Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn spí od narození při tmě. Na začátku jsem při krmení rozsvěcovala lampičku a zjistila jsem, že je tam kámen úrazu - syna to vždycky spolehlivě probralo a uspávala jsem ho další dvě hodiny. Takže nesvítím, nemluvím a všechno dělám po tmě.
Moje trileta dcera spi tyden pri svetle.Proste se zacala bat,tak ji svitim.Takze asi nikde neni psano,ze kdyz od narozeni spi dite po tme,zustane to tak ![]()
Po tmě a mám hodně zatmavovací závěsy. Přes den naopak nechávám víc světla, aby rozlišovala noc a den a uměla spát i při světle. A to od malinka.
Pod stolem mám rozsvícenou lampičku, takže spíme v šeru a vyhovuje nám to. Já se snadněji orientuji, děti se nebojí. u nás je ale skutečná tma tmoucí, když se zhasne. Takže bych to nebrala stylem: Musím odnaučit, protože to tak dělá většina. Pokud ti to vyhovuje, tak si to tak dělej a nenech se zbytečně stresovat. Nemám pocit, ž bych kvůli tomu spala nějak hůř. Naopak, jsem klidná a spím líp. Když jsem někde, kde se svítit nedá, jsem nervózní a neustále děti hlídám (o nasměrování staršího po tmě na nočník ani nemluvím).
Jéje, asi bych se nad sebou měla zamyslet.. ![]()
Malá spí odmalička při mírném světle - má postýlku v obýváku, já spím u ní na sedačce a vedle v kuchyni je rozsvícené malé světlo. Vyhovuje nám to a je to hlavně praktické, že na ni vidím, jestli jí vypadl dudlík, je vzhůru nebo co se vlastně děje. Vadí mi to leda v tom, že to žere proud.. No ale jak to tady čtu, asi ji to budu muset odnaučit.. ![]()
rejžička píše:
Jéje, asi bych se nad sebou měla zamyslet..
Malá spí odmalička při mírném světle - má postýlku v obýváku, já spím u ní na sedačce a vedle v kuchyni je rozsvícené malé světlo. Vyhovuje nám to a je to hlavně praktické, že na ni vidím, jestli jí vypadl dudlík, je vzhůru nebo co se vlastně děje. Vadí mi to leda v tom, že to žere proud.. No ale jak to tady čtu, asi ji to budu muset odnaučit..
Sama píšeš, že vám to vyhovuje, ne? Můžeš si to brát tak, že se zrovna na emiminu vyskytují ti, jenž spí po tmě. Kdyby to bylo obráceně, rozhodovala by ses jinak
A o tom to je. Já spíš radím nechat tak, jak to vyhovuje vám, ale to už se opakuju.
Já teď četla nějakou studii, že spaní při světle nebo televizi způsobuje deprese…
My tak spíme už přes rok a zatím nic nepozoruju ![]()
tomikadze píše:my u televize spíme celej život,i já když jsem byla mimino,tak mě naši měli v postýlce u televize
Já teď četla nějakou studii, že spaní při světle nebo televizi způsobuje deprese…
My tak spíme už přes rok a zatím nic nepozoruju
Rejží, mám to stejně - hned vidím, kde je dudlík, když se budí, a nebo hned vidím malého, že se přetočil na břicho až na šprušle a pláče. Navíc ho 2× za noc kojím, tak aspoň vidím, zda je vzhůru a tak. Ale zkusím tu tmu, a uvidím. Myslím, že si zvyknu. Mně obecně světlo při spaní dost vadí, ale zvykla jsem si na to šero.
My spíme všichni po tmě. Tak od 1 roku do 1,5 roku musel mít rozvícenou lampičku, než usnul a ted se to zase vrátilo do normálu a usne i ve tmě.
Já mám danou v zásuvce u dveří bludičku.Malej se mi často budí a kapku toho světla potřebuju,protože bych ho jinak neviděla.Ale lampička svítit nesmí,malýmu to vadí.Starší svítil dlouho lampičkou,bál se usínat při tmě,jak usnul měla jsem ji zhasnout.Neviděla jsem na tom nic špatnýho,nevidíme do hlaviček děti co se jim tam děje a jejich představivost dokáže být hodně bujná.
Žesťovka píše:tomikadze píše:my u televize spíme celej život,i já když jsem byla mimino,tak mě naši měli v postýlce u televize
My tak spíme už přes rok a zatím nic nepozorujukaždopádně žádný deprese nemám a poruchu spánku taky ne,takže malá s námi u tv spí taky a vůbec to neřeším
já si taky myslim, ze je to blbost
od narození Tobíka spíme při mírném světle, manžel než jsme příjeli z porodnice namontoval pod postel modré světlo a od té doby to rožínáme každou noc, když zavřu očí, nevidím žádné světlo takže to nikomu nemůže vadit, ikdyž Tobík je občas o víkendu u babičky tak i tak si to rozsvítím, mám lepší pocit a v klidu usnu ![]()
Prosím o radu. Máme 14denního prcka, snažím se mu nastolit nějaký režim. Přes den ho mám v obýváku v postýlce, má ještě trochu žloutenku, tak je pořád u okna, mám puštěnou buď TV nebo radio, ne nahlas, ale chci, aby byl zvyklý na ruch a nebudil se při každém bouchnutí. Večer, kolem 7 koupeme, pak jdem do ložnice kojit, u prsa většinou usne, dám do postýlky, ale po chvilce je vzhůru a dokud nerozsvítím lampičku, neusne. Chtěla jsem, aby rozlišoval, rozdíl mezi dnem a nocí, ale on je schopný ošívat se a kňourat i hodinu, dokud to světlo nerozsvítím. Jenže mám strach, jak to bude do budoucna, nechci, aby si na to zvykl. Jak to máte příp. jste měli nebo je brzo zavádět mu nějaký režim? Já už jsem z toho na nervy ![]()