Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky chci se zeptat, jestli máte nějaká starší děti 13let v kolik chodí spát(nebo v kolik je posíláte spát)?
Máme pulročního syna, ted spí ještě s námi, ale tak ve 3letech bude mít pokojíček se svou nevlastní sestrou, které v tu dobu bude 13let, máme jí jen 14dnů v měsíci(střídavou péči)a trápí mě že až dám malého spát aby nebyla omezována a on rušen..?? ![]()
Sestra 12,5 roku, prázdniny - spát asi o půlnoci, vstává před obědem ![]()
Mám kluky 13 a 16 let a chodí spát kolem 22.00. Někdy i déle než jdeme my
Myslím, že to zvládnete. Malej bude spinkat a slečna těch pár hodin bude třeba s Vámi.
@binu píše:
Ahoj maminky chci se zeptat, jestli máte nějaká starší děti 13let v kolik chodí spát(nebo v kolik je posíláte spát)?Máme pulročního syna, ted spí ještě s námi, ale tak ve 3letech bude mít pokojíček se svou nevlastní sestrou, které v tu dobu bude 13let, máme jí jen 14dnů v měsíci(střídavou péči)a trápí mě že až dám malého spát aby nebyla omezována a on rušen..??
No my to tak přesně máme - třináctiletá dcera přítele - máme ji ve střídavé péči. A doma u mámy má tříletého brášku - měli dvě možnosti - rozdělit větší prostor na dva malé pokojíčky - nebo nechat jeden velký krásný. Nechali velký a je to problém. Když jde malý spát, ona už v podstatě do pokojíčku nemůže, kdyby si chtěla něco dělat, číst, musí do ložnice. Malý jí všechno bere, navíc, rodiče tam kdykoliv chodí a jak přerovnávají věci malému, tak i jí, což jí také vadí. Je to velký věkový rozdíl, a pokud je to jenom trochu možné, tak rozdělit. Nebo alespoň nějakou lehkou příčku, aby se pokoj rozdělil na zóny.
U nás to máme tak, že má svůj pokojíček, a jestli se nám povede mimi, tak zrušíme kuchyni a přesuneme ji k obýváku.
@Paoloska píše:
Mám kluky 13 a 16 let a chodí spát kolem 22.00. Někdy i déle než jdeme myMyslím, že to zvládnete. Malej bude spinkat a slečna těch pár hodin bude třeba s Vámi.
To není pár hodin, to je každý večer. Žádný puberťák nechce trávit večery s rodiči v obýváku. A to máme u nás hodně pospolitý odchov ![]()
@julie74 píše:
To není pár hodin, to je každý večer. Žádný puberťák nechce trávit večery s rodiči v obýváku. A to máme u nás hodně pospolitý odchov
No, všichni asi nejsou stejní. Mým klukům to neva. Máme i jen jednu televizi, jsme rádi spolu. A v létě jsme dlouho venku. Mě to jako problém nepřijde.
Paolosko, máš pravdu. Každá rodina taky funguje jinak, my dokonce televizi nemáme žádnou, jenom občas na PC. A taky jsme zvyklí být hodně spolu, ale je pravda, že kluci 13 a 16 let, to je blizoučko od sebe, to jsou v pohodě. Ale o tříleťáka v podstatě, když je v pokojíčku, tak ho má pořád na starost.
@julie74 Já vím, že je jiná doba, ale zrovna jsem o tomto přemýšlela, když jsem koukala na Jakuba skláře. Jak jich bylo 9 v jedné místnosti a fungovalo to bez problémů. Lidi se hrozně vzdalují. Ale chápu, že se s tím nedá moc nic dělat. Na místě zakladatelky bych nechala věci, jak se vyvinou a případně řešila až posléze.
@binu Ahoj, budu psát z vlastní zkušenosti ze svého dětsví (mám o 6let mladšího bráchu) - měli jsme poslečný pokojíček, a nebylo nic příjemného být celý večer mimo své území, kdyyž šel brácha spát
Když byl brácha přesunut do pokojíčku, mně bylo 10let a byla jsem zvyklá už na své soukromí, a on v mých dětských očích narušoval mé území nejen přes den, ale i v noci
jasně, dalo se to zvládnout, jak rostl, tak se naše večerní chození spát srovnávalo. Ale pokud byste měli možnost nějak prostor oddělit, (stačí plenta, závěs, paravan nebo i nějaký regálový systém mezi postele) bylo by to lepší ![]()
Já mám teď dva malé kluky 3roky od sebe, takže naštěstí tohle řešit nebudu ![]()
Jde i o to, že je rozdílný věk i pohlaví, tzn. i nároky na svůj klid a své věci. Společného budou mít velmi málo, takže opravdu popřemýšlet o svém soukromém prostoru ![]()
Paolosko, to je fakt, s tím vzdalováním. Zkus pro někoho mladého dneska zorganizovat dovolenou, jaká byla zvykem v šedesátých letech (viz. Hříšný tanec nebo Anděl na dovolené)Skupinové zábavy, žádný individualismus.
![]()
V Anglii prý zjistili, že když dají přistěhovalcům z Afriky větší byty, tak pokoje stejně nepoužívají a všichni bydlí v jedné místnosti. Protože, přece někoho nevyhodí na samotku. ![]()
Je to zajímavé a je fakt, že vychovat děti se dá i v garsonce - a to není ironie ![]()
Mám 13ti letou dceru a když chodí do školy, tak spát jde o půl desáté a o prázdninách může do deseti. Naštěstí jí moc nebaví být dlouho vzhůru a kolikrát usíná i na gauči u filmu, takže jde i dřív.
Byla jsem se sestrou o 6 let, já šla spát před 20h a ona se do noci učila a mě to nevadilo.
Ve 13-ti (vlastně až to cca 18-ti) jsem chodila spát mezi 20-20:30h.
Naše děti jak usnou, tak pomalu můžeme i bubnovat a nic je neprobudí.