Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den,
prosila bych o radu zkušenější!!
Mám 6m. Barborku. Dávám ji spát dopoledne tak cca 1,5h a odpoledne max.1h. Kdy jste začaly dávat spát jen v poledne po obědě? V noci špatně spí. Uspím ji přibližně kolem 19.h. a po půl hodině se zbudí strašným pláčem. Utiším ji a za půl hodiny znovu. Po půlnoci se budí přibližně po 1,5h.
Hlad nemá, trošku si cucne a spí dál. Večer dávám kašišky.Děkuji Michala***
Ahoj, mě malá začala spávat jednou denně tak v 11měsících. V půl roku mi spala 3h přes oběd a 1-1,5h odpoledne. V noci taky spávala špatně. Kojíš? Mě se malá budila na prso, ne z hladu, ale měla ho místo cumlu. Přešlo to asi v 9 měsících. Byl to boj, nervy, ale je to za nama…
Tak at se brzy vyspíš…
Ahoj,
myslím, že na jeden spánek je ještě hodně brzy, i když každé dítě je jiné. V půl roce většina dětí určitě aspoň dva denní spánky potřebuje, i když budou dohomady kratší než jen jeden.
Ondra teď spí 3× denně (dopo hodinu, po o hodinu a půl a odpoledne ještě půl hodinky potřebuje). A večer taky zlobí, usne hned, ale za půl hodinky je vzhůru a čilej jako rybička. Taky jsem zkusila nedat ho už odpoledne spát, ale efekt byl nulový, budil se stejně. Včera spal odpoledne hodně dlouho a večer usnul krásně, takže babo raď, čím to je.
Každopádně myslím, že na krácení spánku je brzy, že se určitě nebudí kvůli tomu. Ondra se takhle hodně budí jen v první půlce noci, tak o jedenácti spí pěkně.
Chystám se v brzké době na učení samousínání, ale pořád to oddaluju, zdá se mi ještě malej. U Matese jsme vyřvávací metodou za dva dny docílili krásného usínání, ale to bylo v deseti měsících, tak nevím. Zase se říká, čím dřív tím líp.
Držím palce, ať se to brzy zlepší.
Naše malá mi špatně spala po kaši, když jsme ji dali večer. Tížila ji v bříšku a měla žízeň, budila se mi na prso co 2 hoďky. Pak jsme začali dávat kaši odpoledne, spala chvíli líp, pak nás začly trápit zuby a teď má asi prso místo dudlíku, protože se někdy budí 6× za noc.
Třeba zkus posunout tu kaši na odpolko a uvidíš.
Ahoj,
na krácení spánku je ještě brzo. Mně Lukášek ještě teď (skoro 13 měsíců) spí 2× denně, pokaždé tu hodinu.
Musíš vypozorovat kdy je malá unavená. Obecně platí, čím hůře spí dítě přes den tím hůře spí v noci. Že se budí často v noci je normální, to kojené děti dělají. Lukáš se budí 3× za noc jen kvůli prsu.
ja si myslim,ze ti mala spi malo pres den a proto spi spatne v noci…je za cely den predrazdena a nedokaze se na noc zklidnit…a kdyz se ta unava za cele ty dny nasobi,pak uz z toho je chronicka unava a nastava problem.Urcite bych nerusila dva spanky,naopak bych ji pres den pozorovala a jakmile by se mi zdala unavena,tak bych ji soupla treba do kocarku a sla bych se s ni projet ven..at se prospi aspon hodinku…
Unava se ale neprojevi tak,ze mala zacne zivat a zavirat oci..unava u tak maleho ditete se naopak projevi zvysenou aktivitou,tekavosti,nevydrzi u zadne hracky,chce se nosit,je nepokojna…
Ja to mam u male tak,ze po probuzeni je vzhuru 2 max 3hod a supajdi si na chvilku odpocinout…zpocatku,kdyz sama od sebe nechtela,tak jsem ji dala prave do toho kocarku a sly jsme ven…tam tu nudu nevydrzela a usla…pak je zase pres obed vzhuru ty 2-3hod a odpoledne se spanim to same…pred spanim vecernim kdyz se mi zda,ze neni dostatecne unavena,tak si hrajeme…prekuluje se za hrackama,protahneme koupani a rejdime ve vane…a pak v urcenou dobu spat…chvilku trvalo,nez jsme tenhle pevny rezim udelali,ale ted to funguje super a stejnou zkusenost (proto jsem vedela jak na to) mam se starsim synem…
Proste pokud mi spi dobre pres den,je dobra i noc (vstava jednou)…a take dulezity je pevny rezim pro tak male deti…
tak pevne nervy..Jana
a precti si tenhle clanek ze „sousedniho webu“ … tak neco v tom smyslu jsem ti chtela napsat ![]()
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
a urcite to zvladnete,neboj.
j.
Tak nám malý (15 měsíců) spí 2× denně. Vstává kolem sedmé, mezi devátou a desátou usne tak na 1,5 hodiny a pak mezi druhou a třetí odpoledne usne na 2,5-3 hodiny (opravdu spí tak dlouho). Večer usíná mezi devátou a půl desátou a spí celou noc.
