Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych se zeptala, jak spí vaši 1,5- leťáci. Moje holčička spinkávala tak 2 hodinky po obědě, teď už se 3× za týden stalo, že nějak nechtěla usnout. Dnes prvně nespala vůbec. Hrála si v postýlce, povykovala. Zkoušela jsem si s ní lehnout, marné. Uhoupat na ruce taky neprošlo. Hladit se nechce. Prostě marný. Já si nedovedu představit, jak vydrží do večera, když je zvyklá spinkat. Je fakt, že má furt něco v puse, nemá ještě dolní špičáky. Mám ji dávat spát stejně, nebo třeba později než v těch 11:30? Je šance, že ještě se to zlepší?
Dík
.
Ahoj, zkus dávat později, třeba ještě není unavená. Já se řídím tím, v kolik ráno malá vstane a dle toho jde spát, ale většinou tak až za min. 5hodin od probuzení. Občas se stalo, že prostě nespala ale teď už zase spí, je jí 20měsíců
Záleží na tom v kolik ti malá vstává
Mě malej vstává v 6 ráno, po půl 12 má oběd a po 12. hod. jde spát, uložím ho do postýlky a odcházím, do 5ti minut spí a spí většinou hodinu a 45 min.
Dřív ho spát nedávám, dělal by brajgl v postýlce ![]()
Ahoj malá chodí spát až kolem 13 hod,
když jí bolí zoubky taky je problém a nechce s ejí
ale pak nevydrží do večea a usne třeba kolem 16 ![]()
to je pak večer mazec do noci ale ![]()
ulpně se děsím chvíle kdy přijdu o svůj odpolední klídek ![]()
@ivana-domca Vstává tak v 7:30. Takhle chodila spinkat od odbourání dopoledního spánku ve 13m. Usínala spolehlivě. V pondělí šla ve 12, viditelně zmožená, stejně usnula až ve 2
.
@jajul a kdy chodite ven? My když jdeme dopoledne, tak musí jít spát o něco dříve, takže chodíme ven až odpoledne, protože udržet ho pak od poledního spánku do večera je umění ![]()
@ivana-domca Taky odpoledne, chci na jaře jít na chvíli dopo, ale zatím tu je zima a hodně fouká.
Budeš muset vyzkoušet zda ji dát spát dřív, nebo později, v pondělí byla asi pretazena, když byla unavena a nakonec usnula až ve 2. hod. ![]()
Ahoj, my máme chlapečka skoro 20 měsíců, ale je to u nás tak, že vstává od půl sedmé do půl osmé, cca od 10 do půl 12 jsme venku (pokud je venku normální počasí, tak fakt jsme tu hodinku a půl venku), kolem půl 12 oběd a po té 12 - 12:30 chodí spinkat. Většinou si chvilinku „povídá“, zpívá si a usne. Většinou spí tak 1 - 2,5 hodinky - jak kdy. I když se vzbudí po hodince spánku, nemá problém vydržet do večera a v 20 hodin chodí spinkat.
@ivana-domca Taky mi to přišlo. Tak možná jsou to ty zoubky. Třeba taky pomůže ji nechat vyvětrat, až se vyčasí
. Už dávno chrupe, čertice
.
@jajul i zoubky to můžou být, malej je po viroze a se spaním to bylo něco desnyho, usnul sám a po 45 min. jsem si s ním musela jít lehnout, jinak by už nespal a byl na zabití ![]()
@ivana-domca No, to u ní bohužel nefunguje. Jak tam přijdu, okamžitě ožije
.
@jajul píše:
@ivana-domca No, to u ní bohužel nefunguje. Jak tam přijdu, okamžitě ožije.
já musela být pripravena a jakmile se probudil, tak okamžitě vyndat z postylky a lehnout si s ním ke mě do postele, to samé ráno, když mě vzbudí hned co se probouzi a vezmu si ho k sobě, tak si ještě na půl hodinky zdrimne, když ho nechytim hned a stačí si v postylce stoupnout, tak to je konec a už neusne
![]()
Nechci strašit, ale může to také znamenat, že nebude žádné spaní. Malá má teď dvacet měsíců a obdobné ražení, ale ona má problémy se spaním od narození. Vstáváme před šestou ráno a ani ve 13,30 není „hotová“, a to máme dopoledne minimálně 1,5 hodiny procházku, aby se uvenčila, vyvenčila, vyjančila ![]()
Dneska mi neusla (není to poprvé), takže jsem z toho byla na nervy já, protože hodně prací dělám během jejího spánku…