Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, help! To moje už roční zlatíčko v noci na dvě až tři hoďky ožívá, mnohdy krátce potom co usnu…Spí s námi v posteli, pr. jinak kdyby mě nenašmátral, tak je konec, řev! Ale on se prostě probere, nakojím a nespí, koukám, občas něco vykřikne, pak podřimuje, různě se posunuje, pak někde vyleze a za ty dvě tři hoďky to finišuje pláčem, pr. už by fakt spal a nejde to…pak usne…myslím, že kdybych rozsvítila, tak je čilý a poskakuje radostí..trvá to už více než měsíc, zcela vyjímečně spí celou noc (jakože mlíko a spí dál). Přes den taky není žádný extra spáč, teď je to o něco lepší, spí vetšinou už jen 1× a to i 2 hodiny. Spát chodí po 19 hodině a vstává kolem 7 hodiny. Poraďte, co s tím
Děkuji moc za rady
Zdeňka
neporadim,neporadim, neporadim
máme to samé!! V noci hysterák a vždy, když zaberu…jo a přes den,spí někdy, no co píšu někdy-převážně půl hodiny!! jsme už vážně na palici. A to jsem si říkala, jak to bude v roce v pohodě, není! ![]()
Nase mala dela to same!!!
Mame malinkou loznici a postel pod oknem, pres den se z nej diva ven a v noci chce taky…
Taky kdyz zjisti, ze je chlap s nami, tak ho picha do usi, oci a nosu, sikanuje psa, boucha me do obliceje… potom jako ze usina a sup, najednou se posadi, zazvatla si to sve bahamataha… chytne plinecku, zmoula oblicej, preleze k nasim noham, nasledne zpet, vyndava a nandava si dudlik a mlaska u toho, tomu se potom smeje a tak…
![]()
Myslim, ze to musi prejit samo… mamka mi vypravela, ze kdyz ja jsem byla tak malicka, museli se mnou proste vstanout a roznout a hrat si - tatka bezne usinal u me na koberci!!! ![]()
Dr. mi navrhovala nějaká homeopatika, ale na usínání, na zklidnění, tehdy jsme ještě řešili usínání vůbec..na to fakt není žádný fígl ![]()
U nás to samé, cca měsíc. Zjistila jsem, že mu leze stolička, možná je to od toho… zkouším homeopatický sirup Sedalia, řešíme to už na několika diskuzích ![]()
No to musí být na palici, když to začíná dělat zrovna když usneš. Z toho já mám snad už noční můry, že si vyřízená lehnu a během chvíle mě dítě vzbudí. Radu nemám, snad jen vydržet a nerozsvěcet, snad to brzy přejde a bude spát. Jestli nespí moc ani přes den, tak není kde ubrat
Pokud bys už padala na pusu, lehni si klidně v těch sedm večer s ním a spi taky, pokud takhle brzo usneš, ať alespoň něco naspíš.
Díky za radu a povzbuzení
Jak tak čtu, jak je nás více a není to žádný přírodní úkaz, tak alespoň to mám s kým sdílet ![]()
Někdy se malému stane, že se vzbudí a brečí. Tak si ho dám k sobě do postele. Jenomže on tam sebou plácá a převaluje se… Asi tak po hodině putuje zpátky do postýlky. Prostě má smůlu. Takhle bychom se nevyspali ani jeden…
Nevím, jestli na to budeš mít to
strčit ho do své postýlky. I když bez tebe řve, tak je možné, že ho budíte. Už by měl mít svůj vlastní prostor. Dát mu nějakého mazlíka a vydržet jeho pláč. Myslím, že pokud ho necháte u sebe, že to lepší nebude. Být trpělivá, pohladit, nemluvit.
Asi mě tady plno maminek odsoudí, ale myslím, že pravidla určuje matka a ne dítě. A pravidla se musí nastolit. Dítě musí spát. Čerpá energii, zpracovává informace a roste. A k tomu je důležitý noční spánek. Ono z toho rozum nemá.
Cassi píše:
Nevím, jestli na to budeš mít tostrčit ho do své postýlky. I když bez tebe řve, tak je možné, že ho budíte. Už by měl mít svůj vlastní prostor. Dát mu nějakého mazlíka a vydržet jeho pláč. Myslím, že pokud ho necháte u sebe, že to lepší nebude. Být trpělivá, pohladit, nemluvit.
Asi mě tady plno maminek odsoudí, ale myslím, že pravidla určuje matka a ne dítě. A pravidla se musí nastolit. Dítě musí spát. Čerpá energii, zpracovává informace a roste. A k tomu je důležitý noční spánek. Ono z toho rozum nemá.
zdeste píše:
Díky za radu, určitě máš pravdu, zkusíme a uvidíme
musíš se vnitřně rozhodnou a věřit, že děláš pro něj dobře. Jinak to ten prcek vycítí a bude řvát tak dlouho, dokud ho nevyndáš. A on vytuší, že ho vyndáš, pokud bude dělat dost velký cirkus. Chce to pevné nervy a 100% odhodlání nevytáhnout. Jinak se na to vykašli!!!
Malý spal do 7m měsíců se mnou v posteli. Ale pak už se to nedalo. Uspávání třeba hodinu a půl… Nejdřív jsme ho naučila večer usínat v postýlce, což trvalo týden. Po prvním kojení pak zase putoval za mnou do postele. Ale v 9m jsem se s ním už vůbec nevyspala. Musela jsem zrušit noční kojení a od té doby spí většinou celou noc a to ve své postýlce. Výjimečně si ho beru k sobě do postele, ale jak jsem psala, do hodiny ho vracím do postýlky, jelikož s ním se spát fakt nedá
A položím do postýlky a on pokračuje ve spánku, žádné mlácení a tak…
Pomohla mi takhle knížka http://www.ulozto.cz/…-spat-cs-pdf
doporučuju dát dítě k babičce, u ní spí od 19 - 5, mlíko a spí se dál, doma často zapláče v 1, ve 3 a td, cítí mámu
ale to asi není rada, jen jsem chtěla ukázat že to často je náma - mámama, že nás děti cítí
Chtěla jsem napsat už když byla tahle diskuze založená, ale nějak nebyl čas. Skoro 2 měsíce jsme to měli taky - začalo to rostoucími zoubky, pokračovalo rýmou, výsledek - 2-3 hodiny nočního mejdanu. Nejčastěji cca od 1 do 3 ráno. ![]()
Snad to nezakřiknu, ale teď už se to dlouho nestalo, tak snad je pokoj.
A jen pro zajímavost - třeba ta naše dítka jen vycítila dávné zvyky. ![]()
http://zpravy.ihned.cz/…je-jen-mytus