Jako malé mimi spal jen v noci, přes den si občas dal nějakou dvacetiminutovku. Byla jsem z toho vyřízená a o to víc si to teď vychutnávám
Jen ten dlouhý odpolední spánek nám v podstatě nedovoluje pravidelné odpolední aktivity ![]()
Ahoj, naše malá má 8,5 měsíce a spí většinou dopoledne hodinu a odpoledne hodinu, někdy ještě k večeru jedeme na procházku a usne v kočáru na 20minut. Když nespí tolik, tak je mrzutá, plačtivá, rozhodně sama od sebe neusne. Večer jí dáváme spát mezi 7-8 podle toho, jestli k večeru spala na procházce, budí se ráno kolem půl sedmé. Zkoušela jsem i dávat později spát, jestli nebude ráno spát déle, ale bylo to jen mučení malé i nás, to prostě nefunguje. A s kašičkama na noc mám taky špatnou zkušenost, už nekojím, dávám jí jen lžíci nemléčné kaše do jejího mlíka, pokud jsem zkoušela normální porci kaše, tak se budila o to dřív. Některé děti, jak už tu někdo psal, prostě na noc nesnášejí pocit plného žaludku.
Přidávám se do diskuze - moje Klárka spí od mala v noci ukázkově, budila se 1 max 2× za noc, ale poslední cca 3 týdny je to děs - i 6× ! Ovšem přičítám to růstovému spurtu, zrovna nám běží 6. měsíc - dr nám poradila na noc kaši, ale to bylo ještě horší - malá usnula v obvyklých 7 večer a za půl hodiny byla s hrozným pláčem vzhůru a to několikrát po sobě - jako by ji ta kaše v bříšku tlačila - tak jsme ji zase přestaly dávat a je klid.
Mám otázku ohledně denního režimu - Klárka vstane cca v 7, nakojíme, další kojo je za 2 h, tj v 9, u toho mi usíná a většinou následovalo dopolední spaní cca 1 - 1,5 h - ale to se te´d docela zkazilo, spí třeba jen 1/2 h , ale je evidentně ospalá (zavřené oči, „šušní se“) - mám ji nechat v postýlce vybrečet ? Já na to pořád ještě nemám žaludek…
No a to samé odpoledne - tak kolem 3 - ale to většinou vyrážíme ven, v kočárku mi vždy usínala v poho okamžitě, teď to trvá dýl a rychleji se i probudí, ale tu hodinku je to vždycky, dýl ani po parku brouzdat nevydržím…
ahoj Petrusa001
ja pro vyplakavaci metody taky nejsem a navic si myslim,ze do veku 6m je brzo…
co kdyby jsi ji dopolodne zkusila ponosit,nemluvit na ni,jen ji ponosit jestli ti neusne v naruci a vratit do postylky…nebo ji nechat si pohrat a zkusit ji dat spat znovu za 2hod?to delam ja…kdyz se probudi drive,nez je zvykem a celkem mi to funguje…
jinak rezim mame stejny,akorat dopoledne mi mala spi od tech deviti do dvanacti a pak jde spat ve tri…tzn. bdici pauzu ma tak 2-3hod a pak fici spat,kdyz to nedodrzim,pretahnu ji a ona potom hure usina a budi se…mozna zkus vysledovat,jestli by nesla spat uz v pul devate rano…nez se dostane uplne do te unavy a pretahne se…treba by pak mohla spat klidneji a dele…
a v noci ti nechci brat nadeje,ale myslim,ze se bude budit dale casto…spurt nespurt…kojene deti to tak proste casto delaji..a nepomuzou kase.....starsi chlapecek se mi tak budil az nekdy do 8-9m,mladsi holcicka to na me zacina tedkom taky zkouset,ale dari se mi to drzet v mezich…neotevrela jsem nocni mlecnou restauraci ![]()
tak hodne sil a stesti
jana
Tak jsem ráda, že někdo otevřel diskuzi s tímto tématem. Chtěla jsem se totiž již dávno zeptat, co stou naší princeznou. Má 9měsíců a ráno se budí jak kdy. Někdy6,30, někdy 7,00 někdy v 8,00hod. Jinak vždy asi za2-3hodiny jde spinkat znova. Odpoledne asi kolem 15,00hod. zase usíná. Problém je v tom, že když většinou chodí spát jen 2krát za den, tak spinká asi jen 1,5hod. dohromady. Zdá se mi to málo.
„Jen jednou za uherský rok“(jak se říká)dokáže usnout na 2-3hodiny. A s večerním spaním to teď poslední dobou také není slavné. Budí se často a nepomůže utěšovat,nosit,kolébat, ani dudlík,ani u mne v posteli po položení není klidná. Klid nastane až ji přiložím k prsu.
Musím ale přiznat, že jsem si ji naučila usínat večer( po rituálku )pěkně pravidelně ve 20hod. v postýlce. To usíná pěkně, ovšem přes den to nefunguje.
No a na závěr, jak tedy dlouho a často spinkají vaše dětičky v 9měsících.
Zdraví vás také věčně nevyspalá mamka Petra
Zapomněla jsem dodat, že to usínání v postýlce večer bylo vyplákávací metodou, ale pochopila to dcerka asi už po3dnech.
Dnes v noci už jsem ji také chtěla nechat vyplakat a MM nedat hned, ale po 10minutách jsem to bohužel nevydržela broučka začala pěstovat a následně ho nakojila. Tak takhle mám pevnou vůli.
Papa
Zapomněla jsem dodat, že to usínání v postýlce večer bylo vyplákávací metodou, ale pochopila to dcerka asi už po3dnech.
Dnes v noci už jsem ji také chtěla nechat vyplakat a MM nedat hned, ale po 10minutách jsem to bohužel nevydržela broučka začala pěstovat a následně ho nakojila. Tak takhle mám pevnou vůli.
Papa
Papa