Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, před týdnem jsem odebrala 19. měsíčnímu synovi nenásilně dudlík. Mam problém v tom že v noci se mi pořád budí a jakoby mě kontroluje. Kolem 5h ráno chodíval k nám spát do postele a hezky spal do 7h teď se pořád hemží a chce vstávat v těch 5h. Nevím co mám dělat je vzhůru 4× za noc. S dudlíkem býval jen jednou a to k té 5h. Měli jste to taky tak některá?
Dcera dala dudlík dobrovolně ve 2.5 letech a měla pak taky horší spaní, u ní teda hlavně usínání. Trvalo to tak měsíc.
No tak u nás je to skoro to samé. Pěkně zaspí bez dudlíku, ale pak se v noci pořád budí a chce spát se mnou a v půl šesté stává. Jinak spával dýl a budil se nad ránem jen na čaj. Přes den spí normálně bez buzení. Tak jsem mu dudlík na noc vrátila (lezou mu zrovna i poslední stoličky). Šak do škole s ním nepůjde ![]()
Nám usínání nedělá problém ani moc. Usne za chvilku, ale pořád se budí. Nevím jestli mě kontroluje nebo proč… Na dudlíka se přitom vůbec neptá
Ja jsem synovy vzala dudlicky, kdyz je nechal valet na zemi a nevsimal si jich (je to asi dva tydny a synovi je 16m) prvni den a i noc si na ne vubec nevzpomnel. Usl jakoby nic a i stejne dobre spal. Druhy den taky pohoda az do te doby nez mel jit spat. To zacal rev a rval a rval az jsem mu je proste prinesla. Rekla jsem si ze mu je na spani jeste necham a schovam je vzdycky jen pres den. Jenze ted byl dost nemocnej a jeste k tomu mel docela osklivej uraz tak jsem se na to vyprdla uplne a jeste mu je nechavam. Uklidnujou ho. Az bude uplne zdravej tak to zacnu zkoušet znovu..
Moje je zavislák, jen co jí dám do postýlky tak řve dudááák.. takže moje s ním bude spát asi i po svatbě.. aspoň že přes den se nám ho konečně podařilo zrušit..
Dcera v noci špatně spí, dudlík na spaní má pořád (má tři roky) a brát zatím nebudu
U nas to byla otazka prvnich par dni, pak se to srovnalo a brzy zase zacala davat svou neprerusenou dvanactku v kuse (ve dne uz nespi). Od roka ho mela jen na noc, ve 22 m jsem sebrala definitivne. Nevracela bych a jeste pockala, pokud po nem vyslovene nenarika.
My vzali synovi dudlik nedavno, kdyz mu bylo 29m, mel ho teda jen na spani, cekala jsem ze nebude spat, bude rev, a ono nic, jen se na nej obcas zeptal, po 4 dnech uz ani to ne, usinal taky v pohode a nastesti se ani nebudil.. zkouseli jsme to i kolem druhyho roku, ale to mel problem usnout, tak jsme ho zas vratili, napodruhy uz to vyslo bez problemu
@sarunka003 Napíšu zkušenost se sice mladším dítětem, ale u vás by to mohlo fungovat taky. Syn se kolem půl roku postupně oddudlíkoval na noc a dudlík postupně nahradil usínáček (taková ta dečka s hlavičkou medvídka). Přišel si na to sám. Když se v noci probudí, najde si usínáčka, strčí si jeden cíp do pusy a spí dál. Zkuste synovi dát něco takového, buď usínáčka, nebo má spousta dětí místo něho obyč. plínu, normálního plyšáka, prostě něco na potulení, co se dá případně strčit do pusy a podumlat.
@Hoa Mai My máme medvídka vždycky ho obejme jak usíná, no ale stejně se budí. Sem ráda, že to měli i jiné maminky a že se to za čas spravilo. Tak zkusíme setrvat a já se obalit nervy ![]()