Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky! Hledala jsem i v jiných diskusích, ale nenašla jsem odpovědi. Naše malá spala vždy problematicky. Už od mala jsem se snažila ji naučit usínat a spát samotnou, ale občas se to nějak zlepšilo, při nemoci zhoršilo a tak pořád dokola. Momentálně umí večer sama usnout bez problémů, ale v noci se min. 2× vzbudí a neumí sama usnout. Teď už druhý den aplikuji Estvilla podle informací z netu. Přes den taky neumí sama usnout. Neusne mě ani to hodině, nevím, jestli čekat ještě déle a jak dlouho maximálně. Unavená je, včera jsem ji po hodině tedy vytáhla z postýlky, že se jí asi nechce spát, chvilku jsme si hráli a pak mi usnula na klíně, když jsem byla na PC do pár minut. Dneska nakonec nějak usnula a po pů hodině se hned vzbudila a teď mi zase spí na klíně. Nechci ji nechávat spát jinde než v postýlce, ale jak je unavená a je v mé blízkosti usne strašně rychle. Nemohla bych jít ani s kočárkem ven, taky by tam hned usnula. Prostě se vzbudí, ale není vyspaná. Děkuji moc za vaše rady a tipy.Pěkný den!
Otázky: Jak dlouho nechat brečet? Co když po delší době stejně neusne? Co když se brzy vzbudí nevyspaná?
Máme asi stejně staré holčičky. Ta moje taky neusne sama, kdysi to i zvládala, ale posledních pár měsíců usíná jedině v mé přítomnosti. Zkoušela jsem ji i nechat pobrečet, ale dokáže křičet tak, že mám o ni až strach. Tak jsem to přestala lámat přes koleno. Naštěstí se v noci moc nebudí, až k ránu a chce k nám do postele, tak ji vemu. Takže vlastně ani radu nemám, že
Spíš jenom, že je nás takových víc.
A když si sedneš k postýlce a třeba ji hladíš, držíš za ruku, tak usne? Podle mě chtít po dítěti samostatné usínání a spaní je hezká věc, ale musí to vyhovovat oběma stranám, nejen mamince ![]()
Nechci se tě dotknout, ale třeba už je z toho, že tam má být sama, tak vystreslá, že nemůže usnout, nemůže klidně spát…
Já osobně z dítěte tak samostatného jedince nedělám, pokud by moje nemohlo usnout, ale bylo hodně ospalé a uslo v mé přítomnosti, chodila bych si třeba lehnout s dítětem. Nepovažuju to za takovou oběť, obzvlášť pokud bych si též mohla hezky schrupnout, nebo třeba si číst.
Můj limit na pláč je 10min, pokud dítě pláče déle, tak vím, že by řval klidně hodinu a to mi nějak nestojí za to. A odpolední spánek někdy praktikujeme i v kočáru, nají se, naložim, usne a já si pojezdím po krámech, nakoupím, zajdu třeba do knihovny… A nemusím to dělat s bdícím dítětem, které by se nudilo, zatímco si vybírám knížku, nebo třeba prohlížím oblečení
Na schopnost usnutí v postýlce to u nás nikdy vliv nemělo.
Gladys, díky. Já jsem dřív jezdila s kočárem, ale pak byla dlouho nemocná, pak já nemocná a tak jsem u ní seděla a to mi usnula, ale probudila se po hodině a chtěla ještě spát, ale jen se mnou. V noci se taky probudí a sama nechce usnout. Nehrotila bych to takhle, ale já se fakt pořádně nevyspím a ona podle mě taky ne. Nechci ji rozhodně stresovat, spíš pomoci.
Moje zkušenost je, že když dítě dobře spí přes den, tak většinou o to lépe spí v noci. Takže bych se zaměřila na to, aby se dostatečně a kvalitně vyspala přes den, mohlo by to zlepšit i to uspávání v noci.
Já tohle řešila s dítětem v 9m, nějakým zázrakem se povedlo, spí sám, usíná sám (v 9 případech z 10 napoprvé, někdy se mu nechce, tak ho vezmem k sobě a čumíme na seriály a pak už sám usne v pohodě), naše dítě ale neusne v posteli v naší přítomnosti. Docela problém, dovolená je očistec, kdy dítě řve v cestovní postýlce, řve v naší posteli, skáče nám po hlavě a očividně by už dávno spal a furt řve
Klidně bych s mužem někam jela na prodloužený víkend a nemám odvahu kvůli spaní. Takže i ten náš ideální stav má trošinku vady na kráse ![]()
Naše holčička má 3 roky a k večernímu usínání potřebuje mámu i tátu:-). V poledne musí stačit máma ![]()
Nelámu to přes koleno, za pár let už mě třeba nebude potřebovat vůbec, užívám si to, večer si povídáme, mazlíme se
![]()
já tedy u malé sedím dokud neusne,je ale naučená od narození,spí sama v pokojíčku,v noci se nebudí od 9 měsíce,jen občas když rostou zuby,sednu si,dám jí její miminko, zaspívám písničku,řeknu že se jde spát že i miminko a já spí,zavřu oči a do minuty spí,tak též v poledne,po obídku ví že se jdou umýt ručičky a už sama leze do postýlky a křičí hají,na toto uspávání se obě vyloženě těšíme,pokud chce být s tebou tak jí neodháněj sedni si k ní povýdej jí něco,zpívej,přečti pohádku,je dobré udělat před tím nějaký rituál(pusu oblíbené hračce,umýt ruce…),dítě se to naučí že má chodit spát a hlavně se nebojí když tam seš sním,to je jen můj názor,podle mě se dítě tím že se drží za ruku nerozmazlí
Díky, holky. Bohužel se to teď ještě více zhoršilo. Bojí se sama zůstat a jen řeknu hají, tak hned ne ne. Neměla jsem toho Estvilla vůbec zkoušet. Měla jsem pocit, že je připravená na další krok, večerní usínání zvládala sama, ale teď už nezvládne vůbec nic. Hlavně jsem chtěla, aby se naučila v noci znovu usnout, když se vzbudí. Takže začínáme znovu se seděním u postýlky, za ruku atd. Občas jsem už opravdu šíleně nevyspalá.