Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kacz píše:
@unuděná neboj, ve školce ji utahají a po obědě jim zalomí. Asi není dost unavená
No, ve skolce mozna, ale vzhledem k tomu, ze ja ji pak vyzvednu treba v 15:30 a budu rada, ze pripravim veceri, s druhym ditkem udelam ukoly a mozna neco malo udelam doma, jak ji mam sakra unavit, aby mi vecer usnula v nejakou rozumnou dobu??nejde o to, aby jim usnula ve skolce, ale abych u ni nemusela vecer hodinu az, dve sedet, drzet za ruku a cekat, az usne…
@svatecnice dekuji za prispevek, taky doufam, ze by si to mohlo nejak rozumne sednout.ale momentalne jsem zvykla mit ty vecery pro, sebe, manzela a pripadne domacnost, tak se toho trochu desim ![]()
@unuděná no ona bude právě ze školky unavená natolik, že usne i večer, neboj. Kromě toho asi bude ráno dřív vstávat - v kolik vstává teď?
U nas ve statni skolce deti spat nemusi, moje deti nespi a maji program i pro nespici deti..Vsechny deti, ktere usnou, jsou po hodině vzbuzeny.Rika se, ze to vzniklo na prani prave rodicu, kterym deti vychrapane ze školky jeste v deset vecer skakaly po hlavě.. Tak jedine jit touto cestou. Uprimne napisu, ze jsem ráda, ze moje deti nikdo nenuti lezet a cumet do stropu, jak jsem kdysi byla nucena ja. Vim ale, ze v mnohych zarizeni nezbyde nic jineho, nez si vzit dite po obědě ![]()
@kacz No to se ale odpoledne nestihne unavit…pokud ji po druhe vzbudi pak svaca, hygiena, tak ji vyzvednu tak asi po pulhodine volne zabavy…
to bude v plnem nasazeni ![]()
@Jana206 no to je krasa, bohuzel tohle v 99%statnich skolek nelze. Letos dokonce bojujeme, aby nas predskolak (!) nemusel spat (respektive hodinu a pul lezet).Uplne padle na hlavu. A takhle je to fakt ve vsech skolkach v okruhu 5km…
@Jana206 A jinak-kdybych ma hodit deti do instituci, odjet do prace a mladsi vyzvedavat po obede, tak nenadelam ani tri hodiny denne.Kdyz je rano obstara manzel, tak mozna muzu delat 7-12,coz ale stale neni ani na zkraceny uvazek, je to jen 5hodin denne ![]()
@unuděná vsak jsem psala, ze vim, ze ve vetsine skolek to nelze. U nas jsou uz ve dve hodiny uklizena lehatka, svacina, kdyz je hezky, o pul treti jsou na zahrade. Zname mi rikaly, ze kdyz si do jine skolky prijdou ve tri pro dítě, casto tam jeste nekdo spí.
Nedavno jsem videla a podepsala petici proti nucenemu spani ve statnich skolkach, to je ale vse, co můžu.
Abych byla presna, u nás to funguje tak, ze ulehnout na 20 minut musi vsichni, je to dáno zakonem. Ti co nespí, berou si rovnou knížku. Po dvaceti minutách mohou vstát a venovat se klidne cinnosti u stolecku, malování, pracovní listy. Ucitelky rikaly, ze kdyby to slo obejit, nenuti tyto deti rozlozit lehatka, je to otrávne.
@kacz Ted nechapu-ranni vstavani se neposunuje.Jde o to, ze vecer usina za beznych okolnosti kolem osme. Pokud spi po obede, a ve skolce (nebo treba babicky) ji nechaji chrapat do dvou, pak vecer neni unavena (ani kdyz jsme vetsinu odpoledne venku, na kole, v bazene atd) a usne kolikrat az pred desatou, pak ji rano v sedm budim vylozene nasilim a je protivna cely den
a az nastoupim do prace plne, o to mene budu mit sil a elanu vymyslet energeticky narocny odpoledni program ![]()
@Jana206 On tam je asi hlavni problem v tom, ze na to spani vetsinou zustava jen jedna ucitelka. A uhlidat pul tridy, aby si v klidu kreslila u stolecku a nebudila zbytek, spici na lehatkach, je znacnej problem..Ten muj predskolak treba po domluve alespon dostane tu knizku a jde se oblekat mezi prvnimi, ale vubec netusim, jak to bude s dcerkou (bude zrejme chodit do teze skolky).
@unuděná podle mě zbytečně řešíš neexistující problém, můj kluk je konci pobytu doma taky odpoledne nespal, protože doma prostě bylo málo podnětů… ve školce se srovnal raz dva a chodí spát kolem půl deváté. Vstává v 6:15.
@kacz Ale ten problem tady je a bude prave jeste eskalovat…Kdyz dcerka spi ve skoce po obede a nechaji ji vychrapovat hodinu a pul, ja si ji pak vyzvednu po svacince a zhruba pul hodine volneho skolkoveho programu (coz bude i nasledujici 3roky)' tak je proste plna sil a elanu az do noci
Starsi ditko padne za vlast pred osmou a ja pak hodinu a pul delam „sss, braska spinka“,drtim ji ruku a modlim se, at zvusne.do toho vidim tu nevyndanou mycku, nevyzehlene pradlo, svacinky, co musim pripravit na dalsi den nebo neoholene nohy…zkratka netusimjak to zkloubit. A bude hur, protoze s pribyvajicim vekem potreba spanku logicky klesa..
@unuděná tak ji vyzvedávej později, ne? Nebo ji nauč, že po nějaké hodině se už nevylézá z postele. Může si prohlížet knížku nebo něco… Ty tříleté dítě uspáváš stylem, že u ní sedíš, dokud neusne? Podle mě by se ve školce dalo domluvit, že nebude spát, ale musí být schopna sedět 1,5 hodiny u stolečku a něco si dělat a být potichu - to by podle mě problém nebyl… Samozřejmě tam nemůže lítat, když ostatní spí…
Normálně se v té státní školce zeptejte, ve spoustě z nich už je možnost, že děti nemusí spát.
@kacz @Ou Holky vy me nectete-neni tu ta moznost,bohuzel.Syn je predskolak a i on musi lezet, byt by tu hodinu az dve vydrzel uplne v klidu, ale pry nelze, protoze to by chteli vsichni a na to nemaji druhou ucitelku nebo co. Resim to od zari denne a
V dosahu mame jeste dve skolky a v obou je to stejne.
@kacz a ne, nase 2,5lete torpedo opravdu nevydrzi hodinu a pul v klidu sedet u stolecku, a osobne zadne takove dite neznam.Ji navic ani tyto klidove aktivity moc nebavi, sama si urcite nebude hodinu prohlizet knizku ci kreslit.Ano,sedim u ni, nez usne, nevidim na tom nic spatneho, jsou to ty nejhezci chvile z celeho dne. Akorat nesmi trvat hodinu a pul
vyzvedavat pozdeji ji samozrejme muzu, ale prijde mi to skoda, kdyz nemusim. Navic je to proste jeste prte, ty dvoulete deti nikdo nenechava ve skolce do peti ne? Pokud nemusi. a odpoledne byvaji bez rizene zabavycena, to si stejne tak muze hrat se mnou doma ![]()
@Jana206 Věděla bys prosím, ve kterém zákoně to je? A to tvrdí učitelky v MŠ? Já našla jen vyjádření ČŠI, že to dělat nemůžou. Osobně to zatím neřeším, ale zajímá mě to. To o ČŠI je tady: https://www.irozhlas.cz/…241525_mkopp