně dlouho
2, usíná s jedním dudlíkem v puse, druhým v ruce a třetím si tře o nos
Co vaše děti?
Frknu jí do postele, ona zkontroluje zda-li tam má všechny plyšové kamarády, čapne Myšku Plyšku (usínáček) a do dvou minut je tuhá ![]()
@veeeraf píše:
Ahoj holky, zajímalo by mě jak vaši dlouleťáci usínají - pokud tedy usínají sami. Jsem pár týdnů těhotná, tak chodím spát s dcerkou a koukám jak usíná a má dva způsoby, jeden mi teda připadá dost zvláštní
1, péruje na čtyřech(jako kdyby chtěla začít lézt), do té doby dokud nepadne a spí - od toho je samozřejmě rozvrzaná celá postýlka, pod námi bydlí moje babička, která mi říkala, že to slyší až dolů- tohle už dělá strašně dlouho
2, usíná s jedním dudlíkem v puse, druhým v ruce a třetím si tře o nosCo vaše děti?
Hodím ji do postýlky, otočí se na bok a spí. ![]()
jelikož má starší ségru, chodí spát spolu, malá vlítne do své postýlky, dá pusu bráškovi, ten ještě spí ve své malé postýlce, lehne vezme si dudlík, plenu látkovku, a zapne si kolotoč, přečtu pohádku a odcházím
on se tam ještě vrtí a pak usne
pokud nemá plenu nebo dudlík je to průšvih největší ![]()
@veeeraf způsob č. 1 praktikoval jako dítě manžel, já někdy taky.
Jinak náš syn - vrznu ho do postýlky, přepočítá plyšáky, vezme dudlíka, přečtu pohádku (asi 10 min.), zamáváme si, odcházím a malej je někdy tuhej hned, někdy si tam třeba ještě půl hoďky prozpěvuje a vypráví.
U nas si lehnou, ctu jim pohadku a nejmladsi (2 roky) usne behem pohadky…bez niceho…dudlik nemela nikdy…starsi (4 roky) po precteni pohadky, ji dam pusu a lezi…pozdeji usina - nekdy ma otazky, nekdy ma zizen…ale moje dve mladsi sestry usinaly stejne jako tvoje princezna…pohupovanim se na kolinkach a hlavicku zaborenou do polstare (matrace)…
Ahoj holky. tak u nás to chodí tak, že malému udělám sunar, ztiším televizi a v leže ho nakrmím. Potom ho bud hladím nebo si položí hlavu mě na ramno a já pohupuju a hladim
potřebuje mě cítit aby usnul. Potom ho přenesu do postýlky. Je to sice hezké ale někdy moc vyčerpávcjící, navíc to takle nemůžeme dělat donekonečna. Nevím jak ho naučit aby spinkal sám. nechci ho zavírat v ložnici aby se vyřval. nechci ho stresovat. Poradíte?
@Cmochy píše:
Frknu jí do postele, ona zkontroluje zda-li tam má všechny plyšové kamarády, čapne Myšku Plyšku (usínáček) a do dvou minut je tuhá
take tak. Koupel, namaze se kremem, pohadka, zkontrolovat plysove kamose a spat. Minutku podrzim za ruku a jdu.
Pamatuji se, ze to perovani delala starsi v postylce, nastesti jen chvili ![]()
Dcerka taky někdy lehne a usne hned, ale pokud měla „perný“ den, hodně zážitků, tak péruje..asi jí to uklidňuje ![]()
Dostane flašku s čajem, sedne a pije a kouká. Dopije čaj, odnese mi flašku do obýváku, zaženu ho zpět, lehne si na břicho a usíná. ![]()
@wiki čiki jo, to musí být vyčerpávající, hlavně když chceš mít večer pro sebe…radu nemám, protože mi dcerka spí od 4 měsíců sama v postýlce a celou noc ![]()
Moje rok a půl letá usíná tak, že vypije mlíko, dá si dudák, chytne si plyšového králika o kterého se stará celý den(všude s náma chodí, když jíme, musí jíst taky, když smrkáme, tak se králik musí taky vysmrkat
) a jeho pacičkou si šmrdlá po tváři a po nose a takhle usne ![]()
@veeeraf ono to neni tak hrozny trva to treba jen 15min. ale už má 15,5 kg není to žádný drobeček a mě už pobolívají záda ![]()
@wiki čiki At ji maly jakkoliv stary, mela bys ho ucit postupne, ne ho dat ze dne na den do luzka a spi. Nejdriv by se tam mel naucit spat pres den. Ze zacatku muzes zustat u neho, postupne se vzdy po 2 dnech ‚vzadalujes‘, nejdriv na 5 min, 10min, 20… No a to same i vecer. Dat mu za samostatne usnuti odmenu.
Je to proces na 2-4 tydny a vetsinou se i u starsich deti neobejde bez place ![]()