Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím o radu, mám 2,5 letou dceru a nyní 5 týdnů chlapečka, ktrerý mi nechce přes den doma vůbec spát, tak chodíme 2× denně ven, to vydrží spát i 2 hod. v kočárku. Tak jsem ho začala uspávat taky doma v kočárku, ale to vydrží max 10 minut a už je vzhůru, zkouším ho uspat, ale většinou už nezabere a do toho malá, že něco potřebuje atd, takže moc klidu asi nemá. Řeším teď večerní spaní, doteˇ%d s ním spím v obýváku, ale usíná mi až okolo 22 hod., i když je třeba od 18 hod. vzhůru, nemůže vůbec zabrat. Malá chodí spát v 20 hod., chtěla bych ho dávat spát do postýlky do ložnice, která je ale vedle pokojíčku malé. Nevím si s tím rady, aby se navzájem nebudili, poradíte? Jak mu mám zavést režim? Malá mi docela dobře spala od začátku, ale on to je hrůza
. Jsem už docela vyřízená, jak jsem nevyspalá, pak celý den se jim věnovat. Bohužel babičky u nás nefungují
. Díky za rady, jak jste to řešily Vy.
S režimem neporadím, ale malá si na mimčo zvykne a jeho řev jí nebude vadit ani budit. U nás když spí všichni tři divoši v jednom pokoji a malá v noci ječí, tak to s nima ani nehne a spí dál a to mají postýlky hned vedle sebe.
Ahoj, pořiď si hacku nebo šátek (popř. ergonom nosítko). Mě oboje zachraňuje, třetí je se spaním přes den taky naštíru. No ani v noci to není nic moc extra.
Dopoledne chodíme ven a spí v kočáru, ale odpoledne potřebuju být doma a taky něco udělat, tak bojujeme jak se dá.
Takhle malé miminko musí být od 18hod. do 22., kdy ti usíná, šíleně přetažené. V téhle situaci bych zkusila uspat jakkoli, u kojení, na rukách.. zkoušeli jste zavinovat? je ještě malinký, mohlo by to pomoct.
Mám děti 2 roky od sebe, začátky taky byly krušné - děti se navzájem budily (spali jsme všichni v ložnici, pokojík nebyl), malý pak (možná taky kolem 5týdne) v noci po kojení nemohl i 2hod usnout, brumlal si a budil starší. Asi 10dnů jsem s ním spala v obyváku, poté opět po kojení hned usnul a šli jsme zpět do ložnice.
Vše se srovnalo, zvykli si na sebe a navzájem se nebudí.
Musíš vydržet, jiná rada asi není.
U nás byl krizovej první měsíc, kdy malá staršího budila. Naspával to po obědě, kdy spal 3-4 hodiny
Museli jsme spát všichni společně, jinak to prostě nešlo.
Pochybuju, že existuje rada, jak na to, aby se děti navzájem nebudily. A my tady nemůžeme poradit, neznáme prostory u vás doma, neznáme ani jedno dítě ![]()
Taky jsem hodně lítala po venku (i když malá spala líp doma
) a pokud jsem chtěla malou uspat doma a klid, prostě jsem staršímu pustila pohádku a na oplátku nesměl rušit. Ve 2,5letech to pochopil.
U nás se malá musela přizpůsobit staršímu (2× denně hřiště, později vstávání do školky), na druhou stranu starší si musel zvyknout na její řev ![]()
Já mám děti od sebe 2 roky a řešila jsem to šátkem. Mladší se krásně prospala, nevzbudilo ji ani povykování starší a já jsem se mohla věnovat starší dceři nebo domácnosti. A to mi, jako bonus, asi 2 týdny po porodu starší dcera přestala spát přes den.
Ahoj díky za rady. Taky si myslím, že musí být přetažený, když je vzhůru od 18 hod., včera nespal do 23 hod. Asi ho zkusím dát do ložnice do postýlky dnes kolem 19 hod. a uvidíme, jestli usne, malá chodí spát vštšinou po 20 hod. Bohužel nošení ani na rukou mi neusne, pořád se kroutí, trápí ho prdíky, teď mi usnul v lehátku, ale je tam celý pokroucený. Dávám ho do zavinovačky. Včera jsme přišli z procházky okolo 18 hod., jak dloho by jste nechali vzhůru do 20 hod.?
@papopy píše: … Včera jsme přišli z procházky okolo 18 hod., jak dloho by jste nechali vzhůru do 20 hod.?
U obou dětí jsem měla vysledovaný, že ideální doba vzhůru byla 1-1,5hodiny. Vyjímečně 2hodiny.
Chtěla jsem se tě zeptat, zda jsi kojila? Pokud ano, jaký jsi měla systém. Nakojit nechat vzhůru 1,5 - 2 hod. a pak znovu nakojit a dát spát? Nebo po 2 hod. dát spinkat bez ojení, Díky za info
@papopy píše:
Chtěla jsem se tě zeptat, zda jsi kojila? Pokud ano, jaký jsi měla systém. Nakojit nechat vzhůru 1,5 - 2 hod. a pak znovu nakojit a dát spát? Nebo po 2 hod. dát spinkat bez ojení, Díky za info
To bylo na mě? ![]()
Kojila jsem. Dítě se vzbudilo, nakojila jsem, přebalila, hodinu dělala cukrbliky, půl hodiny uspávala, dítě půl hodiny spalo
Každý den jsem chodila na dlouhou procházku - kolem poledne, to jsem se dítě snažila zabavit dítě 1,5hodiny, pak znovu kojení a ven (2-3hodiny). Stejně večer, jak se dítě vzbudilo z podvečerního spánku, nakojit, 1,5hodiny zabavit, vykoupat, nakojit, spát. V noci jsem jen co 2hodiny kojila - uspávat jsem nemusela, nepřebalovala jsem.
Takhle to fungovalo se starším. Minimálně půl roku.
U malé to bylo divočejší, na ni nebylo tolik času
Takže spíš nakojit, šupnout do kočárku a na hřiště, holka, snaž se sama ![]()