Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to máte s dětmi vy?
Naše dvouletá mi poslední 2 měsíce v poledne usíná tak hodinu, když pak usne, pospí si zhruba tu 1,5hod.
Večer to samé, dřív jak v 9 nemůže byt o spaní řeč. Pak hodinové uspávání, kdy vyžaduje, že musím ležet s ní. Někdy usíná hodinu nekdy i hoďku a půl.
Tak přemýšlím, jestli jí dávat vubec v poledne ještě spát? Když spát nejde, usne krásně večer v 7,ale zase bývá protivná. Na druhou stranu mi přijde, že je na to ještě malá, aby v poledne nespala. Co myslíte?
Tohle je jasnej signal, ze uz po obědě spát nebude. Ano, pár dní bude večer protivná, ale to se srovná. Obě děti mi přestaly spát po obědě kolem toho druhého roku.
Já bych třeba na spaní trvala. Starší dcera měla ve 2 letech taky takovou „krizi“, že se bránila polednímu spánku a jsem ráda, že jsme na nespaní nepřistoupila. Spala pak po obědě až do 5 lety. Myslím, že ve 2 letech je fakt brzy.
Pokud v poledne spí hodinu a půl, tak ten spánek fakt potřebuje.
Spíš bych upravila režim tak, abyse po spaní šly ven a pořádně ji tam fyzicky utahat - nehledě na počasí, když bude hodně husně, tak nějakou hernu a nebo tělocvičnu, plus teda odpoledne a večer prostě nedávat sladké, včetně sladkých pitíček.
Uvidíš co to udělá, jestli to s večerním usínáním pomůže-
Já jí ale chci dát spát, jen ona nechce. Vstává a říká, že spát nechce nebo jí musím na sílu uspávat a to trvá třeba i přes hodinu.
Kazdy den chodíme po spaní ven nebo skáceme na trampolíne. Jí to neunaví a sladký pitíčka apod.nema vubec.
Starsi prestal spat v cerstvych 2 letech. Mladsi tesne po druhych narozeninach take uz nespal. Ale ted, kdyz ho rano budim kvuli odchodu do skoly, tak si zase rad v poledne zdrimne (je mu 2,5).
Dcera mí cca v 18m přestala spát po obědě. Uplně to samé v poledne usínala dlouho a večer spát nechtěla. Dávala jsem večer klidně už v 18:30, ráno vstávala stejně.
Fakt jo? Teda a já si myslela, že bude spať po obědě aspoň do 4 let😁 Vím, že každý dítě je jiné, ale myslela jsem si, že když je naučená spát a má režim, takže to bude v pohodě
A ještě je otázky, kdy ráno vstává… Klidně bych vstávala dřív ráno, abych ten režim nějak udržela. Stejně pak ve školce děcka musí spát/ležet, tak aspoň se tam nebude nudit, když bude zvyklá spát po o.
@cverunka píše:
A ještě je otázky, kdy ráno vstává… Klidně bych vstávala dřív ráno, abych ten režim nějak udržela. Stejně pak ve školce děcka musí spát/ležet, tak aspoň se tam nebude nudit, když bude zvyklá spát po o.
Vstává denně v 7.
Tak dnes už jí nepremluvim, navic kdyby spala treba do 3,tak by sla vecer v 11.
Takže holt jdeme ven a v 7 zaplujeme do postele.
Syn prestal spavat pred 2 rokem. Zdalo se mi to brzo, ale každodenní násilné uspávání stylem, ze ho pevne drzim, ze se nemuze pohnout, on rve a nakonec to vzda a usne, tak na to jsem fakt nemela. Večer usnul za chvilicku, predtim jsme take uspavali třeba do pul 10. A navic zadny vecer v klidu u televize nebo jen tak s manzelem, za to me ta hodinka po obede nestála. Nekdy byl protivnej, ale mockrat ne, nejak se to srovnalo.
Náš malý taky přestal před týdnem spát po obědě, nejdřív jsem ho nutila ke spánku, ale jenom řval. Teď alespoň chodí spát večer o dvě hodiny dřív a my si s přítelem můžeme pustit nějaký seriál
. Malý má 20 měsíců
Dcera nespi od roku po obědě, vůbec nechce. Někdy se stane že usne, ale to je tak jednou za půl roku.Za 14 dni bude met tři a už sem si zvykla, ze klid po obědě nemam. Proč ji nutit když se jí nechce.