Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky, prosím nevíte, jak pomoci tělu lépe se vypořádávat s dlouhodobým spánkovým deficitem? Jde o režim celkově 3-4 hodiny spánku denně 4-6× přerušené vstávaním k dětem. Děti velmi špatně spí. Možnost dospat to není v dohledné době řádově několik měsíců, mám to tak většinu dnů posledního půl roku minimálně. Trpím celodennimi bolestmi hlavy, zimnicí, nechutenstvím až nevolností, hubnu, zadýchávám se a vynechává mi paměť. Slyšela jsem, že možná ginkgo nebo lecitin by mohly pomoci. Nevíte někdo? Neřešili jste totéž?
Jsem na tom stejně. Asi jsem blbá, že jsem nezasla už dřív pro doplněk stravy
tak jestli tu někdo vymyslí něco prověřeného.
Nesmysl, tohle žádným doplňkem stravy nezachráníš (a já spala cca rok a půl ještě méně, než ty, takže o tom něco vím
)-můžeš zkusit hořčík a železo, ale velkou naději tomu nedávej. A jestli se ti to už takhle podepisuje na zdraví, tak si koukej ten spánek nějak zařídit, vždycky to nějak jde.
@Štrample obecná Magne B6 dodá energii. Ale podle mě to není dlouhodobě udržitelné. Já bych radši oželela jiné aktivity kromě spánku. To fakt tvé děti spí z 24 hodinového dne pouze 4 hodiny a ještě přerušovaně? Jak jsou staré? Kojíš?
Střídat si vstávání s manželem. Během soboty a neděle přes den vyhnat manžela s dětmi mimo barák a dospat se.
Jinak primárně potřebuješ dostatečně pít, dostatečně jíst a ideálně věci se složitými škroby, bílkoviny a zdravé tuky. Aa ne jen do sebe naházet něco sladkého. Pokud si nezvládáš připravovat jídlo, měj po ruce nutridrinky a nebo takové ty many a jiné náhražky stravy, různé protinové tyčinky, ovoce které ti chutná, pokud děti nebudou mít alergické reakce, tak směsi oříšků a semínek.
Je potřeba to mít přichystané na stole tak, aby vždycky když jdeš okolo sis mohla zobnout.
Suplementovat hořčík (500mg ráno a 500 mg večer - chceš nějký v organické vazbě - citrát, laktát a podobně - zeptej se v lékárně.) a určitě b-komplex - potřebuješ takový, kde je B12.
A přidej k tomu rybí tuk - lžíci ráno a lžíci večer.
To všechno můžeš užívat i při kojení - naopak to zlepší kvalitu mateřského mléka.
A z adaptogenů můžeš macu 3-5g ráno - třeba do jogurtu. Ta navíc pomáhá při kojení a tvorbě mléka.
https://examine.com/…ements/maca/
Příspěvek upraven 02.09.20 v 10:06
@Štrample obecná No, neverim, ze deti spi jen 3-4 hodiny denne dlouhodobe, takze preorganizovat tvuj den a spat vice. Ne nadarmo je odpirani spanku jednou z forem muceni.
Druha varianta je, ze se dospis ve spitale…
ono to najednou pujde.
Nepomuze nic, jen jit do postele driv. 3-4 hodiny, to chodis spat ve 3 rano a vstavas v 6? Zkusit to lepe zorganizovat. Zadny lek na to nepomuze.
Žádnými doplňky stravy tohle bohužel nezachráníš. Jestli se takhle cítíš už teď, tak za několik měsíců budeš ještě v mnohem horším stavu. Stačí absence hodiny spánku denně po dobu jednoho týdne, aby tvůj mozek byl ve stavu jako po promile alkoholu. Zapoj manžela, přítele, babičky, sestry a vyspi se. To, že ti vynechává paměť není decentní a slabý příznak deficitu spánku. Uvědom si, že si také deficitem zaděláváš na infarkt, nadváhu a alzheimra.
Proste jednou za cas zalezu v 8, kdyz mladsi odpadne. Starsi dostane chlap s cilem at jsou uplne potichu. To pomuze neskutecne. A kdyz je nejhur, dokaze po ranu starsi dite prijazane nechat me spat a sednout si potichu sama k telce. Mladsi spi nekdy dyl. A ono to pomuze 1-2× se dospat a je lepe. Nekdy bych potrebovala tyden. Boli z toho telo, znam to. Ale jedna dve lepsi noci a je to lepsi
Vykašlat se na úklid a podobné méně důležité věci a jít spát s dětmi. Sice bude spánek furt přerušovaný, ale bude delší a to se počítá.
Pak o víkendu požádat manžela o pomoc a dospat se. V případě problém využívat každou chvilku na spánek, šla jsem si s nimi lehnout i po obědě, když byla nutnost. A když mě chytla hlava, tak jsem s nima zalezla do ohrádky a napůl jsem dřímala, abych to trošku dohnala, odpoledne mě nechal manžel se vzpamatovat.
Super, moc děkuji ![]()
Hořčík už teda beru v kombinaci s B6, myslím, že mi trochu pomáhá na migrenový typ bolesti hlavy. A piju tedy jako velbloud, mám pořád žízeň, dám i 4 l vody denně. ![]()
Mladší mi usíná po 1 hodině ranní, trpí na bolesti břicha, koliky a do té doby ji nosím, jinak se propíná, kroutí, pláče. V noci se většinou podaří vykakat a pak teprve pořádně usne. Budí se kolem 6. hod s několika kojícími pauzami v noci, kdy je problém ji znova uspat. Přes den spí jen v nosítku, u prsa nebo v náručí. Řešíme potravinové intolerance, nasadila jsem eliminační dietu. Zatím je jasné kravské mléko, ale zdá se, že toho bude víc. Starší dcera usíná 19.45-20.00, v 6.30 teď vstáváme do školky. V létě mohla pospat. V noci mívá špatné sny, budí se, někdy ji budí i pláč mladší. Já spím cca 1.30 - 5.45. Manžel pomáhá co jde, ale moc nestíhá - nová práce, stavba domku, jeho zdravotní problémy. Někdy vezme děti ven, ale já stejně nezaberu, většinou kvůli té bolesti hlavy.
Jo a teda v tom co popisuješ bych se nijak extra nerozpakovala skončit s kojením. Zdravotní rizika pro tebe jsou v tuhle chvíli daleko vyšší, než pro dítě.
No tak az usne starsi, dat mladsi do nositka tatinkovi a zkusit jit spat. Nebo se ted vykaslat na skolku a spat dele. Davam ji jen 3× tydne proto, abysme se taky sem tam dospaly, obe. Treba mladsi jeste po te 6-te zabere?